ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κλοιό αγροτών η Ευρώπη – Στην Κύπρο τι συμβαίνει;

Σε ποιον βαθμό παρασέρνει το μεγάλο και πρωτοφανές κύμα αντίδρασης και διεκδίκησης τους Κύπριους αγρότες;

Του Παύλου Νεοφύτου

Η έκρηξη της οργής των αγροτών έχει φτάσει, με πρωτοφανή τρόπο για τα δεδομένα των Βρυξελλών, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορεί η ευρωπαϊκή αγροτική κρίση να συζητήθηκε ακροθιγώς την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των 27 κρατών μελών, ωστόσο η συνεδρίαση συνοδεύτηκε με μεγάλες κινητοποιήσεις από πλήθος αγροτικών ενώσεων. Ενδεικτικά, η κύρια συνομοσπονδία αγροτικών συνδικάτων της Ιταλίας, η Coldiretti, συμμετείχε με περίπου χίλια μέλη της, προκειμένου να καταγγείλει «την τρέλα που απειλεί τη γεωργία». Παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις που εξαπλώνονται σε πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα την επέκταση της αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων με την αγρανάπαυση και τη διατήρηση μη παραγωγικών χαρακτηριστικών σε αρόσιμη γη, οι διαμαρτυρίες αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς φουντώνουν ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ετοιμάζονται και για δικές τους κινητοποιήσεις οι αγροτικές οργανώσεις του νησιού, θεωρώντας ως μη αρκετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Πολωνοί αγρότες ήταν από τους πρώτους που βγήκαν στους δρόμους και μπλόκαραν συνοριακές διαβάσεις, ήδη από την άνοιξη του περασμένου έτους. Πλέον, οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε πλήθος χώρες από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα. Στην Κύπρο όμως τι συμβαίνει; Σε ποιο βαθμό παρασέρνει αυτό το μεγάλο κύμα αντίδρασης και τους Κύπριους αγρότες;

Ετοιμάζονται και για τις δικές τους κινητοποιήσεις εντός Φεβρουαρίου, όταν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα θα πορευτούν προς το Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της μεγαλύτερης οργάνωσης των αγροτών, «Παναγροτικού», Τάσο Γιαπάνη.

«Πέρυσι είχαμε κάνει δύο κινητοποιήσεις με τρακτέρ, η μία κινητοποίηση ήταν έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, όπου δώσαμε υπόμνημα, που αφορούσε το περιβαλλοντικό τέλος, την αγρανάπαυση, δηλαδή τους νέους κανονισμούς, που θέσπισε η ΕΕ για τα κράτη – μέλη. Παράλληλα είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, με την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, της ενέργειας, των μεταφορικών. Για αυτό το θέμα είχαμε μία δεύτερη κινητοποίηση, την οποία κάναμε πριν τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα να δοθεί μία βοήθεια στους σιτοπαραγωγούς και τους πατατοπαραγωγούς, αλλά δεν δόθηκε προς τους υπόλοιπους κλάδους. Δηλαδή για τα εσπεριδοειδή, φρουτόδεντρα, αμπέλια, ανοιχτή καλλιέργεια, οπωροκηπευτικά, θερμοκήπια κτλ.», ανάφερε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

Μιλώντας για τους δεσμούς των κυπριακών αγροτικών οργανώσεων με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, ο κ. Γιαπάνης είπε:

«Να έχετε υπόψη σας ότι το αγροτικό κίνημα της Κύπρου εκπροσωπείται στην COPA-COGECA, όπου είναι ενταγμένοι οι αγρότες, εργοδότες, αλλά και συνεταιρισμοί, που αφορούν 45 χώρες. Την COPA-COGECA αναγνωρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη δεύτερη να κάνει διαβουλεύσεις μαζί της. Είμαστε μέλη όλες οι αγροτικές οργανώσεις στην COPA-COGECA». Πρόσθεσε ότι ο Παναγροτικός είναι και μέλος του WFO (World Farmers’ Organisation). Επίσης δύο εκπροσώποι του Παναγροτικού είναι μέλη της ΕΟΚΕ, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες, ανάφερε ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις, διότι την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με κάποια μέτρα, τα οποία δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικά, γι’ αυτό, τόνισε, ίσως να χρειαστεί να έχουν συνέχεια οι διαμαρτυρίες των αγροτών.

«Εντός Φεβρουαρίου θα έχουμε κι εμείς κινητοποιήσεις. Ίσως ενδεικτικά με κάποια τρακτέρ και αγροτικά οχήματα να πορευτούμε μέχρι το σπίτι της Ευρώπης, για να διαμαρτυρηθούμε, ίσως η Κύπρος του ενός εκατομμυρίου να είναι κάτι πολύ λίγο για να ακουστεί, αλλά πρέπει και εμείς να ακουστούμε. Άσχετα αν είναι η φωνή μας μικρή ή μεγάλη», τόνισε ο κ. Γιαπάνης.

Εξάλλου την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρίας Παναγιώτου, στην κοινότητα Αυγόρου όπου, επιθεώρησε τις ζημιές στις πατατοκαλλιέργειες και έδωσε οδηγίες για άμεση αποζημίωση, ο Πανίκος Χάμπας, γενικός γραμματέας της ΕΚΑ, είπε πως «την ώρα που τα τρακτέρ των γεωργών έχουν περικυκλώσει τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ώρα που είναι μέσα στο Παρίσι, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, το αγροτικό κίνημα της Κύπρου έχει κάνει και θα επαναλάβει αυτές τις κινητοποιήσεις. Ολόκληρος ο κυπριακός λαός πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς την αγροτιά, χωρίς τους ανθρώπους δεν θα υπάρχει τροφή, γι’ αυτό τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα πρέπει να επιλυθούν».

Χρέη, πιέσεις για μείωση τιμών, ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με ευρωπαϊκά τα συνδικάτα, οι αγρότες επιβαρύνονται με χρέη, πιέζονται από ισχυρούς μεσάζοντες να μειώσουν τις τιμές τους, καθώς και από αγροχημικές εταιρείες, πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τα προϊόντα τους υποτιμώνται λόγω των φθηνών ξένων εισαγωγών. Ολα αυτά, τη στιγμή που, εδώ και χρόνια, βασίζονται για την επιβίωσή τους σε σύστημα επιδοτήσεων, το οποίο ευνοεί τους μεγάλους παίκτες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Η άνοδος των τιμών για καλλιέργειες όπως το σιτάρι αποδείχθηκε βραχύβια, ενώ έχει ήδη προκληθεί πλεόνασμα προσφοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση