ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι παρακαταθήκες του 2022 στη νέα χρονιά

Το 2023 πιθανότατα θα συνεχίσει η γεωπολιτική αστάθεια με έντονα αρνητικές προεκτάσεις, εκτιμά ο γεν. δ/ντής της ΟΕΒ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπό τη σκιά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τις συνθήκες να αλλάζουν πλέον σε ταχύτερους ρυθμούς, οποιεσδήποτε προβλέψεις για το νέο έτος είναι παρακινδυνευμένες και πιθανόν και άστοχες, αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Προχωρώντας σε μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς που κλείνει, απαριθμεί τα γεγονότα που καθόρισαν το 2022, πέραν του πολέμου, όπως ο θάνατος της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο καθορισμός κατώτατου μισθού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο καταλυτικός παράγοντας ο οποίος θα καθορίσει την επόμενη χρονιά, είναι η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, εφόσον μια τέτοια εξέλιξη, αναμένεται ότι θα απογειώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρωπαϊκής και της κυπριακής οικονομίας. Πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις του πολέμου αναμένεται να δώσει νέα έρευνα η οποία θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις, με στόχο να καταγραφούν οι εκτιμήσεις του κυπριακού επιχειρείν για το θέμα. Τα ευρήματά της αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά την κωδικοποίησή τους.

– Ποια ήταν τα γεγονότα που καθόρισαν το 2022 και ποιες παρακαταθήκες αφήνουν για την συνέχεια;

– Αν έπρεπε να επιλέξω ένα γεγονός που καθόρισε το 2022, ασφαλώς αυτό θα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία μαζί με όλα όσα προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία. Οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις που βιώσαμε από το 2020 μέχρι σήμερα, συνέβαλαν στην εξοικείωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με την ευρεία χρήση της τεχνολογίας και την υιοθέτηση πρακτικών όπως η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, κάτι που πράγματι θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων, ο καθορισμός ενός εθνικού κατώτατου μισθού αναμφίβολα αποτελεί ορόσημο για τον τόπο, αφού για πρώτη φορά υιοθετείται ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσό που θα καλύπτει όλες τις θέσεις εργασίας, ανεξάρτητα από τη φύση τους. Στη διάρκεια του διαλόγου που προηγήθηκε η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) είχε εκφράσει με σαφήνεια την ανησυχία της τόσο για το ύψος του κατώτατου μισθού όσο και για το «timing» της απόφασης σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μεταξύ δύο μεγάλων οικονομικών κρίσεων. Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα επωμισθούν οι εργοδότες σε μια τέτοια εποχή εγκυμονούν κινδύνους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και ο καθορισμός του εθνικού κατώτατου μισθού είναι πλέον κάτι που πρέπει να συνυπολογίζεται πριν από κάθε απόφαση οικονομικής φύσης. Από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον 2022, δεν θα μπορούσα να παραλείψω και την αιφνίδια όσο και τραγική απώλεια της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου. Σε όλη τη διάρκεια της πολυετούς θητείας της ως υπουργού Εργασίας κατάφερε να διατηρήσει τον κοινωνικό διάλογο σε ισορροπία και με βαθιά ενσυναίσθηση να διαχειριστεί τις δραματικές συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων επί του χαρτοφυλακίου της το οποίο όπως ξέρουμε είναι εξόχως ανθρωποκεντρικό.

Διαβάστε τη συνέντευξη στην Μαρία Ηρακλέους στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση