ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 06:59
 

Πρώτη η Κύπρος στην απορρόφηση Ευρωπαικών κονδυλίων

«Στα θέματα απορρόφησης η Κύπρος πάει πολύ καλά» σημείωσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2017 κατατάσσεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έκτη για όλα τα Ταμεία των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Λάζαρου Λαζάρου, πρόεδρος του Τμήματος V, «Χρηματοδότηση και διοίκηση της Ένωσης», και αρμόδιος για την ετήσια έκθεση.

Σε δηλώσεις του κατά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Λαζάρου είπε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη απορρόφηση για την προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Επιδίδοντας την έκθεση, ο κ. Λαζάρου είπε ότι «στα θέματα απορρόφησης (ευρωπαϊκών κονδυλίων) η Κύπρος πάει πολύ καλά. Μέχρι το τέλος του 2017 κατατάσσεται πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έκτη για όλα τα Ταμεία των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη απορρόφηση για την προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Λαζάρου για το έργο του.

Πρόσθεσε ότι το κράτος ανταποκρίνεται στους κανόνες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά το θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων γίνεται εξαιρετική δουλειά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Τέλος, ανέφερε ότι οι προτάσεις που υποβάλλονται πρέπει να είναι καλά μελετημένες, ώστε να μπορούμε να έχουμε τη μεγίστη συμβολή από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Λαζάρου είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι μέχρι το τέλος 2017 η Κύπρος είναι πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και συγκεκριμένα των ευρωπαϊκών ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης και έκτη σε ό,τι αφορά όλα ταμεία της ΕΕ.

Για την πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών περιφερειακής ανάπτυξης, ο στόχος για το 2017 είναι η πλήρης απορρόφηση, είπε ο κ. Λαζάρου, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό αφορούσε 100 εκ. ευρώ και η Κύπρος υπέβαλε αιτήσεις για 125 εκ., άρα «υπερβαίνουμε τον στόχο που είχε τεθεί κατά 25 τοις εκατόν».

Πρόσθεσε ότι αυτά τα ποσά αφορούν, μεταξύ άλλων, έργα υποδομών.

Επεσήμανε ακόμα ότι «νοουμένου πως η Κύπρος συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση και η Κύπρος θα είναι καθαρός δικαιούχος από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

Ερωτηθείς είπε ότι υπάρχει ζήτηση από πλευράς Κύπρου για όλα τα ταμεία της ΕΕ, ενώ σημείωσε πως οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στο παρελθόν δεν οφείλονταν στις κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου.

Σε ερώτηση ανέφερε ότι η συμβολή της Κύπρου σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχεται περίπου στο 10-15%.

Τέλος, σε ερώτηση είπε ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διεξάγει χρηματοοικονομικούς ελέγχους για το κατά πόσο οι λογαριασμοί της ΕΕ παρουσιάζουν πιστή εικόνα των αποτελεσμάτων, ελέγχους για συμμόρφωση, ότι δηλαδή οι πληρωμές έχουν γίνει σύμφωνα με τους κανονισμούς, καθώς και ελέγχους για την επίτευξη αποτελεσμάτων, δηλαδή κατά πόσο οι στόχοι που τέθηκαν στο πλαίσιο πολιτικών δράσεων έχουν επιτευχθεί κατά τρόπο οικονομικό και αποτελεσματικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση