ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ΗΠΑ δημιουργούν νευρικότητα στους επενδυτές

Οι τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας κλονίζουν το ρούβλι ενώ και η λίρα Τουρκίας υποχωρεί δραστικά

Kathimerini.gr

Η πολιτική των τιμωρητικών δασμών και κυρώσεων εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών θα δημιουργήσει την επόμενη εβδομάδα κλίμα νευρικότητας στους επενδυτές. Επιπλέον, στο επίκεντρο της προσοχής τους θα βρεθούν και τα οικονομικά στοιχεία για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη. Οι τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας κλονίζουν το ρούβλι, ενώ και η λίρα Τουρκίας υποχωρεί δραστικά λόγω ανησυχιών ότι η Αγκυρα περιπίπτει σε μία σοβαρότατη οικονομική κρίση.

Η αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει με τις κυρώσεις στην Τεχεράνη έχει και «παρενέργειες». Οι κυρώσεις πλήττουν και ξένες εταιρείες, που κάνουν δουλειές εκεί, όπως είναι πολλές ευρωπαϊκές – οπότε άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο στον ήδη ευρύτατο εμπορικό πόλεμο. Οι ενώσεις των γερμανικών επιχειρήσεων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες ήδη υφίστανται σοβαρές συνέπειες από τις τιμωρητικές πολιτικές Τραμπ είτε είναι οι κυρώσεις κατά του Ιράν, είτε είναι οι δασμοί κατά της Κίνας. «Μιλώντας με όρους γεωπολιτικούς, την προσεχή εβδομάδα θα έλθει και πάλι στο προσκήνιο ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου», προβλέπει ο οικονομολόγος της ING, Kάρστεν Μπρεζέσκι.

«Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας και στην Τουρκία, όπου ενδεχομένως να υπάρξει παρέμβαση του ΔΝΤ». Σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων, την Τρίτη η Γερμανία θα είναι η τελευταία από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης που θα δώσει στη δημοσιότητα προβλέψεις για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου. Κατά τους αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,4% από το 0,3% του πρώτου τριμήνου. Αυτό υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν πτοείται από τους αμερικανικούς δασμούς και τις κυρώσεις.

Επιπλέον, την Τρίτη θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία Ιουλίου της Εurostat, η οικονομική ανάπτυξη στις 19 χώρες του ευρώ είχε μία επιβράδυνση 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Συχνά, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat στη συνέχεια αναθεωρούνται προς το καλύτερο. Εντούτοις, αυτήν τη φορά η ασθενέστερη βιομηχανική παραγωγή του Ιουνίου σε Γερμανία και Ισπανία ίσως να μη συνηγορεί υπέρ μιας τέτοιας αναθεώρησης. «Μία αναθεώρηση προς τα άνω δεν θα αλλάξει σημαντικά τους οικονομικούς όρους, αλλά πιθανώς να ενισχύσει την αντίληψη πως η ανάπτυξη είναι σταθερή ανεξαρτήτως των μεγαλύτερων απειλών», υπογραμμίζει ο Ολιβερ Ρακάου από την Oxford Economics. Τέλος, αναφέρεται ότι σε έρευνες φαίνεται πως ήδη οι ανησυχίες για τους δασμούς και τις κυρώσεις αποτρέπουν τους επενδυτές και ίσως αυτό αποτυπωθεί σε ασθενέστερη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση