ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πράματα και θάματα στην Ερευνητική για τον Συνεργατισμό

Δάνεια σε νεκρούς, γενναιόδωρες αυξήσεις, προαγωγές και οι δωρεάν μετοχές στο πανέρι των δημόσιων ακροάσεων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η έκτη δημόσια ακρόαση της Ερευνητικής Επιτροπής για τα του Συνεργατισμού κατά γενική ομολογία διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν για πάνω από πέντε ώρες. Εντός της αιθούσης που συνεδριάζει η Επιτροπή ακούστηκαν πράματα και θάματα για τον τρόπο που λειτουργούσε το Συνεργατικό Πιστωτικό Σύστημα από το 2000 και εντεύθεν. Κάποια από αυτά συνταυτίζονται με όσα για χρόνια αποτελούσαν κοινό μυστικό για τον τρόπο λειτουργίας  του Συνεργατισμού ενώ κάποια άλλα προκάλεσαν αίσθηση ακόμα και στον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής. Μια τέτοια περίπτωση είναι τα όσα είπε στην Επιτροπή ο Παναγιώτης Φιλίππου πρόεδρος Επιτροπείας της ΣΚΤ.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στον Συνεργατισμό την περίοδο 2008-2013 ο κ. Φιλίππου σε κάποια στιγμή προκάλεσε παγωμάρα στην αίθουσα του Φιλοξενία. Αφού υποστήριξε πως οι συγχωνεύσεις έγιναν να κρυφτούν κάτω από το χαλί οι προβληματικές ΣΠΕ χωρίς να τιμωρηθεί ουδείς αναφέρθηκε σε περίπτωση κάποιας ΣΠΕ που δάνειζε ακόμα και νεκρούς. Η συγκεκριμένη περίπτωση όπως ανέφερε ο μάρτυρας έγινε το 1999- 2000. Όταν ρωτήθηκε από τα εμβρόντητα μέλη της  Επιτροπής για την πηγή των πληροφοριών απάντησε πως τα δάνεια σε νεκρούς τα πληροφορήθηκε από πρόσωπο που έκανε έλεγχο στο Συνεργατισμό. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη της εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις αναφορές του μάρτυρα τονίζοντας ότι η περίπτωση αυτή είναι ποινικά κολάσιμη και όπως εξάγεται από τα λεγόμενά τους θα αναζητηθούν περισσότερεςς πληροφορίες από άλλα πρόσωπα. Ο κ. Φιλίππου περιγράφοντας μια νοσηρή κατάσταση που επικρατούσε στον Συνεργατισμό εκτός από τις γνωστές αποκαλύψεις για ανυπαρξία συστήματος ελέγχουν υποστήριξε πως στο παρά ένα πριν η Κύπρος εισέλθει στην σφαίρα των μνημονίων στον Συνεργατισμό σε ηγετικό επίπεδο γινόντουσαν εισηγήσεις για μισθολογικές αυξήσεις μέσω προαγωγών. Κύριο χαρακτηριστικό της κατάθεσης Μιχαηλίδη οι δωρεάν μετοχές που σε κάποια στιγμή της διαδικασίας τόσο ο πρόεδρος όσο και ένα μέλος της Επιτροπής προσπάθησαν να πάνε την κατάθεση και σε άλλα θέματα ανεπιτυχώς. Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Γενικός Ελεγκτής υποδείκνυε στην Επιτροπή ποια θέματα έπρεπε να διερευνήσει.

Ανοιχτοχέρηδες

Στο θέμα των μισθολογικών απολαβών της ηγετικής πυραμίδας της ΣΚΤ αναφέρθηκε και ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος παρουσιάσθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής. Προς το τέλος της κατάθεσής του ο Γενικός Ελεγκτής είπε στην Επιτροπή πως η ηγεσία έδωσε αυξήσεις στους εαυτούς τους που έφθαναν στο 50% των απολαβών τους. Συγκεκριμένα όπως είπε τα μέλη της Επιτροπείας ενέκριναν αύξηση των ετήσιων απολαβών από 15 χιλιάδες σε 25 χιλιάδες. Τριπλάσιες ήταν οι αποδοχές άλλων ηγετικών προσώπων ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε στον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ στην ΣΚΤ. «Αυτός τον οποίο ο νομοθέτης τον έταξε αρμόδιο να δίνει εγκρίσεις στην Επιτροπεία του δίνουμε κάθε χρόνο μπαξίσι €25.000, πέραν του μισθού του», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος έπαιρνε, πέραν από τον μισθό του ως δημόσιος υπάλληλος και το επίδομα της ΣΚΤ, επιδόματα για υπερωριακή απασχόληση από το Υπουργείο και συγκεκριμένα το 2014 πήρε το €6.000 μικτά, το 2015 €5.754 το 2016 €11.000 μικτά.

Ο Χατζηγιάννης και η Altamira

Ασταμάτητος ήταν ο Γενικός Ελεγκτής και με τον CEO της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη και την επιλογή της ισπανικής Altamira για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια της ΣΚΤ απόφαση  την οποία χαρακτήρισε «μεμπτή και απαράδεκτη». Αφού καταλόγισε ευθύνες στον κ. Χατζηγιάννη για τη συγκεκριμένη επιλογή είπε  στην Επιτροπή. «Πρέπει να διερευνηθεί η μεταπήδηση του Βαρνάβα Κουρουνά διευθυντή της ΣΚΤ αλλά και υπαλλήλων της εσωτερικής Μονάδας Διαχείρισης ΜΕΔ στην Altamira» υποστηρίζοντας πως η ισπανική εταιρεία δεν πήρε κανένα ρίσκο με τη συμφωνία που σύναψε με τη ΣΚΤ.

Τα «ραβασάκια» του Διονυσίου

Ένα μεγάλο μέρος της κατάθεσης του κ. Μιχαηλίδη αναλώθηκε σην παραχώρηση δωρεάν μετοχών της ΣΚΤ απόφαση που τελικά δεν υλοποιήθηκε αλλά και το ρόλο του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ Διονύση Διονυσίου. Τον Νοέμβριο του 2016, όπως είπε, με βάση σημείωμα του κ. Διονυσίου προς τον ΥΠΟΙΚ η Κομισιόν ανέφερε πως εάν η εισαγωγή της ΣΚΤ στο ΧΑΚ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση η οποία ανάγκη για νέα κεφάλαια θα έπρεπε να προέλθει μέσω κουρέματος των καταθέσεων. Το εν λόγω πρόσωπο όπως υποστήριξε ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ η ΣΚΤ βρισκόταν σε δεινή θέση αυτός συνέχιζε να επιμένει με την υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης για τις δωρεάν μετοχές. Κατά τον κ. Μιχαηλίδη η τακτική από πλευράς εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ άλλαξε αρχές του τρέχοντος έτους όταν και ο ίδιος, πάντα με σημειώματα προς το ΥΠΟΙΚ, αναφερόταν στο ενδεχόμενο οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΣΚΤ να ανέλθουν στο 1 δις. ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ζητούσε την ενημέρωση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα όπως υποστήριξε ο Γενικός Ελεγκτής στα σημειώματα κατηγορούσε όσους ήταν αντίθετοι με τις δωρεάν μετοχών.

Κατά Χάρη

Ο Γενικός Ελεγκτής συνέχισε και κατά την δεύτερη εμφάνισή του στην Επιτροπή τα πυρά κατά του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Ο Γενικός Ελεγκτής επέρριψε ευθύνες στον ΥΠΟΙΚ για την Altamira, αλλά και για τις δωρεάν μετοχές υποστηρίζοντας πως επέμενε σε ένα θέμα παρά την διαφωνία ευρωπαίων εποπτικών αρχών. Συνάμα απέδωσε στον ΥΠΟΙΚ τον ισχυρισμό του πως το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν στο σκοτάδι. Όπως είπε, ενώ το 2013 «επελέγη από τον ΥΠΟΙΚ ως μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ και με την συγκατάθεση του Υπουργού ανέλαβε και πρόεδρος της επιτροπείας», την ίδια περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα κατά του κ. Χατζηγιάννη πριν παραιτηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Ερωτηθείς από τον κ. Αρέστη, είπε πως είναι αξιόπιστη πληροφορία αλλά όχι από τον Μάριο Κληρίδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X