ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H Κύπρος μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις

Χρίστης Χριστοφόρου: Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών βρίσκεται σε θετική πορεία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Προβάλλοντας τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου, το φορολογικό της σύστημα, το υψηλό επίπεδο επαγγελματικών της υπηρεσιών, τις σύγχρονες αεροπορικές και ναυτιλιακές υποδομές και όλα τα άλλα θετικά που έχει η χώρα, ο ανώτερος εκτελεστικός σύμβουλος της Deloitte, Χρίστης Χριστοφόρου εκτιμάει πως ως χώρα μπορεί να κερδίσει και άλλο μερίδιο από την τούρτα των επενδύσεων που διακινείται προς τη Μεσόγειο.

Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Χριστοφόρου σημειώνει πως ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών συνεισφέρει κατά 80 - 85% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά τα μοιράζονται η βιομηχανία και η γεωργία. Ωστόσο, σημειώνει πως υπάρχουν διεθνείς εξελίξεις που θα πρέπει να ανησυχούν τη χώρα, όπως η κρίση στη Συρία, το Brexit, η αναστάτωση του διεθνούς εμπορίου με την επιβολή δασμών, η ανισορροπία που χαρακτηρίζει αρκετές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι αγορές.

Πώς αποτιμάτε τις οικονομικές εξελίξεις του 2018 για την Κύπρο;

–Η πορεία της οικονομίας το 2018 ήταν θετική. Μέσα σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, λόγω εσωγενών και εξωγενών προκλήσεων, καταφέραμε να επανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα, να συνεχίσει η αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, να παρουσιάσουμε ακόμα ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό για το 2019, να βελτιώσουμε τα δημόσια οικονομικά, να έχουμε νέο ρεκόρ στον τουρισμό, να ανακάμψει ο τομέας των ακινήτων και γενικά να ενισχυθεί η επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή είχαμε την κατάρρευση του Συνεργατισμού, τη συνέχιση του καυτού προβλήματος με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη διόγκωση του δημόσιου χρέους στο 110% του ΑΕΠ και τη στασιμότητα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Συνοπτικά, θεωρούμε ότι το 2018 θέσαμε τις βάσεις για μια καλύτερη χρονιά το 2019. Οι επιτυχίες του 2018, θα πρέπει να έχουν συνέχεια και τη νέα χρονιά, ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, να εκσυγχρονιστεί το μοντέλο της οικονομίας μας και γενικά να διασφαλιστεί η στέρεα και διαχρονική ανάπτυξη.

Τι μηνύματα στέλνει η Κύπρος στο εξωτερικό ως επενδυτικός προορισμός;

–Η Κύπρος σήμερα αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Παρά τα όσα περάσαμε με την κρίση και τη διεθνή δυσφήμιση της χώρας μας, καταφέραμε να ανατρέψουμε την εικόνα και σήμερα όλοι οι ξένοι επενδυτές εστιάζουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, παρά στα όποια άλλα θέματα. Προσωπικά, εκτιμώ ότι η Κύπρος έχει μεγαλύτερες δυνατότητες στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Ειδικά, σήμερα, που η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη θέση και προωθούνται μεγάλα έργα υποδομής. Αν προβάλουμε εντονότερα στρατηγική γεωγραφική μας θέση, το φορολογικό μας σύστημα, το υψηλό επίπεδο επαγγελματικών υπηρεσιών, τις σύγχρονες αεροπορικές και ναυτιλιακές υποδομές μας και όλα τα άλλα θετικά που έχουμε, πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε και άλλο μερίδιο από την τούρτα των επενδύσεων που διακινείται προς τη Μεσόγειο. Συναφές μ’ αυτό είναι και το θέμα του Brexit, όπου η Κύπρος με σωστές και μελετημένες κινήσεις μπορεί να έχει όφελος, από την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων.

Γέφυρα ηπείρων

Τι είναι αυτό που κάνει την Κύπρο να ξεχωρίζει σήμερα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

–Όπως είπα και πιο πάνω, η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή που αποτελεί γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων, ενώ χαρακτηρίζεται από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, υποδομές και ποιότητα ζωής. Την ίδια ώρα, διαθέτει ένα από τα πιο ευέλικτα και σύγχρονα φορολογικά συστήματα. Τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οπότε διαθέτουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, οπότε υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές για συμμετοχή σε νέα και μεγάλα έργα.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει για τον επιχειρηματικό χάρτη της Κύπρου;

–Ο επιχειρηματικός χάρτης της Κύπρου είναι διαμορφωμένος με βάση τη συνεισφορά του κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας στην οικονομία. Όπως γνωρίζετε, ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών συνεισφέρει κατά 80 - 85% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά τα μοιράζονται η βιομηχανία και η γεωργία. Άρα, μιλάμε για μια χώρα υπηρεσιών, η οποία όμως εμπλουτίζει και διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρει. Για παράδειγμα, σήμερα, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις ιατρικές, εκπαιδευτικές και τεχνολογικές υπηρεσίες (καινοτομία), χωρίς να υποβιβάζεται ο τουρισμός και οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας.

Κατά τη γνώμη μου, η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών, ενισχύοντας τους νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης και στηρίζοντας τους παραδοσιακούς κλάδους ανάπτυξης που είναι ο τουρισμός, τα ακίνητα, η βιομηχανία, το εμπόριο και η γεωργία.

Απαιτείται συναίνεση

Η πολιτική συναίνεση και η σταθερότητα συμβάλλουν στην οικονομική αποτελεσματικότητα ενός κράτους όπως η Κύπρος;

–Αναμφίβολα, ναι. Ειδικά, στην Κύπρο όπου έχουμε ανοικτό το εθνικό θέμα, ενώ πρόσφατα περάσαμε και από τις συμπληγάδες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Χωρίς συναίνεση και συναντίληψη δεν είναι εύκολο να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε μια μικρή χώρα, με μια ανοικτή οικονομία, η οποία είναι ευαίσθητη σε κάθε εσωγενή ή εξωγενή αρνητική εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι χωρίς συναίνεση δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τόσο επιτυχώς την πρόσφατη οικονομική κρίση. Άρα, η συναίνεση, η συναντίληψη και η σταθερότητα αποτελούν ένα τρίπτυχο εκ των των ουκ άνευ για την Κύπρο.

Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα; Αν ναι ποιες είναι αυτές;

–Σίγουρα, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ακόμα να ολοκληρωθεί ή καλύτερα ακόμα να αρχίσει να εφαρμόζεται στο βαθμό που πρέπει. Κατά τη γνώμη μας, επείγει η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη, πιο παραγωγική και πιο αποτελεσματική. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να χάνονται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, λόγω γραφειοκρατίας της κρατικής μηχανής. Επίσης, δεν μπορούμε να αναμένουμε θετικά αποτελέσματα όταν η ταχύτητα που τρέχει ο δημόσιος τομέας, υπολείπεται κατά πολύ αυτού του ιδιωτικού τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση μεγάλων ημικρατικών οργανισμών για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να συγχρονιστούν με τις τάσεις της Ευρώπης. Ακόμα πρέπει να προωθηθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εκσυγχρονιστεί το νομικό μας πλαίσιο για την εγκαιρότερη απονομή της δικαιοσύνης, να φιλελευθεροποιηθεί περισσότερο το φορολογικό σύστημα και άλλα. Κατά τη γνώμη μας, η Κύπρος τη νέα χρονιά πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στον εκσυγχρονισμό του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε θετική πορεία

Αισιοδοξείτε για το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου;

–Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών βρίσκεται σε θετική πορεία, κάτι που αναμένουμε να συνεχιστεί. Η αύξηση των αριθμών των εταιρειών, η προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων, η ανάπτυξη νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης, και η θετική εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, είναι στοιχεία που ενισχύουν τις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Εμείς, ως Deloitte ενισχύουμε συνεχώς τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας, ώστε να επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Δίνοντας έμφαση στα θέματα τεχνολογικής αναβάθμισης, περαιτέρω κατάρτισης των στελεχών μας και αξιοποίησης των εμπειριών του διεθνή οίκου μας, εμπλουτίζουμε και διευρύνουμε τις υπηρεσίες προς την αγορά της Κύπρου.

Σας φοβίζουν οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία; Μπορεί να επηρεαστεί η κυπριακή οικονομία;

–Η κυπριακή οικονομία ήταν πάντοτε ευάλωτη σε αρνητικές διεθνείς εξελίξεις. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί έτσι είναι η φύση και η μορφή της μικρής και ανοικτής οικονομίας μας. Σήμερα, όντως, υπάρχουν διεθνείς εξελίξεις που μας ανησυχούν. Αναφέρομαι στην κρίση στη Συρία, στο Brexit, στην αναστάτωση του διεθνούς εμπορίου με την επιβολή δασμών και στην ανισορροπία που χαρακτηρίζει αρκετές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις αγορές. Όλα αυτά είναι εξελίξεις που άμεσα ή έμμεσα μπορεί να μας επηρεάσουν επί το δυσμενέστερο. Δική μας ευθύνη είναι να παρακολουθούμε από κοντά αυτές τις εξελίξεις και ανάλογα να δρούμε. Για κάθε θέμα υπάρχουν οι πολιτικές αντιμετώπισής του. Όμως, χρειάζεται μελέτη, αξιολόγηση, έγκαιρες κινήσεις και σωστός προγραμματισμός. Και δυστυχώς, ως Κύπρος, σ’ αυτά θα θέματα δεν θα έλεγα ότι είμαστε συνεπείς. Μάλλον ενεργούμε μετά τα γεγονότα και αυτό δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην αντιμετώπιση αρνητικών εξελίξεων.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2019;

–Όπως είπα και προηγουμένως, η Deloitte είναι ένας μεγάλος ελεγκτικός, φορολογικός και συμβουλευτικός οίκος, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα οικονομικά δρώμενα του τόπου. Αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε, γι’ αυτό λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και προβαίνουμε σ’ όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε το στελεχιακό δυναμικό μας με νέους τεχνοκράτες, δίνουμε έμφαση στην τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες μας, διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας και γενικά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την αγορά και τους πελάτες μας. Επιδίωξή μας είναι το 2019 να κατακτήσουμε νέους στόχους και να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην κυπριακή οικονομία και στην ντόπια και ξένη επιχειρηματικότητα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στην περιοχή μας.

ΕΝΤΥΠΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση