ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με ομόλογο δείχνει εμπιστοσύνη στη ΣΚΤ ο Χάρης

Θέμα 24ώρου η έκδοση χρέους και η κατάθεση των χρημάτων που θα αντλήσει στο Συνεργατισμό

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ψήφο εμπιστοσύνης στο Συνεργατισμό δείχνει η Κυβέρνηση, με τα λόγια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου να συμπληρώνουν εκείνα του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Με κίνηση η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βεβιασμένη, αλλά προμελετημένη, αναμένεται εντός κάποιων ωρών το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει χρέος και τα χρήματα που θα αντλήσει να καταβληθούν στο ταμείο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως το Υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου από το οποίο θα καταφέρει να λάβει άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ –πληροφορίες λένε για 600 εκατ. κατά προσέγγιση- και με τα οποία η ΣΚΤ θα έχει διπλό όφελος. Το σημαντικό όφελος που θα καρπωθεί βέβαια θα είναι η ρευστότητα που θα μπει στα ταμεία της ώστε να αποφευχθεί όποιος κίνδυνος προκύψει από την ψιθυρολογία «καφενειακού χαρακτήρα» για αποτυχία και κλείσιμο του Συνεργατισμού. Είναι γεγονός πως υπάρχει ένας δεύτερος γύρος ψιθυρολογίας αυτό το διάστημα για το μέλλον του Συνεργατισμού. Ο πρώτος γύρος κορυφώθηκε στην εκλογές, που χρησιμοποιώντας το όνομα του Συνεργατισμού είχε συρθεί ως μπαλάκι στα γήπεδα της προεκλογικής για ενδεχόμενη αποτυχία του. Ο δεύτερος γύρος κορυφώθηκε εντός των ημερών, καθώς στα «πηγαδάκια» τρεφόταν η άποψη πως την 29η Μαρτίου -που αντιθέτως αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον- ο Συνεργατισμός θα είχε κακή κατάληξη με καταθετικές συνέπειες. Η 29η Μαρτίου πέρασε, δεν έγινε το οτιδήποτε και ανακοινώθηκε από πλευράς του ότι λίγο κάτω από δέκα οι επενδυτές που πέρασαν τα τεστ και ενδιαφέρονται πραγματικά να επενδύσουν στο Συνεργατισμό.

Η Κυβέρνηση λοιπόν με αυτή την κίνηση της έκδοσης χρέους, εκτός από τη «στεγνή» κατάθεση ρευστών στην ΣΚΤ, δείχνει και εμπράκτως τη στήριξή της στην Τράπεζα. Δηλαδή, το κράτος δηλώνει ότι εμπιστεύεται το Συνεργατισμό και καταθέτει παραπάνω χρήματα σε αυτόν. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι θα είναι μια κίνηση με πολλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες που θα δίνει ένα τέλος σε όποια ανησυχία και αναβρασμό για το μέλλον του Συνεργατισμού αλλά και της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής του. Προσθέτουν δε πως, είναι κίνηση καθοριστικής σημασίας που έχει διττή σημασία γι αυτούς. Θα νοιώσουν ασφάλεια και οι επενδυτές, αλλά και οι καταθέτες που ακούγοντας ότι «κυκλοφορεί» πράττουν αναλόγως. Σημειώνεται ότι το ομόλογο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα είναι 7ετές.

Είχε προαναγγελθεί

Όπως είχε καταγράψει η «Κ» στις 21 Μαρτίου έπειτα από δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη σε κυπριακή τηλεοπτική εκπομπή , ο Υπουργός είχε προαναγγείλει ότι πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρούσε σε νέα έκδοση χρέους. Όπως είχε τονίσει στον απόηχο της αξιολόγησης της ΚΔ από τον Οίκο Standard and Poor’s, ασχέτως των αξιολογήσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης, η Κύπρος θα έβγαινε συντόμως στις αγορές. «Ποτέ η Κύπρος δεν είχε πιο άνετη και πιο φθηνή πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές», είχε διαμηνύσει, συμπληρώνοντας πως οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη αποκαταστήσει την πιστοληπτική ικανότητά της με ευνοϊκούς όρους. Ως τότε όμως δεν υπήρχε η δυνατότητα να συνδεθεί η δήλωσή του με το διασκεδασμό των ανησυχιών για το Συνεργατισμό. Θα είναι μια κίνηση που θα είναι παράλληλη με τη διαδικασία που ξεκίνησε για το επενδυτικό ενδιαφέρον στη ΣΚΤ για απόκτηση μέρους ή ολόκληρου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Ικανοποιημένη και συμβάλει

Αν και ανάμεσα στους επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον βρίσκονται μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής, κυρίως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης και μεγάλα επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού που έχουν τράπεζες, η Κυβέρνηση επιζητά κατά κύριο λόγο να μείνει κυπριακή και να περάσει στα χέρια κυπριακού τραπεζικού ιδρύματος. Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να επιτευχθεί και μία πράξη συγχώνευσης, κάτι που ως γεγονός πρέπει να γίνει ώστε οι τράπεζες της Κύπρου που είναι σε διψήφιο αριθμό να περάσουν σε μονοψήφιο. Στους υποψηφίους υπάρχουν δύο μεγάλα ονόματα κυπριακών τραπεζών, όπου εάν γίνει μία πράξη κατορθωτή θα έχει τα διπλά οφέλη. Και την ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ, αλλά και συγχώνευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα, οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν κατατεθεί τόσο από διεθνείς οντότητες όσο και από οντότητες με έδρα την Κύπρο, οι οποίες εκπροσωπούν στρατηγικούς και χρηματοοικονομικούς επενδυτές. Οι πιθανοί επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο για μια επένδυση ελέγχου σε ολόκληρη την τραπεζική οντότητα, όσο και για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και δικτύου της Τράπεζας, μέσω της ομαλούς μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων. Έπειτα, μετά από λεπτομερή έλεγχο και λήψη των σχετικών εγγράφων, οι επιλεγόμενοι δυνητικοί επενδυτές θα έχουν, πλέον, πρόσβαση σε περαιτέρω οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα σε σχέση με την Τράπεζα.

Στα 12 δισ. το Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού που έχουν ανακοινωθεί, αυτά του εννιαμήνου 2017, οι συνολικές καταθέσεις πελατών του ανέρχονταν σε 11.9 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 12.2 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και με 12.5 δισ. στο τέλος του 2016, σημειώνοντας μείωση ύψους 2.2% και 4.7% σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου και τέλος του 2016 αντίστοιχα. Το μερίδιο αγοράς καταθέσεων της ΣΚΤ στο εννιάμηνο του 2017 διαμορφώθηκε στο 24.4%, σε σύγκριση με 25.6% στο τέλος Ιουνίου 2017 και τέλος του 2016.

Τα δάνεια ανέρχονταν σε 11.4 δισ. ευρώ. στο ίδιο εννιάμηνο (8.3 δισ. ευρώ μετά τις προβλέψεις για απομείωση) σε σύγκριση με 12 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 (8.7 δισ. μετά τις προβλέψεις για απομείωση) σημειώνοντας ελαφρά μείωση. Το μερίδιο αγοράς δανείων της Τράπεζας στο εννιάμηνο είχε διαμορφωθεί στο 21.7%, σε σχέση με 22.0% στο τέλος Ιουνίου 2017 και σε 21.8% στο 2016.

Υπογραμμίζεται πως ο λόγος των δανείων και των καταθέσεων σε μια τράπεζα θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος για να χαρακτηρίζεται από υγεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση