ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:51
 

Κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος

Ως συνέχεια των συνεχών αναβαθμίσεων των οίκων αξιολόγησης και των αποφάσεων στο τραπεζικό σύστημα

Newsroom K

Την εκτίμηση ότι μέσα στους επόμενους μήνες η Κύπρος θα πιάσει τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εξέφρασε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, και ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στην συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόεδρομος Προδρόμου. Στο πλαίσιο της συνεδρίας στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Χάρης Γεωργιάδης προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία που οδηγούν σε αυτή την εξέλιξη, την οποία απέδωσε στις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης και τις δραστικές όπως χαρακτηρίστηκαν, αποφάσεις στο τραπεζικό σύστημα το τελευταίο διάστημα.

«Μετά τις αποφάσεις αυτές, η Κύπρος αναβαθμίζεται και βρίσκεται σε τροχιά κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου.

Ταυτόχρονα έγινε αναφορά στις χαμηλές επιδόσεις της Κύπρου στην ανεργία, η οποία για πρώτη φορά μετά τα τελευταία χρόνια, έχει χαμηλότερη πλέον ανεργία από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στόχος πλέον όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι η πλήρης απασχόληση και η πολιτική της συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης με στόχο της διατήρηση της ανάπτυξης.

Και τώρα ΓεΣΥ

Με την πορεία της οικονομίας να βαίνει καλώς, και μετά το ξεκαθάρισμα του προσωπικού της ΣΚΤ, η προσοχή της Κυβέρνησης στρέφεται πλέον στο ΓεΣΥ. Ήδη το κεφάλαιο του Γενικού Σχεδίου Υγείας συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, με ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρόοδο στην εφαρμογή των αποφάσεων και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, για υλοποίηση των στόχων και του σχεδίου μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σημειώνεται ωστόσο ότι φωνές για το ΓεΣΥ συνεχίζουν να εκφράζονται και μέτωπα παραμένουν ανοικτά, μεταξύ αυτών μονοασφαλιστικό και φάρμακα. Ως εκ τούτου,  ναι μεν εξασφαλίστηκε το πράσινο φως της Βουλής προ ενός έτους, ωστόσο μέχρι την τελική εφαρμογή του Σχεδίου, ο δρόμος για τον Υπουργό Υγείας αναμένεται να είναι μετ' εμποδίων.

Επί τάπητος η ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Στο πλαίσιο της συνεδρίας τέθηκε επί τάπητος το κεφάλαιο μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η μεγάλη πρωτοβουλία με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εφαρμογή του επενδυτικού νόμου που οπωσδήποτε θα είναι ένας ακόμα αναβαθμός για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης που είναι σε εξέλιξη, αλλά και ειδικότερα, με οδηγίες του Προέδρου, η αξιοποίηση θέσεων που υπάρχουν σε προγράμματα άλλων υποψηφίων στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί από τον περασμένο Μάρτιο, και έχουν μελετηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες προτάσεις των υποψηφίων και πρέπει πλέον να γίνει επιλογή για το ποιες από αυτές είναι εφικτές και εφαρμόσιμες, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συζητήθηκε, επίσης, και λήφθηκαν αποφάσεις για την υδατική πολιτική και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με μια απόφαση πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσονται αφαλατώσεις υπό διάφορους φορείς είτε συνεργασίες φορέων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου. Σημειώνοντας ότι στις προβλέψεις για το υδατικό λαμβάνεται υπόψη και το ενδεχόμενο συνεχόμενης λειψυδρίας. 

Τη συνεδρία απασχόλησε και η υλοποίηση των μεγάλων έργων, οι μηχανισμοί παρακολούθησης και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων,, κάτι που αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Εγκρίθηκαν τα Συμβούλια των Ημικρατικών

«Στα πιάτα κτυπά πολύ άσχημα το καρίκευμα του συναγερμισμού και του νεποτισμού, και δυσκολεύεσαι να το ...»
Ai Em  |  08:46

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X