ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα σκαριά deal για την CNP Cyprus

Εξελίξεις στο κυπριακό ασφαλιστικό τοπίο – H Ελληνική Τράπεζα ο μόνος «Κύπριος» ενδιαφερόμενος ανάμεσα στους ξένους επενδυτές

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η θυγατρική του γαλλικού ασφαλιστικού κολοσσού CNP Αssurances, η CNP Cyprus Insurance Holdings, βρίσκεται σε συζητήσεις για «αλλαγή χεριών». Στο πλαίσιο των συζητήσεων για πώληση της CNP Cyprus όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» υπάρχει και «Κύπριος» διεκδικητής πέραν του ξένου ενδιαφέροντος, συγκεκριμένα η Ελληνική Τράπεζα.

Η «Κ» επικοινώνησε μέσω email με την έδρα της CNP Cyprus στην Γαλλία, την CNP Assurances, και η απάντηση που έλαβε ήταν «no comment».

Πέραν την Ελληνικής Τράπεζας, διεκδικητές τής μίας εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο είναι η BNP Paribas, ενώ ακούγεται ότι ενδιαφέρον υπήρξε και από την Societe Generale, παρ’ όλα αυτά δεν είναι γνωστό εάν παραμένει ακόμα. Το κυπριακό κομμάτι της CNP παρακολουθούν από κοντά και τα επενδυτικά ταμεία, τα οποία έχουν κατά καιρούς ενδιαφερθεί για μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο τα τελευταία 5-6 χρόνια, με συζητήσεις ή πράξεις επενδύσεων κυρίως σε τραπεζικό επίπεδο. Η διαδικασία συζητήσεων για πώληση της θυγατρικής της CNP στην Κύπρο άρχισε περίπου πριν από δύο μήνες και το χρονικό διάστημα που θα υπάρξει κατάληξη είναι άγνωστο προς στιγμήν. Το πλάνο πίσω από τις συζητήσεις για πώληση της κυπριακής θυγατρικής της CNP Assurances, την CNP Cyprus, δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς το 2019 είχε δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυπριακή αγορά εξαγοράζοντας το 100% της CNP Cyprus. Τότε, ο γαλλικός κολοσσός είχε δώσει σχεδόν 98 εκατομμύρια στην Τράπεζα Κύπρου για να αποκτήσει το 49,9% που είχε στην κατοχή της από τις εποχές της Λαϊκής Τράπεζας το 2013. To 50,1% ήταν ήδη του γαλλικού κολοσσού CNP Assurances. Αν και παραμένουν άγνωστα τα ποσά για την πώληση της CNP Cyprus, με «πρόχειρα μαθηματικά» που πηγάζουν από την πώληση του 49,9% προς 98 εκατ. ευρώ το 2019, θα κυμαίνεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Η «Κ» επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με την έδρα της CNP Cyprus στην Γαλλία, την CNP Assurances, και η απάντηση που έλαβε ήταν «κανένα σχόλιο», αγγλιστί, «no comment». Παράλληλα, η «Κ» επικοινώνησε και με τη διοίκηση της κυπριακής θυγατρικής του ασφαλιστικού ομίλου, δηλαδή την CNP Cyprus Insurance Holdings και η απάντηση για τις συζητήσεις της πώλησής της ήταν επίσης «κανένα σχόλιο».

Υπάρχει παρελθόν

Οι ασκήσεις επί χάρτου για συνεργασία –διαφορετικού όμως τύπου– μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και CNP Cyprus είχαν γίνει και το 2019. Τότε, οι συζητήσεις που υπήρχαν έφερναν σε πρωταγωνιστικό ρόλο την CNP Cyprus και σε δευτερεύοντα ρόλο τις δύο ασφαλιστικές της Ελληνικής Τράπεζας, καθότι η Ελληνική ακόμα δεν είχε αποφασίσει το τι θα έπραττε με τις δικές της ασφαλιστικές εταιρείες. Έκτοτε, η Ελληνική Τράπεζα αποφάσισε να εξαγοράσει και το 100% της Hellenic Alico Life αποκτώντας από την MetLife το 27,5% που κατείχε στην ασφαλιστική εταιρεία. Πλέον, έχει δύο ασφαλιστικές εταιρείες κατά 100% η Ελληνική Τράπεζα, την Παγκυπριακή και την Hellenic Life. Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα τώρα που μπαίνει ως πρωταγωνιστής η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα για τη χρήση της CNP Cyprus στο όλο σχήμα, εάν και εφόσον τελικά πωληθεί στην Ελληνική Τράπεζα η κυπριακή CNP.

Τα αποτελέσματα των δύο ασφαλιστικών της είναι υγιή βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας για το εννεάμηνο του 2023. Τα καθαρά έσοδα στην Ελληνική Τράπεζα από ασφαλιστικές εργασίες για την εννεαμηνία του 2023 ανήλθαν σε 13 εκατ., σε σύγκριση με 13,2 εκατ. την εννεαμηνία του 2022, μειωμένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Όπως καταγράφει η Τράπεζα, το καθαρό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών εργασιών ήταν υψηλότερο την εννεαμηνία του 2023 λόγω της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες και των χαμηλότερων εξόδων από ασφαλιστικές εργασίες (κυρίως αποζημιώσεις και διοικητικά έξοδα).

Η αύξηση αυτή επηρεάστηκε αρνητικά από την αύξηση των εξόδων από ασφαλιστικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την εννεαμηνία του 2023, ως αποτέλεσμα των μεταβολών των επιτοκίων και των καμπύλων απόδοσης.

Η επενδυτική απόδοση

Η CNP Asfalistiki διαχειρίζεται τα στοιχεία του ενεργητικού της μέσω άμεσης συμμετοχής σε ομόλογα, μετοχές, ακίνητα και άλλες επενδύσεις, αλλά και συμμετοχές σε μονάδες αμοιβαίων κεφαλαίων με ομόλογα, ακίνητα και άλλες έμμεσες επενδύσεις.

Η εταιρεία δεν κατέχει επενδύσεις σε τιτλοποιήσεις (securitization) όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 για την CNP Ασφαλιστική Λτδ. Όπως παρουσιάζεται στα αποτελέσματα του 2022 η ζημιά που αναγνωρίστηκε απευθείας στα κεφάλαια ήταν 6.341 χιλ. ευρώ (2021: 817 χιλ. ευρώ ζημιά).

Γενικά, η ζημιά από τις επενδύσεις της εταιρείας στην Έκθεση Φερεγγυότητας & Χρηματοοικονομικής κατάστασης του 2022 ανήλθε στο 5,04% σε σχέση με το κέρδος του 2021 όπου η αντίστοιχη απόδοση ήταν 0,12%. Οι επενδύσεις με τις καλύτερες αποδόσεις ήταν οι μετοχές άμεσης συμμετοχής και η ακίνητη περιουσία.

Η κεφαλαιακή θέση της CNP Asfalistiki σύμφωνα με την οδηγία «Φερεγγυότητα 2» κατά τη λήξη του 2022 αυξήθηκε στο 281% σε σύγκριση με το 272% κατά τη λήξη του 2021 και παρέμεινε σταθερά σε υψηλά επίπεδα. «Η κεφαλαιακή θέση της εταιρείας παρέμεινε ανθεκτική στις πιέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα του 2022.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση