ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Fitch: Φέρνει δύο σκαλιά πριν την επενδυτική βαθμίδα την Κύπρο

Σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους προχώρησε ο Οίκος - Πλέον στο ΒΒ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Οίκος Fitch αναβάθμισε εντέλει το μακροπρόθεσμο χρέος σε συνάλλαγμα και σε εγχώριο νόμισμα της Κύπρου, από ΒΒ- σε ΒΒ, τις πρώτες ώρες του Σαββάτου. Παράλληλα, οι προοπτικές του για την κυπριακή οικονομία παρέμειναν σε θετικό outlook, ενώ φέρνει την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Πλέον, μόνο Moody’s και DBRS βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση αναφορικά με τις αξιολογήσεις τους, που από τη μία αφήνουν την Κύπρο τρία σκαλιά μακριά από την επενδυτική βάση, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο έχουν δώσει θετικό ορίζοντα.

Στο τέλος Απριλίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε εμφανιστεί πιο διστακτικός στην αξιολόγησή του, επιβεβαιώνοντας απλώς τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Υπενθυμίζεται πως είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση ΒΒ- για το μακροπρόθεσμο χρέος σε συνάλλαγμα και σε εγχώριο νόμισμα, ενώ το βραχυπρόθεσμο χρέος σε συνάλλαγμα και εγχώριο νόμισμα είχε επιβεβαιώσει στο Β. Ταυτόχρονα, είχε αφήσει θετικό το Outlook.

Στη χθεσινοβραδινή του αξιολόγηση, ο Οίκος αναφέρει ότι η Κύπρος βιώνει μια σημαντική βελτίωση στην απόδοση και τις προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά της. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να καταγράψει πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2017, μετά από 0,4% το 2016, σε σύγκριση με το μέσο όρο «ΒΒ» με έλλειμμα 3,2%. Το Ακαθάριστο Δημόσιο Χρέος υποστηρίζει ότι προβλέπεται να μειωθεί λίγο κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2017 από 108% στα τέλη του 2016, λόγω της έντονης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, του πλεονάσματος του προϋπολογισμού και της εφάπαξ επίδρασης της πρώτης αποπληρωμής του χρέους. Η μεσοπρόθεσμη δυναμική του χρέους δείχνει μια σταθερά πτωτική τάση, τονίζει. Οι βασικές μεσοπρόθεσμες παραδοχές για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% και η σταδιακή αύξηση των πραγματικών επιτοκίων θα οδηγήσουν το δημόσιο χρέος να μειωθεί σε περίπου 80% το 2022, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναφέρει επίσης ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει διευρυνθεί και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει υπερβεί κατά πολύ τις προβλέψεις τα τελευταία χρόνια. Η Fitch προβλέπει τώρα αύξηση κατά μέσο όρο 3,5% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, ενόψει της ευρείας ανάκαμψης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 (3,6%) και της βελτίωσης των δεικτών εμπιστοσύνης, σε σύγκριση με 2,5% πριν από ένα χρόνο, όταν η Κύπρος αναβαθμίστηκε σε «BB-» . Η ανάκαμψη αντανακλάται επίσης στην αγορά εργασίας, όπου το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,6% το 2ο τρίμηνο του 2008, από την κορυφή μετά την κρίση, κατά 16% το 2014.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο μετά τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Παρόλο που η ισχυρή δυναμική ανάπτυξης δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την απαραίτητη αποσυμφόρηση του ιδιωτικού τομέα, η ταχύτερη λύση των καθυστερούμενων υποθηκών θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη μέσω βραχύτερης κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Σημειώνει ότι σταδιακά η Κύπρος επανακτά πρόσβαση στην αγορά, καθώς εξέδωσε επταετή ομολογία τον Ιούνιο του 2017 με απόδοση 2,8%. Τα τρέχοντα ρευστά διαθέσιμα υπερβαίνουν τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης 2018, συμπληρώνει.

Υπάρχουν προβλήματα

Όπως υπογραμμίζει στην έκθεσή του, παρά την κυκλική ανάκαμψη η χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα εξακολουθεί να αποτελεί βασική αδυναμία του πιστωτικού προφίλ της Κύπρου και κινδύνου για την ανάκαμψη. Αναφέρει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα συνολικά δάνεια ανήλθε σε 44,1% τον Ιούνιο του 2017, έναντι 46,4% το Δεκέμβριο του 2016. Σημειώνει δε ότι, είναι από τα πιο υψηλά ποσοστά που έχει αξιολογήσει ο Fitch.

Η συνολική αξία των NPEs ανέρχεται σε 22,8 δισ. ευρώ, πάνω από το 125% του ΑΕΠ, αλλά κάτω από τα 28,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014. Οι ζημιές από τα NPE's αναφέρει ότι θα μπορούσαν να είναι σημαντικές αν χρειαζόταν περαιτέρω κούρεμα για την εκκαθάριση των επισφαλειών, υπογραμμίζοντας όμως την πιθανή ανάγκη περαιτέρω κεφαλαιοποίησης. Σε ένα τέτοιο σενάριο αναφέρει, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα προέρχεται από τον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα.

Προσπάθεια από τράπεζες

Η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς υπογραμμίζει, παρά τη βελτιωμένη ικανότητα αποπληρωμής του ιδιωτικού τομέα και την εστίαση των τραπεζών στην επίλυση των ΜΕΔ. Το επίμονα υψηλό επίπεδο NPEs περιορίζει τη νέα δανειοδοτική ικανότητα και θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την ανάκαμψη. Οι τρείς μεγαλύτερες τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Συνεργατισμός) είχαν φιλόδοξες και λεπτομερείς στρατηγικές από το 2015, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ανταλλαγής χρέους προς μετοχές, αναδιάρθρωση και δημιουργία πλατφορμών εξυπηρέτησης, αλλά η επίλυση των ΜΕΔ παραμένει αργή και με τον κίνδυνο υψηλό.

Καταθέσεις

Οι καταθέσεις στον τραπεζικό τομέα ανήλθαν σε 49,1 δισ. Ευρώ τον Αύγουστο του 2017 και ενώ έχουν αλλάξει ελάχιστα από τον Δεκέμβριο του 2016, οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώθηκαν. Ωστόσο, η ρευστότητα του τομέα παραμένει ευαίσθητη στις μεταβολές του κλίματος της αγοράς, σημειώνει. Οι αξιολογήσεις του νησιού υποστηρίζονται από ψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και ισχυρούς δείκτες διακυβέρνησης σε σχέση με τις άλλες χώρες της κατηγορίας ΒΒ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διευρύνθηκε στο 4,9% του ΑΕΠ το 2016 από 1,5% το προηγούμενο έτος, καθώς για το 2017 και το 2018, η Fitch προβλέπει έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένων των οντοτήτων ειδικού σκοπού, να παραμείνει κοντά στο 5%, λόγω της ανόδου της εγχώριας ζήτησης και συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων με υψηλή ελαστικότητα στις εισαγωγές.

Το καθαρό εξωτερικό χρέος (NXD) ήταν 150% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, σε σύγκριση με το μέσο όρο των κρατών που έχουν αξιολογήσεις BB, στο 19%. Η διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου ήταν -128% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο χρέος μεταξύ των μελών της ευρωζώνης, σχεδόν 4 φορές του κατωτάτου ορίου της μακροοικονομικής ανισορροπίας της ΕΕ, δηλαδή στο -35%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση