ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Moody’s: Κρίσιμες για τις οικονομίες της Ευρωζώνης οι κάλπες του 2019

Αναφερόμενη τόσο στις ευρωεκλογές του Μαΐου όσο και στις γενικές εκλογές που διεξάγονται αυτό το έτος σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν τον κύριο πιστωτικό κίνδυνο στις χώρες της Ευρωζώνης το 2019, όπως επισημαίνει η Moody’s σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές των αξιολογήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, αναφερόμενη τόσο στις ευρωεκλογές του Μαΐου όσο και στις γενικές εκλογές που διεξάγονται αυτό το έτος σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Οπως προειδοποιεί ο οίκος, οι αυξανόμενοι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι σε κάποιες χώρες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη, να περιορίσουν περαιτέρω την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και, τελικά, να θέσουν σημαντικές προκλήσεις στη συνοχή της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη Moody’s, μπορεί το Brexit και η Ιταλία να αποτελούν τις κύριες πηγές ανησυχίας στην περιοχή, ωστόσο ο πολιτικός κατακερματισμός έχει αυξήσει τις προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής και έχει περιορίσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, η στήριξη των λαϊκίστικών κομμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις δεν οδηγήσουν σε ορατές βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές των ψηφοφόρων. Το 2019 αναμένονται βουλευτικές εκλογές σε Εσθονία (Μάρτιο), Φινλανδία (Απρίλιο), Βέλγιο (Μάιο), Πορτογαλία και Ελλάδα (όχι αργότερα από τον Οκτώβριο), ενώ οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 23-26 Μαΐου.

Oι κίνδυνοι σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο εξακολουθούν να παραμένουν βασικοί οδηγοί της πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών

Σύμφωνα με τη Moody’s, αυτές οι έξι ημερομηνίες αποτελούν ημερομηνίες-κλειδιά για την Ευρωζώνη συνολικά, προσθέτοντάς πως στην Ελλάδα παρατηρείται το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης.

Εκτός από τους πολιτικούς κινδύνους, οι κίνδυνοι σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο εξακολουθούν να παραμένουν βασικοί οδηγοί της πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών για τη Moody’s. Οπως τονίζει ο οίκος, οι κίνδυνοι στους κυβερνητικούς ισολογισμούς από τον τραπεζικό κλάδο είναι υψηλότεροι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία και μέτριοι στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στη Σλοβενία και στην Ισπανία. Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος είχε υπογραμμίσει πως, για να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θα πρέπει να έχει σημειωθεί ταχύτερη βελτίωση της «υγείας» του τραπεζικού κλάδου, καθώς και επιτυχής επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s επισημαίνει παράλληλα πως η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των πιο υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως το 2019 αναμένεται το χρέος της να διαμορφωθεί στο 175% του ΑΕΠ. Παράλληλα, αναφέρει πως εκτιμά ότι μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, η Ελλάδα αναμένεται το νέο έτος να βρεθεί αντιμέτωπη με αυξημένες πληρωμές τόκων, κατά 0,3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X