ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:17
 

Στο ρινγκ της Ελέγχου ο Συνεργατισμός

Με τη μορφή κατεπείγοντος οι εξελίξεις της ιδιωτικοποίησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στο ρίνγκ της Επιτροπής Ελέγχου ρίχνεται η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και οι εξελίξεις αναφορικά με την ιδιωτικοποίησή της που ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Το θέμα εγγράφηκε στην αντζέντα της Επιτροπής την Τρίτη το απόγευμα με τη μορφή κατεπείγοντος, αλλά την Πέμπτη αποφασίστηκε να είναι η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

Το μόνο που είναι γνωστό και που ειπώθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου κατά την έναρξή της, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρουσίασε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που είχε διενεργήσει το Νοέμβριο σε σχέση με το Συνεργατισμό.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα έχει αναθέσει στη Citigroup Global Markets Ltd. ως χρηματοοικονομικό της σύμβουλο να εξεύρει επενδυτές για να επενδύσουν στη ΣΚΤ, είτε στον αδειοδοτημένο οργανισμό, είτε στο σύνολο ή στο μέρος των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ.

Από τη Δευτέρα η Citi έχει ανοίξει ένα εικονικό δωμάτιο δεδομένων, ώστε οι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν -και αναλόγως των προσφορών- να λάβουν είτε ολόκληρο το πακέτο των τραπεζικών της εργασιών, είτε το υγιές κομμάτι της τράπεζας (εξυπηρετούμενα δάνεια), είτε το προβληματικό κομμάτι, που είναι τα μη εξυπηρετούμενα.

Από ότι φαίνεται οι σχεδιασμοί αναφορικά με την παρουσίαση της έκθεσης που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία  για το Διαχειριστικό έλεγχο και έλεγχο συμμόρφωσης της ΣΚΤ για την περίοδο 1.7.2015 μέχρι 31.12.2016 και που ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε δηλώσει το Νοέμβριο ότι λόγω της ιδιαίτερα ευαίσθητης πτυχής του θέματος και μετά από διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα η Έκθεση θα παρουσιαζόταν την 1η Ιουνίου 2018, διαφοροποιήθηκαν.

Η Έκθεση έχει κοινοποιηθεί στον Υπουργό Οικονομικών, στο Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και στην Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας. Ενώ, λόγω της συμπερίληψης του θέματος που αφορούσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δωρεά παραχώρηση μετοχών στους πελάτες της ΣΚΤ, κάτι που όμως ναυάγησε, η Έκθεση είχε κοινοποιηθεί στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Η Διοίκητρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δεν παρεβρέθη στη συνεδρία, όπως επίσης κανένας εκπρόσωπος της ΚτΚ. Πληροφορίες θέλουν να έστειλε χθες η ΚτΚ επιστολή προς τη Βουλή, αναφέροντας πως η ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ δεν είναι ζήτημα στο οποίο έχει λόγο.

Η συνεδρία διήρκησε τρεις και πλέον ώρες, από τις 8.30 μέχρι λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι με άκρα μυστικότητα.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου την ερχόμενη Πέμπτη, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα κληθεί να δώσει τις θέσεις της Κυβέρνησης επί του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση