ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Προϋπολογισμός 2019 αύριο στο Υπουργικό

Αν θα είναι και αυτός ισοσκελισμένος, θα είναι ο έκτος κατά σειρά - Θα κατατεθεί για έγκριση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την Πέμπτη αναμένεται ο Υπουργός Οικονομικών να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση τον Προϋπολογισμό του 2019. Εάν συνεχίσει όπως και τις προηγούμενες χρονιές το Υπουργείο Οικονομικών, θα είναι Προϋπολογισμός Ανάπτυξης για πέμπτη συνεχόμενη φορά και ο έκτος ισοσκελισμένος κατά σειρά.

Η Κυβέρνηση κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2018 προέβλεπε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2019, θα είναι πλεονασματικό, της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ενώ το 2020 το δημοσιονομικό ισοζύγιο προβλέπεται να είναι επίσης θετικό και να ανέλθει στο 1,1% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές ισοζύγιο προβλέπεται επίσης θετικό της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ, τόσο για το έτος 2019 όσο και για το έτος 2020.

Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο που είχε παρουσιαστεί κατά την κατάθεση του περσινού προϋπολογισμού, για το 2019 προέβλεπε έσοδα, σύμφωνα με τον πίνακα των δημοσίων οικονομικών, στα 8.064 εκατ. ευρώ. Σε όλες τις υποκατηγορίες σύμφωνα με τους πίνακες που είχαν κατατεθεί, προβλεπόταν να υπάρχει αύξηση, συγκεκριμένα για τους φόρους στην παραγωγή και στις εισαγωγές να ανέλθουν στα 3.243 εκατ. ευρώ, οι τρέχοντες φόροι στο εισόδημα και στον πλούτο να φτάσουν στα 1.829 εκατ. ευρώ και στις κοινωνικές εισφορές τα έσοδα να φτάσουν στα 1.969 εκατ. ευρώ. Από πλευράς πραγματικής οικονομίας, σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, το 2019 και το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κυμανθεί στο 2,7%.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας, ο ρυθμός πληθωρισμού (ΔΤΚ) για το 2019 και το 2020 –σύμφωνα πάντα με τα περσινά δεδομένα- προβλέπεται να ανέλθει στο 1,5% και 2,0% αντίστοιχα. Το ποσοστό ανεργίας πάντως για το 2019 πράγματι περιορίστηκε στο 7,3%, από 8% που προέβλεπε η Κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση