ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξανά στην Βουλή οι εκποιήσεις – Προβάδισμα στο σενάριο της αναβολής

Ποια η στάση των κομμάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Ολομέλεια θα προχωρήσουν, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων για πρώτες κατοικίες αξίας έως 350 χιλιάδων ευρώ, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που δίνει το δικαίωμα στον οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να προσφεύγουν σε δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου όταν υπάρχει αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού, και τέλος, η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που σχετίζεται με την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου και την τιμή εκποίησής του. Η Ολομέλεια της Βουλής θα θέσει ενώπιόν της στις 14.00 το θέμα των εκποιήσεων όπως ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της τελευταίας συνεδρία πριν από τις θερινές διακοπές, από την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα διακόψει για μία ώρα γύρω στις 13.00 και θα επανέλθει στις 14.00 για να ολοκληρώσει τη συζήτηση επί όλων των νομοθετημάτων που υπάρχουν στην ατζέντα της.

 

Οι τρεις προτάσεις

H Κυβερνητική πρόταση 

Η πρώτη πρόταση, η «κυβερνητική» η λεγόμενη για τη δημιουργία δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας πιθανόν να βρει τις συγκλίσεις από τους βουλευτές για να ψηφιστεί, ενώ η τύχη της τρίτης πρότασης δεν είναι ξεκάθαρο αν τυγχάνει ευρείας αποδοχής.

Η «επίμαχη» του ΑΚΕΛ

Η δεύτερη πρόταση, η «επίμαχη» του ΑΚΕΛ, είναι η πρόταση που έχει δημιουργήσει όλο το «πρόβλημα», με τους τραπεζίτες, την κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα της Κύπρου και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να έχουν αναφέρει πολλάκις πως, αν ψηφιστεί θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που σημειωτέο, συνυπογράφουν τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγων, καλύπτονται όλοι οι δανειολήπτες και όχι μόνο αυτοί που έχουν πρώτη κατοικία μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη, θα σταματά η διαδικασία της εκποίησης και το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει το αίτημα του δανειολήπτη για να συνεχίσει η διαδικασία. Η απόφαση των δικαστηρίων θα είναι δεσμευτική και έτσι η διαδικασία θα προχωρά βάσει του υπολοίπου που θα αποφασίζει το δικαστήριο.

Η πρόταση Σιζόπουλου

Τέλος η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που σχετίζεται με την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου και την τιμή εκποίησής του. 

Το ΔΗΚΟ στηρίζει αναβολή της συζήτησης αλλιώς... 

Σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος συνεδρίασε αποφασίζοντας ότι μεταξύ άλλων ότι «στηρίζει την αναβολή της ψήφισης του Νομοσχεδίου περί Δικαστηρίων, σεβόμενο την άποψη άλλων κομμάτων για ανάγκη περαιτέρω συζήτησης. Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η αναβολή, το Δημοκρατικό Κόμμα θα το υπερψηφίσει». Όπως αναφέρει επίσης ότι «στηρίζει την αναβολή της ψήφισης της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των τριών βουλευτών του. Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η αναβολή, το Δημοκρατικό Κόμμα θα την καταψηφίσει».

Υπερ αναβολής και η ΕΔΕΚ

Μετά από απόφαση του πολιτικού της γραφείου (12/07)  η ΕΔΕΚ  ανέφερε τα ακόλουθα «πρέπει να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση του θέματος, με στόχο την προστασία των δανειοληπτών και τη διασφάλιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διαγιγνώσκοντας ότι η πίεση του χρόνου πιθανόν να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, εισηγείται όπως αναβληθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή και της πρότασης νόμου των κομμάτων και του κυβερνητικού νομοσχεδίου και με βάση αυτά τα δύο κείμενα και άλλες προτάσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, να αναλωθούμε όλοι, κυβέρνηση και κόμματα, σε μια εποικοδομητική διαβούλευση, που θα αποφέρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες και για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα. Ο χρόνος που μας δίδεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με δεδομένη και την απόφαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος να αναστείλει τις εκποιήσεις κύριας κατοικίας, είναι αρκετός, για να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες μας για τη διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, που θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας κοινωνικής αναταραχής λόγω εκποιήσεων ή και μιας οικονομικής αποσταθεροποίησης». 

Παρακολουθούν οι Οίκοι

Όπως είχε αναφέρει δημοσίευμα της Οικονομικής Καθημερινή, εν μέσω «αναστάτωσης» στο κυπριακό σύστημα με προεκτάσεις για την κυπριακή οικονομία που συζητείται πλέον αρκετές εβδομάδες, δεν αποκλείεται να δούμε στις επόμενες ημέρες σημείωμα από τους Οίκους Αξιολόγησης που θα κρίνουν τις προθέσεις της Βουλής για αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων για ακόμα μία φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα το κάνουν εξάλλου, αφού έχουν αναφέρει σε αρκετά ριπόρτ τους πως, ο ψηλός δείκτης ΜΕΔ ίσως και να είναι η μεγαλύτερη ευπάθεια της οικονομίας της Κύπρου.

Αντιθέτως, ένας καλός χειρισμός του όλου ζητήματος και η πραγματική ενδυνάμωση του πλαισίου των εκποιήσεων με την άνεση χρόνου που έχει δοθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023, θα ανοίξει πιθανώς νέο ορίζοντα για την οικονομία. Εάν δουν πως το πλαίσιο εκποιήσεων έχει αναβαθμιστεί, αντί απλώς να αλλάξει, ενδεχομένως οι αξιολογήσεις που ακολουθούν να είναι προς όφελος της χώρας και της οικονομίας εν γένει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση