ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς συμβιβαστική συμφωνία Gazprom - Ε.Ε.

H εταιρεία υποχρεώνεται να προσαρμοστεί στους όρους που ισχύουν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας χωρών της Ανατολικής Ευρώπης υποστήριξαν τις προτάσεις της Ε.Ε. για τη ρωσική Gazprom, βάσει των οποίων η εταιρεία υποχρεώνεται να προσαρμοστεί στους όρους που ισχύουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ετσι, αυξάνονται οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και των Βρυξελλών, στην οποία αντιτάχθηκαν πολλές χώρες στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τη ρωσική κυριαρχία στην αγορά φυσικού αερίου.

Η προσωρινή συμβιβαστική συμφωνία της Gazprom με την Ε.Ε για την υποχρέωση της ρωσικής εταιρείας να υιοθετήσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε. θα αποτρέψει και την επιβολή προστίμου 10% στον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Το πρόστιμο θα προέκυπτε διότι οι Βρυξέλλες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η Gazprom καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και ότι προσπαθούσε να επιβάλει υπερβολικές τιμές σε οκτώ μέλη της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Τσέχικη Δημοκρατία, Σλοβακία, Ουγγαρία). Ωστόσο, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και από τους παράγοντες της αγοράς στην περιοχή.

Στον αντίποδα, η ρωσική εταιρεία, που αρνείται τις κατηγορίες των Βρυξελλών, έκανε παραχωρήσεις στο περιεχόμενο των συμβολαίων που συνάπτει με τους πελάτες, προβαίνοντας σε αναθεώρηση των τιμών που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις τους. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κοινής ωφελείας εκτιμά πως η Ε.Ε. θα αποδεχθεί, τελικά, τις παραχωρήσεις της Gazprom.

H Ε.Ε. θα αποδεχθεί, τελικά, τις παραχωρήσεις της Gazprom.

Μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της Gazprom είναι ότι δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στη διασυνοριακή μεταπώληση φυσικού αερίου, διευκολύνοντας έτσι τις διασυνοριακές ροές φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Επίσης, ο ρωσικός κολοσσός δεσμεύεται να τιμολογήσει το φυσικό αέριο με βάση τις τιμές αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και όχι με τις τιμές πετρέλαιου, επιτρέποντας στους πελάτες του να διαπραγματευθούν τις τιμές κάθε δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής της επιτροπής των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Λετονίας Ρόλαντ Ιρκλις δήλωσε στο Reuters ότι, «αν η συμφωνία πραγματοποιηθεί, θα είναι ένα πολύ καλό βήμα. Θα δώσει στη Λετονία άμεση πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές». Σημειώνεται ότι τα οκτώ μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, στα οποία η Gazprom έχει υιοθετήσει αντιμονοπωλιακές τακτικές, μπορούν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους, στο πλαίσιο των τελευταίων συζητήσεων για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μέχρι τις 4 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τουρκικό σκάφος παρενόχλησε Ελληνοκύπριους ψαράδες στο Κάβο Γκρέκο

«Εμεις γιατι δεν τους εδωσαμε φυλλάδιο; Η Ευρώπη που ειναι να τους κουνήσει το δάκτυλο; Αυριο που θα ...»
Joe  |  01:58

Αποκλειστικό: Τι λέει η πρόταση του Ενδιάμεσου για ασφάλεια και εγγυήσεις

«Κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών διακιωμάτων πριν πάμε σε δημοψήφισμα. Τόσο απλά. Πως και δεν το ...»
LEO  |  14:52

Αποκλειστικό: Τι λέει η πρόταση του Ενδιάμεσου για ασφάλεια και εγγυήσεις

«Κουτοπονηριές τους Ενδιάμεσου. Δηλαδή αν ο Ενδιάμεσος θέλει "πλήρη αποχώρηση του συνόλου των ξένων ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:57

Αποκλειστικό: Τι λέει η πρόταση του Ενδιάμεσου για ασφάλεια και εγγυήσεις

«Παράλογο δεν είναι να μην θες πιστόλι στον κρόταφο, αλλά το αν θα σου τύχει δεν είναι θέμα επιλογής ...»
Παύλος Λιασίδης  |  12:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση