ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αχιλλεούδης: Εμείς γνωρίσαμε την Altamira στη ΣΚΤ

Τα 1.5 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας του 2013 δεν αποδείχτηκαν αρκετά, τόνισε ο προηγούμενος μάρτυρας, κ. Διονυσίου στην κατάθεσή του

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό βρέθηκαν σήμερα Πέμπτη τρεις μάρτυρες. Πρώτος κατέθεσε ο Προιστάμενος Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Διονύσης Διονυσίου. Ο κ. Διονυσίου ως εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου στη ΣΚΤ, έζησε από κοντά την πορεία του Συνεργατισμού από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση μέχρι και την πώλησή του στην Ελληνική Τράπεζα. Ένας επιπλέον λόγος για την πρόσκληση που έλαβε από την Επιτροπή ο κ. Διονυσίου είναι και τα όσα έχουν αναφερθεί ενώπιον της Ερευνητικής για τον ίδιο από άλλους μάρτυρες, σε αρκετές περιπτώσεις με αρνητικό τόνο.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Αντώνιος Αχιλλεούδης Διευθύνοντας Σύμβουλος της Axia Ventures Group Ltd και την ακροαματική διαδικασία έκλεισε ο Νίκος Μιχαηλάς Διευθύνων Σύμβουλος της Δήμητρα Επενδυτικής Δημόσιας ΛΤΔ.

13.32 Επόμενη συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου.

13.30 Τέλος κατάθεσης και για τον κ. Μιχαηλά.

13.15 Λήφθηκαν υπόψη τα όποια ρίσκα υπήρχαν στο να επενδύσουμε στην Ελληνική εξ'αρχής, είπε ο κ. Μιχαηλάς, αλλά επίσης είδαμε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο.

13.09 Αναφορικά με την επένδυση της Δήμητρα στην Ελληνική Τράπεζα και τη πρόθεσή της για μεγάλη έκθεση στην Ελληνική Τράπεζα, είπε πως αυτή η απόφαση λήφθηκε από το ΔΣ της Δήμητρα ως πιο συμφέρουσα επιλογή, παρόλο το ρίσκο.

13.03 Θέλοντας να δώσει τη δική του απάντηση στην κατηγορία ότι η Δήμητρα έχει αποσύρει 25 εκατ. καταθέσεων από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα τον Φεβρουάριο, κάτι που θεωρήθηκε ως απόσυρση καταθέσεων, ο κ. Μιχαηλάς σημείωσε πως στα τέλη του 2017 προχώρησε η εταιρεία σε επένδυση 25 εκατ. στο Λουξεμβούργο, άρα και πράγματι προχώρησαν σε ανάληψη χρημάτων από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Όπως είπε όμως, αυτή η κίνηση μεταφράστηκε στον τύπο σα να προχώρησε σε απόρσυρση καταθέσεων από τη ΣΚΤ, κάτι που κατά τον ίδιο δεν αληθεύει σε καμία περίπτωση. Η επένδυση εκείνη ήταν συνδεδεμένη με την Allianz, σχολίασε.

12.55 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μιχαηλάς είπε ότι η Δήμητρα Επενδυτική άρχισε ως μια κατ' εξοχήν ελεγχόμενη εταιρεία από το Συνεργατισμό, αλλά πλέον ο πιο μεγάλος μέτοχός της είναι η Logicom, με 29.6%, ενώ η Δήμητρα είναι μέτοχος της Ελληνικής με ποσοστό 10.1%. 

12.50 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Αρέστη ρώτησε τον κ. Μιχαηλά για τη σχέση της Lefkonikon χρηματιστηριακής εταιρείας και της Δήμητρα Επενδυτική, λαμβάνοντας την απάντηση από τον δεύτερο πως η Lefkonikon ήταν η εταιρεία που έκανε διαχείριση στη Δήμητρα μέχρι και το 2004. Από εκεί και πέρα όμως, συνέχισε, δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών.

12.48 Ενώπιον της Επιτροπής ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια ΛΤΔ, Νίκος Μιχαηλάς.

12.42 Τέλος κατάθεσης του κ. Αχιλλεούδη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Axia Ventures Group Ltd.

12.40 Σε ερώτηση του κ. Αρέστη, ο κ. Αχιλλεούδης αρνήθηκε όποια σχέση με τον Υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως τον γνώρισε στις αρχές της οικονομικής κρίσης ενώ πριν δεν τον γνώριζε ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

12.34 Απαντώντας σε ερώτηση της επιτροπής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Axia είπε ότι η Altamira συμφώνησε με το Συνεργατισμό να βοηθήσει στην μείωση των ΜΕΔ της δεύτερης. Η συνάντηση της Altamira με το Συνεργατισμό, συμπλήρωσε, έγινε σε συνέχεια συναντήσεων με αρκετές τράπεζες το 2016, όπως η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα για ενδεχόμενη συνεργασία, κάτι που όμως δεν έγινε και συμφώνησε με την ΣΚΤ. Πρόσθεσε δε, ότι, ίδιες συναντήσεις έγιναν και με την Υπουργό Οικονομικών, αλλά και με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Πάντως, ο μάρτυρας είπε ότι η πρώτη επιλογή της Altamira για να συνεργαζόταν με μία Κυπριακή τράπεζα, ήταν η Ελληνική, λόγω του προφίλ του χαρτοφυλακίου της.

12.30 Ο κ. Αχιλλεούδης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει εταιρική σχέση μεταξύ Altamira και Axia Ventures και παρά τη Συνεργασία της Altamira με το Συνεργατισμό, εκτός από το να συστήσει τα δύο μέρη, δεν εμπλέκεται στη μεταξύ τους συμφωνία.

12.18 Ο μάρτυρας τόνισε πως ήταν Σύμβουλοι της Altamira, της εταιρείας διαχείρισης και εξυπηρέτησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Όπως είπε, την έφεραν στην Κύπρο μετά από ενδιαφέρον της να συνεργαστεί με μια κυπριακή τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2016. Ο ρόλος της Axia, πρόσθεσε, ήταν να γνωρίσει στις Κυπριακές τράπεζες για ενδεχόμενη συνεργασία.

12.12 Ο κ. Αχιλλεούδης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής το σκοπό της Axia Ventures, που δραστηριοποιείται, που έχει γραφεία και αντιπροσωπεία.

12.06 Ενώπιον της Επιτροπής ο Αντώνιος Αχιλλεούδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Axia Ventures Group Ltd.

11.53 Ολιγόλεπτο διάλειμμα

11.52 Τέλος κατάθεσης από τον κ. Διονυσίου στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό.

11.45 Ο κ. Διονυσίου καλέστηκε από την Επιτροπή να ξανακαταθέσει στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 09.00 το πρωί.

11.27 Πρόσθετα, για τα επιδόματα που λάμβανε από το κράτος, όπως ακούστηκε εντός της αίθουσας σε προηγούμενες καταθέσεις μαρτύρων (ότι λαμβάνει 25 χιλιάδες ευρώ το χρόνο ως επίδομα) εξήγησε πως από την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ συμμετείχε πέραν των 300 - 350 συνεδριάσεων, λάμβανε για τις παραπάνω ώρες και συνεδριάσεις περί τα 100 ευρώ το μήνα.

11.21 Ο κ. Αρέστη ρώτησε τον μάρτυρα εάν αληθεύει, όπως ακούγεται, ότι αγοράστηκαν από τη Συνεργατική 17 πολυτελή οχήματα για τις μετακινήσεις των μελών της Επιτροπείας. Ο κ. Διονυσίου αρνήθηκε ότι αγοράστηκαν οχήματα από την ΣΚΤ, είπε ότι τα οχήματα απέκτησε από μόνη της, για δικούς της σκοπούς η Altamira με τη μέθοδο του leasing.

11.15 Ο κ. Αρέστη ρώτησε τον μάρτυρα αναφορικά με τις αντιμισθίες οι οποίες όπως έχει πληροφορηθεί, αυξήθηκαν. Ο μάρτυρας είπε πως πράγματι το Μάιο του 2016 αυξήθηκε η αντιμισθία της Επιτροπείας, με τον Αντιπρόεδρο να λαμβάνει από 38 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, στις 55 χιλιάδες, και με τον Πρόεδρο από 55 χιλιάδες ευρώ να λαμβάνει 75 χιλιάδες ευρώ. Αναφορικά με το μισθό του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας είπε ότι είναι καθορισμένος από το Υπουργείο Οικονομικών και είναι σταθερός, στις 200 χιλιάδες ευρώ. Εξήγησε δε, πως, η αύξηση των αντιμισθιών έγινε λόγω του ότι οι συνεδρίες ήταν σχεδόν καθημερινές, πέραν των 600 από το 2014.

11.09 Αναφορικά με το κόστος λειτουργίας της ΣΚΤ, ο Κ. Διονυσίου είπε ότι υπήρξε μείωση του κόστους από το 2013. Εξήγησε πως οι συγχωνεύσεις "μεγάλωναν" την ΣΚΤ, παρόλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά είπε, το όλο κόστος του τομέα μειώθηκε. 

11.06 Στο πλαίσιο των συζητήσεων της Επιτροπής με το μάρτυρα, αναφέρθηκε πως όλα τα πρακτικά των καταθέσεων έχουν κατατεθεί σε ηλεκτρονική μορφή (usb stick) στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

11.01 Ο μάρτυρας συνέχισε πως το 80% των δανείων του Συνεργατισμού είχαν εξασφάλιση πρώτη κατοικία, άρα και ήταν δύσκολο να γίνουν όποιες σημαντικές τομές.

10.55 Θέλοντας να σχολιάσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Συνεργατισμός και γιατί δεν κατάφερε να ρίξει σημαντικά τα ΜΕΔ του, τόνισε πως έγιναν μόνο δύο εκποιήσεις από το 2013 μέχρι και το 2018 σε δανειολήπτες που είχαν ΜΕΔ.

10.30 Διάλειμμα 15 λεπτών

10.17 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εστίασε στις ερωτήσεις του αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση μέσα στο Συνεργατισμό και τις σχέσεις των προσώπων που την απάρτιζαν. Ο μάρτυρας έδωσε από δικιάς του σκοπιάς τις σχέσεις μεταξύ προσώπων του Συνεργατισμού. Αναφορικά με τα προβλήματα που υπήρχαν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, είπε ότι υπήρχαν κενά και γίνονταν διαρκείς προσπάθειες βελτίωσης, παράλληλα με τη διαρκή μετεξέλιξη της Συνεργατικής. Ωστόσο σημείωσε ότι παρά τις αναφορές που υπήρχαν κυρίως μετά το 2016 από τις εποπτικές αρχές για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, οι επόπτες (Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) δεν έλαβαν ποτέ τα αναγκαία μέτρα και ποτέ δεν ήρθε ξεκάθαρη θέση ότι έπρεπε να αποχωρήσουν κάποια άτομα.

10.10 Ο κ. Αρέστη ρωτώντας τον μάρτυρα αν τα μέλη της Επιτροπείας επιλέγονταν με κομματικά κριτήρια, ο κ. Διονυσίου σημείωσε από πλευράς του πως όλες οι διαδικασίες ήταν ξεκάθαρες, επιλέγονταν όλα τα άτομα από τον Υπουργό, περνούσαν όλα τα τεστ καταλληλότητας και μετά επικυρώνονταν οι διορισμοί τους από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

10.00 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά τον μάρτυρα για αποχωρήσεις στελεχών της ΣΚΤ οι οποίοι παράλληλα έχουν καταθέσει στην Επιτροπή κατά τις προηγούμενες ημέρες.

09.50 Ο κ. Αρέστη ρώτησε τον κ. Διονυσίου σχετικά με τη σχέση του πρώην CEO της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Μάριο Κληρίδη και του Νικόλα Χατζηγιάννη. Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνώριζε εξ'αρχής για την παραίτηση του κ. Κληρίδη και την έμαθε μόλις υποβλήθηκε. Ενώ υπήρχε αγαστή συνεργασία μεταξύ κ. Κληρίδη και κ. Διονυσίου, είπε ότι ο κ.Κληρίδης δεν εξωτερίκευε τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε, άρα και δεν είχε αντιληφθεί όποια κόντρα μεταξύ Κληρίδη και Χατζηγιάννη.

09.37 Οι εποπτικές αρχές δύσκολα κλείνουν τράπεζες. Εκείνοι που κλείνουν τις τράπεζες είναι ο κόσμος, τόνισε ο κ. Διονυσίου απαντώντας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Αρέστη. Ο λόγος που επίσπευσε την ιδιωτικοποίησή του ο Συνεργατισμός και τη μεταφορά των εργασιών του στην Ελληνική Τράπεζα, ήταν ότι γίνονταν μεγάλες εκκροές, της τάξης των 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, αν συνέχιζε τη λειτουργία της η Τράπεζα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τις καταθέσεις της.

09.30 Θέλοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής να δώσει μια συνέχεια στα λεγόμενα του κ. Διονυσίου, τον ρώτησε για ποια προβλήματα του Συνεργατισμού υπήρχε ανησυχία. Ο μάρτυρας είπε ότι ήταν σίγουρα το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ). Πρόσθετα, ο κ. Διονυσίου είπε πως υπήρχαν και κάποια προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας.

09.26 Ερωτηθείς ο μάρτυρας από τον Πρόεδρο της Επιτροπής αν πίστευε πως η στήριξη του Συνεργατισμού ήταν λάθος από το Κράτος το 2013 με τα 1.5 δισ. ευρώ αλλά και αργότερα με τα υπόλοιπα 175 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε πως δεν θεωρούσε ότι ήταν λάθος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μέχρι το 2017 πίστευε στον Συνεργατισμό και σταμάτησε να είναι αισιόδοξος για την πορεία του μέχρι την περσινή χρονιά.

09.20 Ο κ. Διονυσίου κατά την κατάθεσή του, τόνισε πως το 2013 ενώ θεωήθηκε ότι ήταν βιώσιμος ο Συνεργατιμός και ότι τα 1.5 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή του θα αρκούσαν -κατά την έκθεση που είχε δημιουργήσει η Pimco- εντέλει δεν αποδείχτηκαν αρκετά.

09.11 Άρχισε την κατάθεση, ο Προιστάμενος Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Διονύσης Διονυσίου. Ο κ. Διονυσίου αναφέρει τα ακαδημαικά του προσόντα, αλλά και τα καθήκοντά του σε Υπουργείο Οικονομικών και Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Ο μάρτυρας εξήγησε πως ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ ΣΚΤ και Υπουργείου Οικονομικών. Μέσα στα καθήκοντά του, όπως είπε, ήταν εκτός από το να εφαρμόζει όποια μέτρα έπρεπε να εφαρμοστούν, να πληροφορεί το Υπουργείο για την κατάσταση στην ΣΚΤ.

09.02 Πριν αρχίσει η διαδικασία κατάθεσης του κ. Διονυσίου, ο Ανδρέας Μουσκάλλης, πρώην Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών Λτδ κατέθεσε και γραπτώς τρία πακέτα απαντήσεων, σε ερωτήσεις που του είχαν τεθεί όταν κατέθεσε ο ίδιος, στις 13 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση