ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντάισελμπλουμ: Ώρα να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση

Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο γρήγορα, αντιμετώπισε τα προβλήματά της, εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και ανέκαμψε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα εύσημα για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας απέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως τόνισε την ανάγκη της δημιουργίας μιας Τραπεζικής Ένωσης.

Ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup και τέως Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μίλησε τη Δευτέρα σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για την κρίση της Ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε πως στην περίπτωση της Κύπρου το Bail - in ήταν η προτιμώτερη προσέγγιση, ενώ πλέον έχει γίνει και το πρότυπο αντιμετώπισης δύσκολων υποθέσεων της Τραπεζικής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος βγήκε από το πρόγραμμα πολύ γρήγορα, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα προβλήματά της, εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και ανέκαμψε. «Ο Υπουργός Γεωργιάδης διαδραμάτισε καίριο ρόλο σε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι τώρα μεταξύ των κρατών-μελών με την υψηλότερη ανάπτυξη, ακολουθώντας την η Ισπανία και η Πορτογαλία και με την Ιρλανδία να παρουσιάζει ανάπτυξη της τάξης του 6%. Υπενθυμίζεται πως το 2013 υπήρχαν τέσσερα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Το πρόγραμμα της Κύπρου εφαρμόστηκε την ίδια χρονιά.

Ωστόσω, ο τέως Ολλανδρός Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πολλές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερη δουλειά για να γίνουν ανθεκτικότερες οικονομικά, για να έχουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και κοινωνική ευημερία. Υπογράμμισε κατά την ομιλία του πως Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κράτη, μεταξύ τους και οι Κύπρος, τις τρέχουσες καλές εποχές για να προστατευθούν από το οτιδήποτε κακό στο μέλλον.

Όταν έγινε πρόεδρος του Eurogroup στις αρχές του 2013, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για τα της Τραπεζικής Ένωσης ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είχε κάνει τίποτα ακόμα και οι συζητήσεις σχετικά με την δημιουργία μιας Ένωσης Τραπεζών είχαν κολλήσει. Βασικά, όπως εξήγησε, η συζήτηση ήταν για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τις ζημιές των τραπεζών, αν θα είναι οι κυβερνήσεις ή θα πρέπει να είναι οι επενδυτές - καταθέτες. Ο κ. Ντάισελμπλουμ όμως, υπογράμμισε πως πλέον πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου εξυγίανσης και ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του. θα προτιμούσε τη χρήση του Μηχανισμού Σταθερότητας ως χρηματοδότη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, για να προστατευθούν οι επενδύσεις τους σε υποδομές, σε εκπαίδευση και να τους βοηθά στη χρηματοδότηση του κυκλικού κόστους των επιδομάτων ανεργίας. «Δεν θα απαιτούνται προπληρωμένα κεφάλαια και θα είναι υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ. Επίσης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θυγατρική εταιρεία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφιερωμένη στην Ευρωζώνη, για τη στήριξη του δημόσιου και ιδιωτικών επενδύσεων σε περίπτωση δυσμενών σοκ. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα και πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την περαιτέρω μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Μια συμφωνία για τα μέρη της Τραπεζικής Ένωσης και των κεφαλαιαγορών της Ένωσης, καθώς και ένα μεγαλύτερο ρόλο για τον ΕΜΣ».

Ασφάλεια και μετανάστευση

Τα πιο σημαντικά ζητήματα για την ΕΕ προς το παρόν δεν είναι το ευρώ ή η οικονομία, αλλά η ασφάλεια και η μετανάστευση, σημείωσε ο πρώην ισχυρός άνδρας του Eurogroup. Aυτά είναι θέματα που απαιτούν ευρωπαϊκή συνεργασία, εξήγησε, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να εργαστούν από κοινού. Η Γερμανία, κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ θα πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι είναι είναι μια μεγάλη χώρα και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. «Όσον αφορά τη μετανάστευση, κάναμε λάθη, διότι στη Συνθήκη του Δουβλίνου είπαμε όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική χώρα εισόδου και να ζητούν άσυλο εκεί. Αλλά εκ του αποτελέσματος, οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία ή στην Ισπανία», συμπλήρωσε.

Πρωταγωνιστής η ΕΕ

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή δουλειά, δεδομένου ότι το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο δύσκολο. «Η ΕΕ θα πρέπει να ηγηθεί», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση