ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στον Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον προκαταρκτικό κατάλογο προϊόντων που εισάγονται από τις HΠΑ

Newsroom K

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες τον προκαταρκτικό κατάλογο προϊόντων που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς, ως απάντηση στην επιβολή δασμών από τον Λευκό Οίκο στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Είναι το πρώτο βήμα, προληπτικό θα μπορούσε να πει κανείς, στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να μην εξαιρέσει την Ε.Ε. από την επιβολή δασμών.

Στα αμερικανικά προϊόντα που θα επιβληθούν δασμοί περιλαμβάνονται ουίσκι, μοτοσικλέτες και καπνικά προϊόντα. Μετά τη δημοσίευση του καταλόγου, οι θιγόμενες εταιρείες έχουν περιθώριο δέκα ημερών ώστε να εκφράσουν τις ανησυχίες τους προτού υιοθετηθούν επισήμως οι δασμοί. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούν ότι είναι αναγκασμένοι να δημοσιεύσουν τον προκαταρκτικό κατάλογο με προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί ώστε να τηρήσουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) περί ειδοποίησης για λήψη εμπορικών αντιμέτρων. Την προπερασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και 10% στις εισαγωγές προϊόντων αλουμινίου στις ΗΠΑ. «Πρέπει να βεβαιωθούμε πως προστατεύουμε τα δικαιώματά μας», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχους στους Financial Times. Την ερχόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ θα συναντηθεί με τον Γουίλμπουρ Ρος, υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 23 Μαρτίου.

Ο Λευκός Οίκος έχει υποδείξει πως από τους δασμούς θα εξαιρεθούν το Μεξικό και ο Καναδάς, ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την Ε.Ε. Στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με την αιτιολόγηση της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει πως η Ενωση δεν γνωρίζει και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τους δασμούς. «Εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση, έλλειψη σαφήνειας για το ποια είναι η βάση (με την οποία) θα πάρει η αμερικανική κυβέρνηση την απόφαση για αυτές (τις εξαιρέσεις)», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στους FT. H εντύπωση που υπάρχει στην Κομισιόν είναι πως η Ουάσιγκτον θα λάβει υπ’ όψιν της παράγοντες όπως το αν μια χώρα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και κατά πόσον υποστηρίζει τις προσπάθειες για περιορισμό της υπερπροσφοράς προϊόντων χάλυβα. Τα αντίμετρα που ετοιμάζει η Κομισιόν αφορούν εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων 2,8 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να ειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την επιβολή δασμών ως αντίμετρα, ακόμη και αν αποδειχθεί στο τέλος πως δεν υπάρχει ανάγκη να ενεργοποιήσει τους δασμούς. Οι Βρυξέλλες δημοσίευσαν και δεύτερο κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς έπειτα από τρία χρόνια, αν στο μεσοδιάστημα δεν έχει σταθεί δυνατόν να επιλυθεί η εμπορική διαφορά με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΠΟΕ ή στην περίπτωση που ο ΠΟΕ κρίνει πως οι αμερικανικοί δασμοί είναι παράνομοι. Στην περίπτωση που προχωρήσουν οι ΗΠΑ στην επιβολή δασμών, «πρόκειται για κάτι που θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για τις διατλαντικές σχέσεις», παραδέχθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Την Πέμπτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανέφερε σε μηνιαία έκθεσή του πως «η δυνητική κλιμάκωση σε εμπορικό πόλεμο και η ενίσχυση της αβεβαιότητας στις αγορές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες ζημίες» στην παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Τι έλεγε η έκθεση GRECO για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη

«“Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση ...»
Αλκης  |  15:13

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Κελαήδη σε προτρέπω να προσέχεις στις διασταυρώσεις από τα τζιτζίκια!!!»
ΧΓΑ  |  13:50

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X