ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με υποδείξεις για κρατικό μισθολόγιο πέρασε ο Προϋπολογισμός 2024

Ψηφίστηκε σε νόμο περνώντας σχετικά άνετα, από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ και Α. Θεμιστοκλέους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Προϋπολογισμός του 2024 ψηφίστηκε σε νόμο περνώντας σχετικά άνετα, αφού τον ψήφισαν συνολικά 37 βουλευτές, ενώ εναντίον τάχθηκαν 19. Τον προϋπολογισμό στήριξαν βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ, του ΕΛΑΜ, αλλά τον στήριξε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Τον καταψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου και η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Πολλές οι τροπολογίες που τέθηκαν προς ψηφοφορία, φτάνοντας τις 106, ενώ πέρασαν οι 39. Κάποιες από αυτές πράγματι ξεχώρισαν, εκείνο πάντως που είναι σημαντικό είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2024 είναι πλεονασματικός. Το να στηρίξει ο ΔΗΣΥ τον Προϋπολογισμό του 2024 δεν ήταν είδηση με ιδιαίτερη έκπληξη, ωστόσο έδωσε το στίγμα του δείχνοντας τι βρίσκει ως μελανό σημείο και υπογράμμισε πολλάκις την τάση της αύξησης των ανελαστικών δαπανών. Στις ομιλίες της Προέδρου του ΔΗΣΥ, κ. Αννίτας Δημητρίου την πρώτη ημέρα εκκίνησης της συζήτησης του Προϋπολογισμού, αλλά και την επομένη με τις ομιλίες των βουλευτών του υπήρξαν εκτενείς αναφορές για την διόγκωση του κόστους της κρατικής μηχανής.

Ο ΔΗΣΥ είχε καταγράψει τις θέσεις του σε αυτό το κομμάτι από την έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού, λέγοντας πως, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν συμφώνησε και θεωρεί λανθασμένες τις μαζικές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Στους εννέα πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη γράφει πως, έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες για 2,400 νέες προσλήψεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τις ετήσιες αφυπηρετήσεις και αποχωρήσεις. «Την ίδια ώρα επισείουμε την προσοχή σε σχέση με διάφορες αυξήσεις επιδομάτων. Το κόστος αυτών των αποφάσεων θα προκύψει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και καθιστούμε την κυβέρνηση υπεύθυνη για τις επιλογές της. Ήδη, η συνδυασμένη επίπτωση των μαζικών προσλήψεων, της αυξημένης ΑΤΑ και της εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου οδηγεί στην αύξηση του μισθολογίου κατά 14% μέσα σε ένα μόνο χρόνο», σημείωσε στην έκθεση.

Παρατηρήσεις και από ΔΗΠΑ

Πέραν της αντιπολίτευσης ΔΗΣΥ και η συμπολίτευση ΔΗΠΑ έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού 2024 για το κρατικό μισθολόγιο. Όπως έγραψε η ΔΗΠΑ στις εισηγήσεις της, «ορθά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών εντόπισαν και επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ανελαστικών δαπανών και ειδικά του κρατικού μισθολογίου. Το κρατικό μισθολόγιο πρέπει να εξορθολογιστεί, γι’ αυτό θα πρέπει να ενεργήσουμε προληπτικά. Η απόφαση για διεξαγωγή ειδικής μελέτης για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου από ειδικούς εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων, είναι ένα πρώτο, αλλά την ίδια ώρα, πολύ σημαντικό και αναγκαίο βήμα. Η προσπάθεια για συγκράτηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα μέσω της μικρής συνολικής αύξησης νέων θέσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Έσοδα και δαπάνες

Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα και οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για το έτος 2024 θα έχουν έσοδα ύψους 13.8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,2% σε σχέση με το 2023, και δαπάνες ύψους 12,9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,4% σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2024-2026, προβλέπονται για τη γενική κυβέρνηση έσοδα ύψους 14,4 δισ. ευρώ και 14,9 δισ. ευρώ και δαπάνες ύψους 13,7 δισ. ευρώ και 14,03 δισ. ευρώ, για τα έτη 2025 και 2026, αντίστοιχα. Σε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει έσοδα (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ύψους 9,89 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,6% σε σύγκριση με τα αναθεωρημένα έσοδα για το 2023 ύψους 9,02 δισ. ευρώ και δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων και επενδύσεων) ύψους 10,5 δισ. ευρώ, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 17,7% σε σχέση με το 2023 που υπολογίζονται στα 8,9 δισ. ευρώ.

Οι κυριότερες δαπάνες για την τριετία 2024-2026 αφορούν κοινωνικές παροχές (5,94 δισ. ευρώ), συγχρηματοδοτούμενα έργα (1,28 δισ. ευρώ), λειτουργικές δαπάνες (1,02 δισ. ευρώ), δρόμους (414 εκατ.), συντηρήσεις και επιδιορθώσεις (356 εκατ.), κατασκευαστικά έργα (220,72 εκατ.) και έργα υποδομής (139,7 εκατ.). Μεταξύ των δαπανών της τριετίας περιλαμβάνονται σχέδια, έργα και δράσεις πράσινης ανάπτυξης, ύψους 900 εκατ. και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού ύψους 288,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση