ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μιχάλης Περσιάνης στην ''Κ'': H πορεία του χρέους να παραμείνει συνετή

Μιχάλης Περσιάνης: Η πληθωριστική πίεση δεν θα μειωθεί φέτος - Πρόκληση για την οικονομία η κλιματική αλλαγή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η πορεία του πρωτογενούς χρέους πρέπει να παραμείνει συνετή για να μπορεί να καλυφθεί το αυξημένο κόστος σε μελλοντικό δανεισμό, ενώ η συντηρητική και προσεκτική προσέγγιση στο χρέος θα είναι εξαιρετικά σημαντική τα επόμενα χρόνια. Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο νέος πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου της Κύπρου, Μιχάλης Περσιάνης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση των δημοσίων οικονομικών και υπογραμμίζει ότι η γενική εικόνα από την αγορά και τις αποδόσεις, καταδεικνύει πως υπάρχει εμπιστοσύνη στο αξιόχρεο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Περσιάνης εκτιμά πως η διεύρυνση της αναπτυξιακής βάσης της Κύπρου πέρα από τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης, καθώς και η αναβάθμιση των δύο αυτών τομέων, θα είναι πολύ σημαντική και θα επηρεάσει τη φορολογική βάση σημαντικά.

- Ποιοι θεωρούνται οι μεγαλύτεροι δημοσιονομικοί κίνδυνοι μεσοπρόθεσμα;

- Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία μεσοπρόθεσμα, είναι η επείγουσα ανάγκη για σοβαρές επενδύσεις σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών εξελίξεων. Η Κύπρος βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση από τους ομολόγους μας στην ΕΕ. Αυτές οι δαπάνες συνεπάγονται μεν μεγάλα μακροπρόθεσμα οφέλη, αλλά θα είναι υψηλές στα αρχικά τους στάδια. Ταυτόχρονα, οι υψηλές αυτές δαπάνες δεν πρέπει να μεταφραστούν αβασάνιστα σε νέες αυξήσεις του ελλείμματος και του χρέους.

Η ισορροπία που πρέπει να βρεθεί μεταξύ των νέων αναγκών και της δημοσιονομικής σωφροσύνης θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά, γι’ αυτό και η μεταρρύθμιση των Δημοσιονομικών Κανόνων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να μας απασχολήσει πολύ περισσότερο από ό,τι σήμερα. Οι κανόνες αυτοί θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές αποφάσεις των επόμενων ετών και εκτός από δημοσιονομικό, θα έχουν και μακροοικονομικό αντίκτυπο.

Η ανάγκη για την ψηφιακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση, όμως, δεν είναι απομονωμένο θέμα. Αφορά σε μια σειρά από πολιτικές οι οποίες επίσης δεν μας απασχολούν όσο θα έπρεπε σαν κοινωνία: Η πολιτική ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για παράδειγμα, είναι ένα εργαλείο για ενίσχυση της απασχόλησης, προώθηση της καινοτομίας και εξισορρόπηση των κοινωνικών ανισορροπιών που εντείνονται. Παρομοίως, η διεύρυνση της αναπτυξιακής μας βάσης πέρα από τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης, καθώς και η αναβάθμιση των δύο αυτών τομέων, θα είναι πολύ σημαντική και θα επηρεάσει τη φορολογική βάση σημαντικά.

 

Διαβάστε τη συνέντευξη του Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση