ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:07
 

Σίσι: Το κυπριακό αέριο μέσω Αιγύπτου στις αγορές

Τουρκοαιγυπτιακή αναμέτρηση για το φυσικό αέριο - Η Αίγυπτος βλέπει ήττα της Τουρκίας στο ζήτημα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι εξελίξεις στο πεδίο του φυσικού αερίου που απασχολούν τις τελευταίες εβδομάδες την κοινή γνώμη, δεν φέρνουν αντιμέτωπη μονάχα την Κύπρο με την Τουρκία. Στην ευρύτερη περιοχή λαμβάνει μια μεγαλύτερη αναμέτρηση, η οποία φέρει στρατιωτικές, διπλωματικές και ενεργειακές διαστάσεις.

Τουρκία και Αίγυπτος αναμετριούνται για να εξασφαλίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Η αναμέτρηση της Τουρκίας με την Αίγυπτο δεν είναι νέα υπόθεση. Ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, όταν η Τουρκία επέλεξε να σταθεί στο πλευρό του καθεστώτος των Μουσουλμάνων Αδελφών, το οποίο ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα, την ηγεσία του οποίου ανέλαβε ο νυν Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμντάλ Φαττάχ Αλ Σίσι.

Το πρωί της Παρασκευής λοιπόν, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, στο πεδίο της ενέργειας, έστειλε σημαντικά μηνύματα, τα οποία θορυβούν την Άγκυρα. Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, αναφερόμενος στην συμφωνία για πώληση ισραηλινού φυσικού αερίου στην χώρα του και στις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας, ο κ. Σίσι έστειλε σημαντικά μηνύματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και την Κύπρο.

Ο κ. Σίσι αναφέρθηκε στην επίτευξη ενός μεγάλου στόχου και στην μετεξέλιξη της Αιγύπτου σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος με τις νέες κινήσεις της «τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια της Τουρκίας», η οποία επιθυμεί να μετατραπεί η ίδια σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής. Άλλωστε η ανατολική Μεσόγειος, για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της έχει τρεις επιλογές: την Αίγυπτο, την Τουρκία ή την χρήση εγχώριων, εθνικών δυνατοτήτων και υποδομών.

Οι δηλώσεις του κ. Σίσι έρχονται λίγο μετά την υπογραφεί συμφωνίας, με την οποία το ισραηλινό φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» πλέον εξάγονται στην Αίγυπτο με μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια 10 ετών. Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η Αίγυπτος πλησιάζει τον στόχο της αυτάρκειας στο πεδίο της ενέργειας.

Ο κ. Σίσι αναφερόμενος στον στόχο της Αιγύπτου περί μετεξέλιξης σε ενεργειακό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται και στην Κύπρο, τονίζοντας ότι μελλοντικά το φυσικό αέριο του νησιού, σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο του Λιβάνου και του Ισραήλ ενδέχεται να καταλήγουν στην Αίγυπτο και από εκεί στις διεθνείς αγορές.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Καθηγητής Γυμνασίου θετικός στο νάρκοτεστ στη Λεμεσό

«αμάν κακό!!!! δηλαδή, κατά τον αρθρογράφο οι ολλανδοί, πορτογάλλοι, ισπανοί, βέλγοι, ελβετοί, ιταλοί, ...»
αγια ολαν  |  15:50

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

«το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....»
Αρμαγεδών  |  13:09

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση