ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Προς το παρόν η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εύρωστη, επισημαίνει η ΕΚΤ.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

O προστατευτισμός και η απειλή γενίκευσης του εμπορικού πολέμου είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που τηρήθηκαν κατά τη συνεδρίαση που έγινε στις 26 Ιουλίου.

Προς το παρόν, όμως, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εύρωστη, επισημαίνει η ΕΚΤ. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει η νομισματική πολιτική, επιβεβαιώνοντας σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε το Reuters στα μέσα της εβδομάδας.

Τον Ιούνιο η ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων στα τέλη του τρέχοντος έτους και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως το καλοκαίρι του 2019.

«Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία παραμένει ισχυρή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απειλή του προστατευτισμού και τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο», τονίζει η ΕΚΤ. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ενισχύεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά μετά τη στασιμότητα που προκλήθηκε λόγω κρίσης δημόσιου χρέους.

Η κατανάλωση ενισχύεται μαζί με την απασχόληση, ενώ ανοδικά κινείται και ο πληθωρισμός. Τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμμερίζονται την άποψη ότι μειώνεται η αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να φθάσει ο πληθωρισμός λίγο χαμηλότερα από το 2%. Εντούτοις, η τόνωση των τιμών στην Ευρωζώνη σήμερα αποδίδεται εν πολλοίς στην άνοδο των τιμών ενέργειας και ειδικότερα του πετρελαίου.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας, τροφίμων αλκοολούχων ποτών και καπνού, παραμένει χαμηλός. Τον Ιούλιο περιορίστηκε στο 1,1%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X