ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:04
 

Μικρή επιβράδυνση στην Ευρωζώνη αναμένεται το 2018

Οι οικονομολόγοι που πήραν μέρος στην έρευνα βλέπουν τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 2,3%

Newsroom Κ, Αθήνα

Η αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας της Ευρωζώνης έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2017 και εν συνεχεία θα αρχίσει να επιβραδύνεται, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που πήραν μέρος στην έρευνα του Reuters.

Η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε το 2017 την καλύτερή της επίδοση από το 2007, αναπτυσσόμενη με ρυθμό 2,5%. Οι συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη ήταν η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που ενίσχυσε τη ζήτηση για ευρωπαϊκές εξαγωγές. Ωστόσο, στην πλέον πρόσφατη έρευνα του Reuters, μεταξύ 26ης και 28ης Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν 80 οικονομολόγοι, η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί πως από εδώ και στο εξής η οικονομία θα αρχίσει να επιβραδύνεται, εξαιτίας και της ενίσχυσης του ευρώ. Παράλληλα, ο πληθωρισμός προβλέπεται πως θα παραμείνει σημαντικά κάτω από τον στόχο του 2% που έχει τεθεί στην ΕΚΤ για τα επόμενα δύο έτη τουλάχιστον. «Περιμένουμε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ να αρχίσει να υποχωρεί ελαφρώς το 2018 σε σχέση με τον πολύ υψηλό ρυθμό του τέταρτου τριμήνου του 2017», λέει η Τζένιφερ Μακ Κέον, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στην Capital Economics.

Ορμή

Ενώ το 2018 ξεκίνησε με την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, στη διάρκεια του Φεβρουαρίου έχασε μέρος της ορμής της, εξαιτίας και της ενίσχυσης του ευρώ που καθιστά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές λιγότερο ελκυστικές. Ωστόσο, η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρεί πως η αναπτυξιακή έκρηξη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει η ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. «Θεωρούμε πως η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη όταν αρχίσει να αυξάνει η ΕΚΤ τα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο νομίζουμε πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό», σημειώνει ο Αντριου Χάρις, οικονομολόγος της Fathom. Για το 2018, οι 80 οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 2,3% και για το 2019 κατά 2%. Και μπορεί ο ανοδικός κύκλος της οικονομίας της Ευρωζώνης να βρίσκεται πλέον στον πέμπτο χρόνο, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Η πρόβλεψη των 80 οικονομολόγων είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 1,5% το 2018 και στο 1,6% το 2019, δηλαδή θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι ελάχιστα κάτω από το 2%. «Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν πως η πρόβλεψη της ΕΚΤ και η πίστη της πως θα ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός αποτελούν περισσότερο ευχή παρά πραγματικότητα», λέει ο Μπερτ Κόλιν, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της ING για την Ευρωζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση