ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Apple θύμα της κόντρας ΗΠΑ – Κίνας

Το Πεκίνο απαγόρευσε τη χρήση του iPhone σε κρατικές υπηρεσίες

Kathimerini.gr

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple, της εταιρείας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, γίνεται πιόνι στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, παραμονές μάλιστα της κυκλοφορίας του επόμενου iPhone. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον – Πεκίνου, η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση του iPhone και άλλων συσκευών ξένης επωνυμίας από εργαζομένους σε κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες, «μπλόκο» που θα επεκταθεί πιθανότατα σε κρατικές επιχειρήσεις και άλλες υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση οντότητες. Αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ένα σημαντικό αριθμό χρηστών σε μια κρατικά ελεγχόμενη οικονομία, με πληθυσμό που ξεπερνάει τα 1,4 δισ. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας, περίπου 56,3 εκατ. εργαζόμενοι απασχολούνταν σε κρατικές μονάδες το 2021. Αυτές οι θέσεις εργασίας είχαν μέσο μισθό περίπου 8% πάνω από τον εθνικό αστικό μέσο όρο, ένα ελκυστικό ποσοστό για μια εταιρεία που ειδικεύεται σε συσκευές υψηλής ποιότητας. Και επειδή η Apple αποστέλλει τώρα περίπου 230 εκατ. iPhone παγκοσμίως κάθε χρόνο, 56 εκατ. θα ήταν ένα αξιοσημείωτο κομμάτι για να αφαιρεθεί από τη δεξαμενή των πιθανών αγοραστών, ειδικά σε μια κορεσμένη παγκόσμια αγορά smartphone με χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης.

56 εκατ. Κινέζοι αποκλείονται από τη δεξαμενή των πιθανών αγοραστών.

Λάδι στη φωτιά έριξε η κυκλοφορία ενός νέου smartphone, που τροφοδοτείται από επεξεργαστή 5G από τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei, παρά την απαγόρευση των ΗΠΑ στα προηγμένα τσιπ που είναι συνήθως απαραίτητα για τέτοιες συσκευές, μάλιστα λίγο πριν από την αναμενόμενη αποκάλυψη της φετινής σειράς iPhone από την Apple την επόμενη εβδομάδα. Η νέα συσκευή, που ονομάζεται Mate 60 Pro, εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Μέσα στο κλίμα αυτό, η μετοχή της Apple υποχώρησε περισσότερο από 6%, καταγράφοντας απώλειες 200 δισ. δολαρίων σε διάστημα 48 ωρών, πτώση που μπορεί να φαίνεται υπερβολική, λαμβάνοντας υπόψη τους πολλούς «αγνώστους Χ» σχετικά με τις απαγορεύσεις iPhone και πώς θα μπορούσαν τελικά να εξελιχθούν. Και αυτό γιατί η ίδια η Κίνα έχει συμφέρον να μη βλάψει υπερβολικά έναν μεγάλο τοπικό εργοδότη σε μια περίοδο αυξανόμενης ανεργίας. Μόνο μια κινεζική πόλη μέσα στην πόλη, στο Zενγκζού της Κίνας, έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζομένους που κατασκευάζουν προϊόντα Apple ή απασχολούνται σε σχετικές θέσεις εργασίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι η πιο πρόσφατη πρόκληση που αντιμετώπισε η Apple στη χώρα, που λειτουργεί πλέον ως το τρίτο μεγαλύτερο γεωγραφικό τμήμα της, αντιπροσωπεύοντας το 19% των συνολικών εσόδων της εταιρείας στο 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο. Καλού κακού, η Apple προσπαθεί να διαφοροποιήσει το κατασκευαστικό της αποτύπωμα, παράγοντας πλέον συσκευές σε χώρες όπως η Ινδία και το Βιετνάμ. Η Κίνα όμως εξακολουθεί να είναι μακράν η μεγαλύτερη παραγωγική βάση της εταιρείας και το iPhone εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη επιχείρησή της, αντιπροσωπεύοντας το 52% των εσόδων της.

Αυτό, κατά ειρωνικό τρόπο, καθιστά την Apple έναν σχετικά εύκολο στόχο στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς στις αποστολές προηγμένων τσιπ και σχετικής τεχνολογίας στην Κίνα, η οποία με τη σειρά της ανταποκρίθηκε επιβάλλοντας τους δικούς της περιορισμούς σε αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Micron. H Κίνα έχει επίσης εφαρμόσει και άλλες ποινές για τις αμερικανικές εταιρείες, όπως η άρνηση έγκρισης για μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές, «κλειδί» στα σχέδια ανάπτυξης μεγάλων εταιρειών ημιαγωγών των ΗΠΑ. Οπως και να ‘χει, «η ρίψη ενός βότσαλου στην Apple δημιουργεί επίσης μεγάλους κυματισμούς σε όλη την τεχνολογική λίμνη», γράφει η WSJ. Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές τσιπ στον κόσμο για τις συσκευές της, επομένως ο δείκτης ημιαγωγών PHLX υποχώρησε 2%, ενώ εταιρείες όπως η Qorvo είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν, όπως επίσης και οι κατασκευαστές υπολογιστών που έχουν μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα. Οι κινεζικοί περιορισμοί στην Αpple δείχνουν ότι ακόμη και μια εταιρεία με καλές σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση και μεγάλη παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν είναι απρόσβλητη από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών. Και αν η Apple δεν μπορεί να αποφύγει τα πυρά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ποιος μπορεί πραγματικά;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση