ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Καμία καταγγελία για κυβερνοεπίθεση στην Κύπρο

Αναμένεται ενημέρωση προς δημόσιους υπαλλήλους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καταγγελία για κυβερνοεπίθεση στην Κύπρο, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Αντρέας Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν μέχρι στιγμής έχει καταγγελθεί οποιαδήποτε επίθεση στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θα μπορούσε στο παρόν στάδιο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος ιού, χωρίς να έχει πληροφόρηση από την Europol.

Την οποιαδήποτε καταγγελία δεν έχει καταγράψει το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, το οποίο αναμένεται να εκδώσει εντός της ημέρας και να αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συγκεκριμένες οδηγίες προς τους δημόσιους υπαλλήλους.

Το Σάββατο, το Τμήμα ανακοίνωσε ότι κυκλοφορεί ένα νέο είδος ιού με αλγόριθμο κρυπτογράφησης, τύπου CRYPTO με την ονομασία WannaCry, ο οποίος μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους εξυπηρετητές (servers).

Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες που καταγράφονται στην επίσημη σελίδα του Τμήματος στο Facebook, ο συγκεκριμένος ιός αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) με παραπλανητικό τίτλο ή/και περιεχόμενο, ενώ ο αποστολέας του μηνύματος πιθανόν να προέρχεται και από τις επαφές σας (contacts). Με βάση τις πληροφορίες, το μήνυμα περιλαμβάνει ένα επισυναπτόμενο αρχείο (attachment) σε συμπιεσμένη μορφή (.zip) το οποίο όταν ανοιχθεί κωδικοποιεί/κλειδώνει όλα τα αρχεία του υπολογιστή (encrypt).

Στη συνέχεια ο υπολογιστής εμφανίζει ένα μήνυμα όπου καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποκωδικοποιήσει/επαναφέρει τα αρχεία του, αλλά με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος τρόπος ή λογισμικό για την επαναφορά των αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από τον ιό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Συνάντηση Αβέρωφ-Ακιντζί στην κατεχόμενη Κερύνεια

«Τα γνωστά τετριμμένα επικοινωνιακά κόλπα του ασόβαρου Προέδρου του ΔΗΣΥ που στερούνται μονίμως ουσίας ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  21:53

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είμαστε εύκολοι δανειστές, παρέχουμε μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση δανείων. Προσφέρουμε ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  19:09

Αναστασιάδης: Δεν υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά τη θητεία μου

«Χαχαχα Χαχαχα Χαχαχα Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι Πουλήστε ακόμα ένα διαβατήριο η ξεπουλήστε ...»
Yiannos  |  14:00

Αναστασιάδης: Εκτός συνταγματικού πλαισίου ο Γ. Ελεγκτής

«Στην χώρα της Μπανανίας όπου εμείς ζούμε, με την διαφθορά, τις δολοπλοκίες και τα μαγειρέματα στην πλάτη ...»
Yiannos  |  13:06

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X