ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:57
 

Ερευνητική Επιτροπή: Πρόσκληση στην επικεφαλής του SSM

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Επιτροπής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με δύο διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) και με ένα Ανώτερο Λειτουργό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Συνεχής ενημέρωση από την «Κ»:

12:00 Τέλος συνεδρίας

11:58 Ο κ. Αρέστη ζητά από τον κ. Ιωάννου να μεταφέρει στην ΚτΚ το θέμα της εμπιστευτικότητας το οποίος όπως τονίζει θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

11:53 Υπάρχει  δομημένη διαδικασία παραιτήσεων από  τους επόπτες ρωτά ο Γιώργος Χαραλάμπους. Δεν υπάρχει δομημένη  διαδικασία απαντά ο κ. Ιωάννου. Στην περίπτωση του κ. Κληρίδη κρίθηκε ότι έπρεπε να συναντηθούμε μαζί του. Στη συνάντηση δεν είχαν κρατηθεί πρακτικά. 

11:48 Ο Γιώργος Φιλίππου ζητά από τον κ. Ιωάννου να γίνει συγκεκριμένος με τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης στη ΣΚΤ. Όπως είπε ο μάρτυρας τα κυριότερα ήταν τρία:
-Υπήρχε πρόβλημα έγκαιρων πληροφορίων σε ΚτΚ
-Πρόβλημα ποιότητας πληροφόρησης
-Κάθε ΣΠΙ ενεργούσε από μόνο του. Πρόβλημα υιοθέτησης οδηγιών από ΣΚΥ.

11:40 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά να πληροφορηθεί για τη συνάντηση του Μάριου Κληρίδη με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας όταν παραιτήθηκε από CEO της ΣΚΤ. Ο κ. Ιωάννου απέδωσε την παραίτηση Κληρίδης σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Όπως είπε ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπείας λειτουργούσαν ως εκτελεστικά μέλη και επενέβαιναν στο έργο του παραιτηθέντα Γενικού Διευθυντή.

11:34 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η Ερευνητική Επιτροπή θα αποστείλει σήμερα επιστολή στη Ντανιέλ Νουΐ, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) να έλθει στην Κύπρο και να παρουσιασθεί ενώπιον της Επιτροπής για το Συνεργατισμό.

11:30 Σχετικά με την επιστολή της ΕΚΤ 24 Αυγούστου 2018 με την οποία μελετάτε το θέμα παραχώρησης στοιχείων εμπιστευτικού χαρακτήρα ο πρόεδρος εκφράζει την ελπίδα του για να ξεπεραστεί αυτό το θέμα. Ο κ. Αρέστη αναφέρει πως έχει αποσταλεί και σχετική επιστολή στην διοικήτρια.

11:13 Ενώπιον της Επιτροπής ο Γιώργος Ιωάννου Ανώτερος Λειτουργός ΚτΚ. Ο κ. Ιωάννου είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Κεντρικής τράπεζας που κλήθηκε ενώπιον της Επιτροπής ο πρόεδρος της οποίας τον πληροφορεί για κάποια επιστολή από την ΕΚΤ που φαίνεται να βάζει φραγμούς σε πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα.

11:08 Για το θέμα της συνεργασίας της ΣΚΤ με την Altamira ο κ. Χαραλάμπους υποστήριξε πως η συνεργασία θα συνεχισθεί έως ότου η νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί θα πάρει αποφάσεις

10:56 Με το γενικότερο θέμα των ΜΕΔ ο μάρτυρας υποστηρίζει πως θα «μπορούσαμε να προχωρήσουμε με πιο γοργούς ρυθμούς». Τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού είχαν ιδιόμορφο χαρτοφυλάκιο χωρίς επιχειρηματικά δάνεια τα οποία θα διευκόλυναν τη μείωση των ΜΕΔ συμπληρώνει.

10:48 Στη λογική των συγχωνεύσεων ενέταξε και την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας από την τράπεζα Κύπρου.
Υπάρχει πρόοδος μη τα ΜΕΔ της ΣΚΤ όμως η πρόοδος αυτή κρίθηκε μη επαρκής.

10:44 Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως «όλοι αναγνώριζαν ότι υπήρξε πρόοδος και στην εταιρική διακυβέρνηση και στη λειτουργία και στη μείωση των ΜΕΔ». Σε κάποια φάση όμως οι επόπτες διαπίστωσαν ότι παρά την πρόοδο δεν οδηγούσε σε βιώσιμο οργανισμό. Τονίζει πως στο μέλλον οι κεφαλαιουχικές ανάγκες που θα απαιτηθούν από τις τράπεζες θα είναι διπλάσιες από τις σημερινές (14,5%).  Επίσης η άποψη του είναι πως στο μέλλον ο εγχώριος τραπεζικός τομέας θα οδηγηθεί σε συγχωνεύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Στη λογική των συγχωνεύσεων ενέταξε και την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας από την τράπεζα Κύπρου

10:31 Τα μέλη που διορίσθηκαν τελευταία στην Επιτροπεία το έπραξαν προκειμένου να διευκολύνουν τις διαδικασίες στην ΣΚΤ που είναι  σε εξέλιξη. Για το αν η συμφωνία με την Ελληνική είναι συμφέρουσα πρέπει να εξετασθούν και οι συνθήκες μέσα στις οποίες λαμβάνεται μια τέτοια απάντηση απαντά ο μάρτυρας σε ερώτηση αν η συμφωνία ήταν καλή. «Υπήρχε πίεση για πώληση μέρους ή στο σύνολο των εργασιών της ΣΚΤ». Στο πρόγραμμα προσαρμογής που συνομοληγήθηκε το 2014 για το Συνεργατισμό προέβλεπε μια σμίκρυνση με ενοποίηση ΣΠΕ.  Ζητήθηκε η σταδιακή αποξένωση από την κυβέρνηση. Το Σεπτέμβριο του 2018 προέβλεπε  το ποσοστό του κράτους να μειωθεί  στο  25%  μια διαδικασία που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σε  2 χρόνια. «Αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός».

10:21 Τα του Συνεργατισμού στο ΥΠΟΙΚ τα διαχειρίζεται Ειδική Μονάδα της οποίας επικεφαλής είναι ο Διονύσης Διονυσίου αναφέρει ο μάρτυρας. «Από τα Μάιο του 2018 έχω διορισθεί ως μη Εκτελεστικό μέλος της ΣΚΤ».

10:06 Ενώπιον της Επιτροπής ο Ανδρέας Χαραλάμπους μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ

10:01 Το σχέδιο παραχώρησης του 25% των μετοχών ετοιμάσθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού  της Κομισιόν λέει στην Επιτροπή ο μάρτυρας. Η άποψη του μάρτυρα είναι πως στις προθέσεις του επόπτη ήταν οι συγχωνεύσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα προκειμένου να ισχυροποιηθεί.

9:45 Ο κ. Χαραλάμπους ζητά την άποψη του μάρτυρα για τα αίτια κατάρρευσης της ΣΚΤ. Ο Συνεργατικός τομέας απαντά ο μάρτυρας είχε προβλήματα τα οποία είχαν συσσωρευτεί.
-Ο εποπτικός μηχανισμός πριν το 2013 ήταν ανεπαρκής και δεν έδινε την σωστή καθοδήγηση.
-Το πλαίσιο διακυβέρνησης δυσχέραινε το όλο έργο.
-Το πλαίσιο παραχώρησης δανείων φάνηκε ότι ήταν προβληματικό και ο κοινωνικός ρόλος που διαδραμάτιζε ο Συνεργατισμός δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο δύσκολο στην διαχείριση.
-Η απουσία μηχανογραφικού συστήματος ή τα ΜΕΔ είναι λόγοι κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

09:34 Ο Γιώργος Χαραλάμπους μέλος της Επιτροπής ζητά από το μάρτυρα να απαντήσει στον ισχυρισμό του Γενικού Ελεγκτή ότι στο ΥΠΟΙΚ επέμεναν στο θέμα των δωρεάν μετοχών παρά τις αντιδράσεις των εποπτικών αρχών. Ο μάρτυρας δεν επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κ. Μιχαηλίδη. Το αρχικό ενδιαφέρον για την ΣΚΤ ήταν ικανοποιητικό και ο αριθμός των ενδιαφερόμενων επενδυτών ήταν διψήφιος. Ωστόσο στην πορεία  οι ενδιαφερόμενοι ήταν δυο μετά την αξιολόγηση των επενδυτών είναι η τοποθέτηση του μάρτυρα σε σχετική ερώτηση του κ. Χαραλάμπους.

09:27 Ο κ. Αρέστη επικεντρώνεται στο κατά πόσο υπήρχε «εμμονή» από πλευράς μετόχου για παραχώρηση μετοχών στη βάση όσων κατέθεσαν άλλα πρόσωπα. Ο μάρτυρας δεν συμφωνεί με τις συγκεκριμένες απόψεις που έχουν εκφρασθεί.  Η ιδέα των δωρεάν μετοχών εγκαταλείφθηκε μήνες μετά την αντίδραση των εποπτικών αρχών συμπληρώνει. Οι εκροές ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό ότι ξεκινούν οι διαδικασίες εξεύρεσης επενδυτών για τη ΣΚΤ. Η ίδια αντίδραση από πλευράς πελατών θα υπήρχε αν η ίδια διαδικασία ξεκινούσε πιο νωρίς προσθέτει ο μάρτυρας.

09:20 Ο πρόεδρος ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί ποιο το αντάλλαγμα για τη ΣΚΤ από τη συμφωνία. Δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου απαντά ο μάρτυρας. Αν υπήρχε τότε σίγουρα τα ανταλλάγματα θα ήταν καλύτερα. Εξάλλου πίεζαν και οι εποπτικές αρχές για ολοκλήρωση της συμφωνίας γιατί υπήρχε και εκροή καταθέσεων.

09:17 Ο μάρτυρας αναφέρεται στις διαδικασίες που οδήγησαν στην πρόταση αγοράς της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα. Όπως ανέφερε η πρόταση υποβλήθηκε στην Επιτροπεία και στη συνέχεια προωθήθηκε στην κυβέρνηση. Υπό τις περιστάσεις η συμφωνία με Ελληνική Τράπεζα ήταν προς το συμφέρον της κοινωνίας και της ΣΚΤ. Από το 2016 και μετά το κράτος δεν μπορούσε να βάλει κεφάλαια στη ΣΚΤ και ως εκ τούτου έπρεπε να αναζητηθούν από ιδιώτες επενδυτές αναφέρει ο μάρτυρας στην Επιτροπή. Στο θέμα της παραχώρησης δωρεάν μετοχών σε ποσοστό 25% υπήρχαν αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και ως εκ τούτου αποσύρθηκε. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού ήταν θετική στην παραχώρηση δωρεάν μετοχών ωστόσο αυτό που έπαιξε ρόλο ήταν η αντίδραση των εποπτικών αρχών αναφέρει ο μάρτυρας. Ήταν προς το συμφέρον της οικονομίας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος η συμφωνία ΣΚΤ και Ελληνικής και αυτό φάνηκε από τις αναβαθμίσεις τριών οίκων.

09:07 Ενώπιον της Επιτροπής ο Γιώργος Παντελή Μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ

Κατέχει τη θέση του οικονομικού διευθυντή στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ διορίσθηκε και στην Επιτροπεία της ΣΚΤ. Η παραίτηση από την ΣΚΤ προέκυψε ως θέμα αρχής για στήριξη της όλης προσπάθειας αλλά και η φημολογία ότι η Επιτροπεία δεν έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει.

«Η παραίτηση η δική μου και των υπόλοιπων μελών έγινε αποδεκτή πλην όμως μας ζητήθηκε να παραμείνουμε στις θέσεις μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στη ΣΚΤ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Δήμος Κερύνειας: Δεν ξέρει ο Πρόεδρος τον πληθυσμό της πόλης

«Ο Δήμος Κερύνειας οφείλει να αντιδράσει πολύ πιο δυναμικά στα σκανδαλώδη που εκστομίζει ο Πρόεδρος της ...»
Θεοχάρης Θεοχ΄ρη  |  20:19

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X