ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ενέργειας

Η πράσινη μετάβαση είναι ένα τεράστιο εγχείρημα και είναι απαραίτητος ένας πανευρωπαϊκός φορέας για τον συντονισμό της

Kathimerini.gr

Πόσο πληρώνει η βιοµηχανία την ηλεκτρική ενέργεια; Από πού προήλθε το φυσικό αέριο της Ευρώπης πέρυσι και πόσους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχει; Ποιες γραμμές μεταφοράς έχουν τη μεγαλύτερη συμφόρηση; Πόσο γρήγορα προστίθενται η αιολική και η ηλιακή ενέργεια στο σύστημα; Δεν είναι εύκολο να δοθεί μια σαφής απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, εν μέρει επειδή ορισμένα δημόσια στατιστικά στοιχεία παραμένουν απρόσιτα ή δύσχρηστα, και εν μέρει επειδή πιο απλά και πιο ενημερωμένα δεδομένα κοστίζουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις τιμές ενέργειας και εκπομπών ρύπων, αλλά και για δεδομένα σχετικά με τη ζήτηση από ορισμένες ομάδες καταναλωτών ή με την περιφερειακή παραγωγή.

Ο απαιτούμενος ενεργειακός μετασχηματισμός για τον μηδενισμό των ρύπων έως το 2050 θα είναι τεράστιος στην Ε.Ε. Οι μεταφορές, η θερμότητα και η βιομηχανία πρέπει να μετατραπούν πολύ γρήγορα σε πηγές ενέργειας, χωρίς εκπομπές. Ο εντοπισμός του σωστού μείγματος λύσεων είναι αμφιλεγόμενος. Πρέπει οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να μετακινηθούν εκεί όπου είναι οι ανεμογεννήτριες, οι ανεμογεννήτριες εκεί όπου είναι η κατανάλωση ή να μεταφερθεί η ηλεκτρική ενέργεια; Πώς πρέπει να κατανεμηθεί το κόστος μεταξύ των διαφόρων καταναλωτών; Αυτά δεν είναι μόνο τεχνικοοικονομικά ζητήματα, πάνω απ’ όλα είναι πολιτικά. Επομένως, η διαθεσιμότητα αξιόπιστων και εμπεριστατωμένων δεδομένων αποτελεί βασικό θεμέλιο σημαντικών πολιτικών επιλογών. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι οι δημόσιες αρχές, οι εταιρείες, τα ερευνητικά ιδρύματα και οι ενώσεις δεν παρέχουν δεδομένα, αλλά ότι παράγουν ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα μόνο εν μέρει τεκμηριωμένων δεδομένων, τα οποία αναρτούν με τη δική τους μορφή και στις δικές τους πλατφόρμες. Αυτό δημιουργεί αδικαιολόγητα υψηλά εμπόδια εισόδου σε αυτές για μια ουσιαστική συζήτηση των μέτρων ενεργειακής πολιτικής, οπότε πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Πολύ αξιέπαινες πρωτοβουλίες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις ενώσεις έχουν μειώσει τα εμπόδια στην πρόσβαση σε δεδομένα σε ορισμένους τομείς, μερικές φορές με πολύ εντυπωσιακά διαδικτυακά εργαλεία. Χρειάζονται δεδομένα και διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες για την αξιολόγηση του αντικτύπου των πολιτικών και των υφιστάμενων πλαισίων, για τον σχεδιασμό υποδομών, την αξιολόγηση των εθνικών και περιφερειακών σχεδίων και τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων.

Δεδομένου ότι διακυβεύονται τόσο πολλά για τόσο πολλούς στην ενεργειακή μετάβαση, ένας δημόσιος φορέας, όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητος, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την υποδομή ενημέρωσης και γνώσης. Ενας νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ενέργειας.

Το άρθρο είναι συλλογική εργασία πανεπιστημιακών και ερευνητών του Ινστιτούτου Μπρίγκελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση