ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με νέα στρατηγική το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης

Εγκαινιάζεται το «SRM Vision 2028» μετά από ένα χρόνο διαβούλευσης σε ολόκληρη την Τραπεζική Ενωση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη νέα του στρατηγική με το όνομα «SRM Vision 2028» παρουσίασε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB). Η στρατηγική σηματοδοτεί μια σαφή αλλαγή για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM), καθώς ξεκινά μια νέα φάση εργασίας που λαμβάνει υπόψη το εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου. Το Συμβούλιο SRB και οι εθνικές αρχές εξυγίανσης μετακινούνται από τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας εξυγίανσης για να συμπεριλάβουν μια νέα εστίαση στη λειτουργικότητα, τη δοκιμή επίλυσης και την ετοιμότητα για κρίση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι κάθε σχέδιο και προτιμώμενη στρατηγική εξυγίανσης για κάθε τράπεζα μπορεί να εφαρμοστεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάνοντάς τες ακόμη πιο έτοιμες και ανθεκτικές στην κρίση. Η στρατηγική αναπτύχθηκε τους τελευταίους 12 μήνες, με συνολικά επτά διαφορετικές διαβουλεύσεις, τόσο εσωτερικά όσο και με τις Εθνικές Αρχές Εξυγίανσης και τη βιομηχανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «SRM Vision 2028» η στρατηγική καλύπτει τρεις βασικούς τομείς: Βασικές Επιχειρήσεις, Διακυβέρνηση και Ανθρώπινο Δυναμικό. Έχει εννέα στρατηγικούς στόχους με 20 δράσεις που θα εφαρμοστούν από τώρα έως το τέλος του 2028.

Σύμφωνα με τον SRB, οι τράπεζες πλέον έχουν πετύχει ορισμένα βασικά ορόσημα. Υπάρχει ένας καλά εδραιωμένος κύκλος προγραμματισμού εξυγίανσης διάρκειας 12 μηνών, οι τράπεζες σε ολόκληρη την Τραπεζική Ένωση έχουν σημειώσει καλή πρόοδο όσον αφορά τη δυνατότητα εξυγίανσης, έχουν πετύχει τους τελικούς τους στόχους MREL (ή βρίσκονται στο δρόμο για την επίτευξή τους) και το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης έχει πλέον δημιουργηθεί και είναι πλήρως αμοιβαιοποιημένο. Με τους παραπάνω στόχους που έχουν επιτευχθεί, το Συμβούλιο εκτιμά πως ήρθε η ώρα να μπούμε στη δεύτερη φάση.

Η στρατηγική καλύπτει τρεις βασικούς τομείς: Βασικές Επιχειρήσεις, Διακυβέρνηση και Ανθρώπινο Δυναμικό.

Επισκόπηση το 2026

Η νέα στρατηγική του SRM θα κατευθύνει το έργο του Μηχανισμού για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί. Η εφαρμογή θα διατυπωθεί σε διάφορα έγγραφα προγραμματισμού, τα πολυετή σχέδια του SRB και τα ετήσια προγράμματα εργασίας, και αυτά θα συμπληρώνονται από ένα σύστημα παρακολούθησης που θα παρακολουθεί την πρόοδο της υλοποίησης και την επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Η παρακολούθηση θα επικεντρωθεί σε εκροές και στόχους και θα μετρήσει καθορισμένους βασικούς δείκτες απόδοσης, οι οποίοι θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τακτική ανάλυση, επανεξέταση και προσαρμογή φυσικά σε περίπτωση ανάγκης, και θα αντικατοπτρίζονται στις ετήσιες ανασκοπήσεις και αναφορές του SRB. Το «SRM Vision 2028» θα έχει επίσης μια πιο εμπεριστατωμένη ενδιάμεση επισκόπηση εφαρμογής το 2026, προκειμένου να προετοιμαστεί ο Μηχανισμός για το δεύτερο μέρος της υλοποίησης της στρατηγικής. Δεδομένης της φιλόδοξης φύσης του σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, κατά την ανάπτυξή του, το SRB και οι Εθνικές Αρχές Εξυγίανσης εντόπισαν προσεκτικά τους κινδύνους που σχετίζονται λειτουργικά με το «SRM Vision 2028» (τα βασικά για την επιτυχή εκτέλεση της στρατηγικής) και τις ενέργειες μετριασμού για την αντιμετώπισή τους. Οι προτεινόμενες δράσεις μετριασμού εξετάζουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων μέσω στοχευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού, διαφανούς επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας και συμπερίληψης εκπροσώπων SRB και Εθνικών Αρχών Εξυγίανσης σε οριζόντιες ομάδες εργασίας. Οι προγραμματισμένες ετήσιες ανασκοπήσεις και η ενδιάμεση αξιολόγηση θα επαναξιολογήσουν τους εντοπισθέντες κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του SRM να επιτύχει τους στόχους του. Η ετοιμότητα και η διαχείριση για την αντιμετώπιση κρίσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της εντολής του SRM. Από την ίδρυσή του ο SRM έχει διαχειριστεί μια σειρά κρίσεων και θέλει να είναι διασφαλισμένο ότι έχει τις απαιτούμενες ικανότητες, εργαλεία και πλατφόρμες για να ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις, ακόμα κι αν αυτές προκύψουν από εξελισσόμενες απειλές ή νέους κινδύνους τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση