ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:30
 

Συμμόρφωση Gazprom προς την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Κομισιόν

Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο

ΠΗΓΗ: Reuters

Tέλος μπαίνει στην πολυετή έρευνα της Κομισιόν κατά της Gazprom για μονοπωλιακές πρακτικές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κάνει δεκτά τα μέτρα που είχε προτείνει η Gazprom, καθώς, στο πλαίσιο διακανονισμού, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου δέχθηκε να αναθεωρήσει τις τιμές που επιβάλλει στους πελάτες της, σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε.

Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο, παρότι, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το χρονοδιάγραμμα παραμένει ακόμη ασαφές. Σημειώνεται ότι ο διακανονισμός ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη θα επιτρέψει στην Gazprom να αποφύγει την επιβολή προστίμου ίσου με το 10% του κύκλου εργασιών της εταιρείας. Πέρυσι, η ρωσική εταιρεία, η οποία προμηθεύει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου σε χώρες της Ε.Ε., προσφέρθηκε να συνδέσει τις τιμές της με τις τιμές φυσικού αερίου όπως έχουν διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και με τις τιμές που ισχύουν στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ιταλία. Επίσης, στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού, η Gazprom επιτρέπει την επανεξέταση των τιμών κάθε δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική εταιρεία κατηγορείται για «άδικη» τιμολόγηση των πελατών της μέσω της διασύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου με εκείνες του πετρελαίου.

Η ένσταση της Κομισιόν στις πρακτικές της ρωσικής εταιρείας υποδηλώνει και τους τριγμούς στη σχέση μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας, με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία, την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς και την πρόσφατη υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, οδηγώντας στην αποπομπή Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ε.Ε. Η εταιρεία δεσμεύθηκε επίσης να αποσύρει όλους τους περιορισμούς που εμποδίζουν τους πελάτες της να μεταπωλήσουν φυσικό αέριο, διευκολύνοντας έτσι τις διασυνοριακές ροές φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η εταιρεία δέχθηκε ακόμα να αφήσει τον διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία να ελέγχει τις ροές ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες και την Ελλάδα. Η Gazprom βρέθηκε στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών ήδη από το 2011 όταν οι Αρχές εισέβαλαν σε 20 γραφεία πελατών της στη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη, προχωρώντας σε κατάσχεση τουλάχιστον 150.000 εγγράφων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X