ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέρασε το Tουρισμού, «κολλάει» το Aνάπτυξης

Η ψήφιση από την ολομέλεια και τα βήματα μέχρι την έναρξη τον Ιανουάριο και τα εμπόδια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής του υφυπουργείου τουρισμού, κατά κοινή παραδοχή κομμάτων και φορέων, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κυπριακό τουριστικό προϊόν, που έχει να αντιμετωπίσει πέραν του ανταγωνισμού και σειρά εσωτερικών προβλημάτων. 

Προς το παρόν, ο διάλογος που παραμένει ανοιχτός αφορά το τι μέλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους του ΚΟΤ, εκείνους που θα μεταφερθούν από το υφιστάμενο τμήμα του Υπουργείου Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας στο υφυπουργείο και τα θέματα που το τελευταίο έχει να διαχειριστεί κατά σειρά προτεραιότητας.

Οι εργαζόμενοι

Το ζήτημα των εργαζομένων του ΚΟΤ, δεν εξέλειψε από τη συζήτηση στη Βουλή. Εκεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε πως όλες οι ανησυχίες των κομμάτων τέθηκαν επί τάπητος, και ότι όπως προέκυψε από τη συζήτηση, «θεωρούμε ότι είναι καλύτερο και πιο μεταρρυθμιστικό και πιο αποδοτικό για την οικονομία, να έχουμε το Υφυπουργείο χωρίς τον ΚΟΤ, γνωρίζοντας ότι κανείς εργαζόμενος στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού δεν θα επηρεαστεί.Θα μετακινηθούν και θα εργαστούν στο αρμόδιο Υφυπουργείο». Είναι ενδεικτικό ότι η Ένωση Υπαλλήλων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ΕΥΚΟΤ ΟΗΟ-ΣΕΚ, καλωσόρισε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού.

«Είμαστε βέβαιοι πως αυτή η απόφαση θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια στον Οργανισμό για να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και ενδυναμωμένη ενιαία Αρχή τουρισμού, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προσδοκίες της Πολιτείας» σημειώνει η συντεχνία.

Η στρατηγική, το επόμενο βήμα

Το μεγάλο διακύβευμα για το κυπριακό τουριστικό προϊόν είναι να ξεπεράσει το μονοδιάστατο που το διακατέχει και να προχωρήσει βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής τόσο στην αντιμετώπιση γνώριμων στρεβλώσεων αλλά και του ανταγωνισμού. Πολιτικοί παράγοντες σημείωναν, πέραν της ικανοποίησής τους, πως η μεθοδική εφαρμογή μιας συγκροτημένης στρατηγικής από ένα φορέα με πολιτική καθοδήγηση που θα εποπτεύει αποκλειστικά τον τουρισμό, θα επιτρέψει να εξελιχθεί όλη η δυναμική του.

Αυτό φυσικά, σαν απώτερο στόχο, δεν μπορεί παρά να έχει θετικό πρόσημο στην αύξηση των αφίξεων αλλά και την ίδια ώρα να πέσει το βάρος και στην παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών που ακόμη και σήμερα παραμένει στόχος. Από την εξίσωση βέβαια δεν εκλείπει όπως οι ίδιες πηγές σημείωναν, το θέμα της εποχικότητας αλλά και η ανάπτυξη νέων αγορών, που θα λειτουργήσουν θελκτικά για τη χώρα ως προορισμό.

Κι αυτό διότι ο τομέας του τουρισμού παλαιότερα είχε φτάσει σε ποσοστό ύψους 20% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Κύπρου, και πλέον έχει μειωθεί δραστικά, τη στιγμή που άλλοι τουριστικοί προορισμοί παρουσιάζουν αύξηση στις δαπάνες και τις αφίξεις. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η χάραξη μιας ευρείας οριζόντιας εθνικής στρατηγικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στα θέματα τουρισμού.

Που κολλάει το υφυπουργείο ανάπτυξης

Με την ευκαιρία της ψήφισης για τη δημιουργία του υφυπουργείου Τουρισμού, ανασύρθηκε από το συρτάρι, η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το υφυπουργείο Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται πως τόσο το Τουρισμού όσο και το Ανάπτυξης, αποτελούν μαζί με το υφυπουργείο Ναυτιλίας, ένα ενιαίο μεταρρυθμιστικό σύνολο.  Πάντως τα δεδομένα για το Ανάπτυξης δεν ήταν τόσο ευοίωνα, ακόμη και πριν ψηφιστεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, και βάσει των πληροφοριών της «Κ» εξακολουθούν να μην είναι, αν και η έλευση επενδύσεων στην Κύπρο παραμένει μέγιστο θέμα για την οικονομία της χώρας.

Όπως διαφαίνεται από τις πληροφορίες μας, το υφυπουργείο ανάπτυξης δεν περνάει γιατί υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ των κομμάτων που επιζητούν, αν και η κυβέρνηση θεωρεί πως το έχει πράξει ήδη, ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση για το ζήτημα. Τον τρόπο λειτουργίας του ή και στελέχωσής του για παράδειγμα, όπως λέγεται παρασκηνιακά από στελέχη της αγοράς που μίλησαν στην «Κ». Άλλο θέμα, που ηγέρθη κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών, διαφαίνεται να είναι τα κριτήρια για να θεωρείται μία επένδυση ως στρατηγική.

Σύμφωνα με τα όσα πάντως είχαν γίνει γνωστά για το προωθούμενο νομοσχέδιο, για να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως στρατηγική και να ενταχθεί στο μηχανισμό ταχείας αδειοδότησης θα πρέπει μεταξύ άλλων να αφορά επενδύσεις που:

● Ξεπερνούν τα €5 εκατ., εκ των οποίων τουλάχιστον 75% τουλάχιστον από πρωτογενή κεφάλαια.
● Δημιουργούν τουλάχιστον 80 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας ή 50 νέων θέσεων με υψηλό ετήσιο μισθολόγιο, που ξεπερνά το €1 εκατ.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως αν και έμεινε στο συρτάρι το θέμα, αναγνωρίζεται όμως η σημαντικότητά του και δεν αποκλείουν ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) να είναι εκείνος τελικά που ενδεχομένως να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε κόμματα και κυβέρνηση για να διαπιστώσει πως μπορούν να καμφθούν οι αποστάσεις που σήμερα υπάρχουν.

Αυτό, λένε οι πληροφορίες, θα γίνει με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών και την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, και χωρίς να χαθεί όμως το μομέντουμ που επέφερε το υφυπουργείο τουρισμού. Το θέμα για το υφυπουργείο ανάπτυξης έχει τύχει επεξεργασίας στην επιτροπή οικονομικών, ωστόσο διαφαίνεται πως θα είναι καθαρότερη η εικόνα αν η συζήτηση μεταφερθεί σε επίπεδο ολομέλειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση