ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Moody's: Θετικό μέτρο αλλά με ασάφειες η τιτλοποίηση

Στις 10 Ιουλίου η Κυπριακή Βουλή ψήφισε πακέτο μέτρων ενάντια στα ΜΕΔ, ανάμεσά τους και η πακετοποίηση δανείων

Newsroom K

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τη θέσπιση του πλαισίου για τιτλοποιήσεις, μεταφορά και πώληση περιουσιακών στοιχείων εκτός των ισολογισμών των τραπεζών, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ασάφειες που θα καταστήσουν λιγότερο ελκυστική την αγορά τιτλοποιήσεων.

Ο σκοπός του νόμου, όπως αναφέρεται στο δελτίο “Credit Outlook” είναι η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς δανείων, η οποία με τη σειρά της θα υποστηρίξει την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Η νέα νομοθεσία είναι πιστωτικά θετική για τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις στην Κύπρο γιατί θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και διαφανές πλαίσιο, που δίνει νομική βεβαιότητα στους επενδυτές, επιτρέπει την ευρύτερη κατανομή ρίσκου και ελευθερώνει κεφάλαιο από τις τράπεζες για μελλοντικές δανειοδοτήσεις», αναφέρει ο Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο, το νέο πλαίσιο περιγράφει τη διαδικασία για συναλλαγές τιτλοποίησεις και παρέχει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου την εξουσία να εξουσιοδοτεί, να ρυθμίζει και να εποπτεύει τις δραστηριότητες τιτλοποίησης.
Οι σημαντικές αλλαγές για μια βιώσιμη αγορά τιτλοποιήσεων, που περιλαμβάνουν την πραγματική πώληση, το απομακρυσμένο ενδεχόμενο αφερεγγυότητας και τις διατάξεις συμψηφισμού, θα δώσουν νομική βεβαιότητα γύρω από την πώληση και την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μια οντότητα ειδικού σκοπού τιτλοποίησης (SSPE), συμπληρώνει ο Moody’s.

Βάσει των προνοιών αυτών και υπό την αίρεση νομικής γνωμοδότησης, τα υπό μεταφορά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να διαχωριστούν από την περιουσία που τελεί υπό διαδικασία αφερεγγυότητας.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι μεταφορές περιουσιακών στοιχείων έχουν απλοποιηθεί και μπορούν να γίνουν μέσω ανάθεσης, μεταφορά ή δήλωση εμπιστοσύνης, ενώ το SSPE θα μπορεί αυτόματα να αναλαμβάνει όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της τράπεζας και τη σειρά προτεραιότητας σχετικά με τα δάνεια και την σχετιζόμενη εξασφάλιση.

Επίσης, θεωρεί ο Moody’s, το νομοθετικό πλαίσιο έχει τροποποιηθεί για να επιτρέπει, στη βάση νομικής γνωμοδότησης, την μεταφορά πιστωτικών υποχρεώσεων και της εξασφάλισης χωρίς επιβολή φορολογίας και άλλων τελών, που σε διαφορετική περίπτωση θα καθιστούσαν την τιτλοποίηση λιγότερο αποτελεσματική.

Ασυνήθιστες εξουσίες στην ΚΤΚ

Χαρακτηρίζει ωστόσο ασυνήθιστες τις εξουσίες που παρέχονται στην ΚΤΚ σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές τιτλοποιήσεων. Όπως αναφέρεται η ΚΤΚ έχει την εξουσία να εποπτεύει τις SSPE και τις εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων, περιλαμβανομένων και της διεύθυνσης και των βασικών στελεχών, όπως και να ζητεί εξελεγμένα οικονομικά στοιχεία από τις SSPE και τις εταιρείες εξυπηρέτησης. Η ΚΤΚ έχει επίσης την εξουσία εκκαθάρισης μιας SSPE και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, διορισμού εκκαθαριστή, ενώ θα πρέπει να συναινέσει σε περιπτώσεις εθελούσιας εκκαθάρισης μιας SSPE.

Ο Moody’s αναφέρεται και στις πρόσθετες τροποποιήσεις του πλαισίου επί της διαδικασίας αφερεγγυότητας και του μηχανισμού που διέπει τις εκποιήσεις, προκειμένου να διευκολύνουν την ορθή λειτουργία αγοράς τιτλοποίησης. Ειδικότερα, αναφέρεται στην διαγραφή της πρόνοιας που επέτρεπε στους δανειολήπτες να καθυστερήσουν μια διαδικασία εκποίησης, την μείωση της συμβατικής περιόδου για αποστολή ειδοποιήσεων για άμεση αποπληρωμή δανείων, την θέσπιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και την ικανότητα της τράπεζας να διαχωρίζει υποθήκες και εξασφαλίσεις σε μέρη και να τα εγγράφει στο Κτηματολόγιο.

«Αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψει να προβλεφθεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί και το ποσοστό ανάκτησης των δανείων», αναφέρεται.

Ωστόσο, παρά το ότι η νέα νομοθεσία παρέχει στις τράπεζες νέα εργαλείων για μείωση των ΜΕΔ, ο οίκος σημειώνει ότι διατηρείται η ασάφεια σε σχέση με κάποιες πρόνοιες και τις εξουσίες της ΚΤΚ, που καθιστούν τις τιτλοποιήσεις λιγότερο ελκυστικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ειδικότερα αναφέρεται στην απαίτηση για έγκριση της κάθε πράξης τιτλοποίησης (η ΚΤΚ διατηρεί την εξουσία να αντιτεθεί) και την ανάγκη για ειδοποίηση της πρόθεσης τιτλοποίησης τριάντα μέρες πριν την πράξη τιτλοποίησης.

Πρόσθετα, η πρόνοια για πλήρη εξασφάλιση των συμψηφισμένων ανοιγμάτων, δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στην είσοδο επενδυτών στην αγορά, κόστη και περιορισμούς, που καθιστούν τις τιτλοποιήσεις λιγότερο ελκυστικές, ως εργαλείο χρηματοδότησης για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τέλος, ο οίκος σημειώνει πως η νομοθεσία περιορίζει την δυνατότητα τιτλοποίησης μόνο στις πιστωτικές διευκολύνεις ή άλλες μορφές ανοιγμάτων που παραχωρήθηκαν, ή αποκτήθηκαν μόνο από πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοοικονομικά ιδρύματα ή εταιρείες απόκτησης πιστώσεων, νοουμένου ότι υπόκεινται σε εποπτεία από αρμόδιες αρχές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οχι να παραιτη8ει μονο -- αν εκαμε παραπτωμα, να κατηγορη8ει... Αρκετα με "παραιτουμαι, παιρνω οτι πηρα ...»
τικ τακ  |  21:35

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Η ποταποτητα καποιων δικαστων φαινεται και απο την κίνηση αγωγης εναντιον του κρατους οταν τους απεκοψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  08:10

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Άμαν ε...... η ρκα έβαλε τζιαί ρομανίσι!»
XXX  |  08:03

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X