ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
 

Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Προς το παρόν η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εύρωστη, επισημαίνει η ΕΚΤ.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

O προστατευτισμός και η απειλή γενίκευσης του εμπορικού πολέμου είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που τηρήθηκαν κατά τη συνεδρίαση που έγινε στις 26 Ιουλίου.

Προς το παρόν, όμως, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εύρωστη, επισημαίνει η ΕΚΤ. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει η νομισματική πολιτική, επιβεβαιώνοντας σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε το Reuters στα μέσα της εβδομάδας.

Τον Ιούνιο η ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων στα τέλη του τρέχοντος έτους και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως το καλοκαίρι του 2019.

«Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία παραμένει ισχυρή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απειλή του προστατευτισμού και τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο», τονίζει η ΕΚΤ. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ενισχύεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά μετά τη στασιμότητα που προκλήθηκε λόγω κρίσης δημόσιου χρέους.

Η κατανάλωση ενισχύεται μαζί με την απασχόληση, ενώ ανοδικά κινείται και ο πληθωρισμός. Τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμμερίζονται την άποψη ότι μειώνεται η αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να φθάσει ο πληθωρισμός λίγο χαμηλότερα από το 2%. Εντούτοις, η τόνωση των τιμών στην Ευρωζώνη σήμερα αποδίδεται εν πολλοίς στην άνοδο των τιμών ενέργειας και ειδικότερα του πετρελαίου.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας, τροφίμων αλκοολούχων ποτών και καπνού, παραμένει χαμηλός. Τον Ιούλιο περιορίστηκε στο 1,1%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση