ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πωλούνται οι τράπεζες που διασώθηκαν στην κρίση

Κινήσεις αποεπένδυσης, από την Ιταλία μέχρι την Ολλανδία και την Ιρλανδία

Kathimerini.gr

Σε ιδιωτικά χέρια επιστρέφουν, έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία, οι τράπεζες που χρειάστηκε να διασωθούν σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Την Πέμπτη η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι πουλάει ένα ακόμη μερίδιο της ABN Amro, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, σε μια κίνηση που μειώνει το ποσοστό της στην τράπεζα περίπου στο 40%. Την προηγούμενη εβδομάδα η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την πώληση μετοχών της Nat West Group σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά.

Αυτές οι κινήσεις αποεπένδυσης ακολουθούν αντίστοιχες που έχουν ανακοινωθεί τελευταία, από την Ελλάδα έως την Ιταλία και την Ιρλανδία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν την κερδοφορία και την αξία των μετοχών των τραπεζών, σημειώνει το Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις θα βάλουν στα ταμεία τους δισεκατομμύρια ευρώ, ακριβώς την ώρα που η επιβράδυνση της ανάπτυξης πιέζει τους προϋπολογισμούς τους. Αλλά και για τις τράπεζες, οι αποεπενδύσεις των κυβερνήσεων ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο κύμα συγκέντρωσης της κατακερματισμένης αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης.

«Οι κυβερνήσεις που χρειάζονται μετρητά είναι πιο πιθανό να επιταχύνουν τις πωλήσεις», σημειώνει ο Γκράχαμ Σίμπσον, επικεφαλής της Quest Research στην Canaccord Genuity.

Πάντως, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη του κλάδου, οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πιθανότατα δεν θα ανακτήσουν πλήρως τα σχεδόν 600 δισ. ευρώ που έδωσαν οι κυβερνήσεις τους για να στηρίξουν τις τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2012. Οπως σημειώνει το Bloomberg, η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται τουλάχιστον 99% χαμηλότερα από το υψηλό του 2007, ενώ η Nat West έχει χάσει 97%.

Στη μείωση δαπανών θα εστιάσουν το 2024 οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Στη μείωση δαπανών θα εστιάσουν το 2024 οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Η ολλανδική κυβέρνηση εκτίμησε πρόσφατα ότι έχασε 6,7 δισ. ευρώ από τη διάσωση της ABN Amro, η οποία της κόστισε 22 δισ. ευρώ. Για να ανακτήσει τα χρήματά της θα έπρεπε η μετοχή της τράπεζας να υπερδιπλασιαστεί, αλλά το να περιμένει κάτι τέτοιο «δεν είναι ρεαλιστικό», είπε η υπουργός Οικονομικών Ιγκριντ Κάαγκ.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nat West, έπειτα από την ύψους 46 δισ. στερλινών διάσωση της τότε Royal Bank of Scotland, κατέχοντας ποσοστό περίπου 39%, αφότου πούλησε κάποιες μετοχές τον Μάιο. Για να ανακτήσει την επένδυσή του θα πρέπει η τιμή μετοχής της τράπεζας να διπλασιαστεί.

Η Ιταλία πούλησε το 25% της Banca Monte dei Paschi di Siena για 920 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πουλήσει ένα πλειοψηφικό ποσοστό στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου.

Οι τράπεζες που διασώθηκαν την εποχή της κρίσης έχουν μειώσει δραστικά τα ρίσκα τα τελευταία χρόνια και έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις εθνικές αγορές τους. Οι περισσότερες κλήθηκαν να βρουν μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την αποδοτικότητα μέσω περικοπής κόστους και τις πιθανές επικρίσεις από τις κυβερνήσεις για τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Υπάρχουν, πάντως, και κάποιες κυβερνήσεις που δεν έχουν σχέδια ακόμη για την έξοδο του κράτους από τις τράπεζες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση διατηρεί ποσοστό άνω του 15% στην Commerzbank.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ADVERTISING

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση