ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα

Ο Standard and Poor's αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο ΒΒΒ- Σταθερό Outlook

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έξι και πλέον χρόνια μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor's, ο ίδιος την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 την επανέφερε στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο αμερικανικός οίκος S&P αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από το ΒΒ+ στο ΒΒΒ-, αφήνοντας παράλληλα τις προοπτικές της οικονομίας σε σταθερές. Oι βραχυπρόθεσμες πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Κύπρου αναβαθμίστηκαν από B, σε Α-3. Ο S&P αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος που υποβάθμισε την Κύπρο στα «σκουπίδια», τον Ιανουάριο του 2012.

Ήταν Μάρτιος του 2017 όταν έφερε την Κύπρο μετά από διαδοχικές αναβαθμίσεις ο Οίκος μια βαθμίδα πριν την επενδυτική, έκτοτε όμως ήθελε να δει παραπάνω τομές στην οικονομία της. Είχε ανακοινώσει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο αναβάθμισης, εάν η κυπριακή οικονομία συνέχιζε να ανακάμπτει σε επίπεδα προ κρίσης και με τη δημοσιονομική πολιτική να παραμένει σταθερή, αλλά και θέτοντας σε καθοδική πορεία το δημόσιο χρέος. Επίσης, είχε πει ότι σε περίπτωση που οι πιστωτικές και οι νομισματικές συνθήκες της Κύπρου συνεχίσουν να συγκλίνουν με αυτές της ευρωζώνης, δηλαδή να μειώσει σημαντικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά της, θα την αναβάθμιζε.

Έτσι και έγινε. Μετά το διαχωρισμό της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, την μεταφορά του «καλού» της κομματιού στην Ελληνική Τράπεζα και την πώληση μεγάλου πακέτου ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου ύψους 2.7 δισ. ευρώ στo επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management, βγήκαν εκτός τραπεζικού συστήματος 10 δισ. ευρώ. Εντός ενός καλοκαιριού, αυτό του 2018, έμειναν τα 10 από συνολικά 20 δισ. Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Βοήθησαν οι νομοθεσίες

Ο αναλυτής του S&P σημειώνει ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό μέχρι το 2021, με την κυβέρνηση να καταφέρνει να μειώσει αισθητά το δημόσιο χρέος. Υπογραμμίζει πως τα μέτρα βελτίωσης των ΜΕΔ με τις νομοθετικές αλλαγές απέφεραν καρπούς και θα διευκολύνουν περαιτέρω τις προσπάθειες εξυγίανσης αυτού του χαρτοφυλακίου. Αναφορικά με τους μισθούς, αναμένει πως το μέσο εισόδημα των Κυπρίων θα κινηθεί στα επόμενα χρόνια στα 30 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

Πρόσθετα, σημειώνεται στην έκθεση που συνοδεύει την αναβάθμιση της Κύπρου ότι η χώρα περιορίζεται από το υψηλό χρέος, που αντανακλάται τόσο στους δημόσιους, όσο και στους ιδιωτικούς ισολογισμούς του.

Οικονομία του 2011

Σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ο Οίκος προβλέπει πως το έτος θα κλείσει με ρυθμό της τάξεως του 4%, φτάνοντας στα επίπεδα που είχε προ κρίσης, το 2011. Τα ποσοστά ανεργίας η Κυβέρνηση μπορεί να τα μετρά στο 7.3%, όμως ο Οίκος για τους πρώτους μήνες του έτους αναφέρει πως είναι στο 9.5%. Εντούτοις, αναφέρει πως είναι αξιοσημείωτη η μείωση της ανεργίας, από το 14% του έτους 2016.

Ο αναλυτής του αμερικανικού Οίκου αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 3% το 2019 - 2021 και την αύξηση της κατανάλωσης να επιβραδυνθεί, καθώς τα νοικοκυριά -όπως πιστεύει- θα διοχετεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του διαθέσιμου εισοδήματός τους για εξυπηρέτηση των χρεών τους. Η επενδυτική δραστηριότητα είναι πιθανό όμως να παραμείνει ισχυρή, τονίζει, με έργα κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε τουρισμό και ενέργεια. Αναμένει επίσης πως οι εξαγωγές, ιδιαίτερα από τον τουρισμό και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες, να συνεχίσουν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της Κύπρου μέχρι το 2021.

Χρέος από 104% στο 90% το 2021

Όπως είναι αναμενόμενο, ο S&P δεν αφήνει εκτός της έκθεσής του την πρόσφατη κατάθεση της Κυβέρνησης στα ταμεία του Συνεργατισμού για να ενισχύσει τη ρευστότητά του, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το δημόσιο χρέος της χώρας στο 104% από το 97.5%. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι θα αρχίσει να μειώνεται από το 2019, φτάνοντας αισίως στο 90% σε τρία χρόνια, το 2021. Αυτή η θέση ενισχύεται κατά τον αναλυτή του Οίκου από τα μεγαλύτερο πλεόνασμα που παρουσίασε η Κύπρος τους πρώτους επτά (7) μήνες του 2018. Ο στόχος ήταν στο 1.7%, ενώ πέτυχε 2.6% και σε αυτό συνέβαλε να αναθεωρήσουν κι όλας προς τα πάνω οι δημοσιονομικές τους προβλέψεις για το 2018 - 2021.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X