ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:13
 

«Μαύρο» ΕΚΤ και SSM στις έρευνες για ΣΚΤ

Δεν δίνουν έγγραφα στην Επιτροπή Αρέστη με την αιτιολογία ότι είναι διαβαθμισμένα, σε κίνδυνο το έργο της Επιτροπής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις για το έργο της, ενδεχομένως να βρεθεί η Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό από την άρνηση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών (ΕΚΤ και SSM) να την εφοδιάσουν με στοιχεία που αφορούν το Συνεργατισμό.

Το όλο πρόβλημα που βγήκε στην επιφάνεια κατά την παρουσία του Ανώτερου Λειτουργού της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΚΤΚ Γιώργου Ιωάννου στην Επιτροπή, έχει να κάνει με στοιχεία που έχουν χαρακτηριστεί εμπιστευτικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).

Η σοβαρότητα του όλου ζητήματος διαφαίνεται και από τα όσα είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Αρέστη κατά την έναρξη της κατάθεσης του λειτουργού της ΚτΚ επισημαίνοντας πως η επίλυση του όλου θέματος επείγει, αφού η εντολή της Ερευνητικής Επιτροπής λήγει σύντομα. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως ο ίδιος αλλά και το προσωπικό της ΚτΚ υπόκειται σε περιορισμούς, αφού σύμφωνα με επιστολή από την ΕΚΤ/ΕΕΜ η ΚΤΚ δεν μπορεί να δώσει στην Επιτροπή ευαίσθητες/εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν του δύο αυτούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απηύθυνε νέα έκκληση προς την ΚτΚ για άρση των περιορισμών, σημειώνοντας με νόημα ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στη Διοικήτρια της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Επηρεασμός των ερευνών

Πέρα από τα όσα ανέφερε εντός της αιθούσης ο πρόεδρος της Επιτροπής, το όλο ζήτημα που έχει προκύψει κρίνεται ως πολύ σοβαρό αν παραμείνει ως έχει, με ορατό τον κίνδυνο να επηρεάσει το ίδιο το έργο της Επιτροπής.

Στο ενδεχόμενο που ή έκκληση του κ. Αρέστη δεν εισακουστεί, αυτό μεταφράζεται πως ο περιορισμός ΕΚΤ και SSM δεν θα επιτρέψει στους αξιωματούχους της ΚτΚ που θα κληθούν στην Επιτροπή να απαντήσουν απρόσκοπτα στις ερωτήσεις που θα τους τεθούν. Κάτι που διαφάνηκε κατά την διάρκεια της κατάθεσης του κ. Ιωάννου όπου ο μάρτυρας σε αρκετές περιπτώσεις αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, επικαλούμενος την οδηγία της Φρανκφούρτης.

Επιπλέον η Επιτροπή θα στερηθεί σημαντικών στοιχείων και εγγράφων προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν το ιδιότυπο εμπάργκο καλύπτει και περιπτώσεις όπου στην κατοχή της Επιτροπής έχουν περιέλθει στοιχεία των εποπτικών αρχών από άλλες πηγές. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό αν διαβαθμισμένα έγγραφα των εποπτικών αρχών που έχουν ήδη παραδοθεί στην Επιτροπή μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν η ΕΚΤ και ο SSM δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση