ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Συστημένες επιστολές για δανειολήπτες για ιδιωτικές εκποιήσεις

Μια επικοινωνία με την τράπεζα θα πετύχουν δίκαιες, βιώσιμες και μακροχρόνιες αναδιαρθρώσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ. καλεί τους Δανειολήπτες να παραλαμβάνουν τις συστημένες επιστολές των ειδοποιήσεων που προετοιμάζουν την ιδιωτική εκποίηση, να ανταποκρίνονται θετικά επικοινωνώντας με την τράπεζα, προσπαθώντας να πετύχουν δίκαιες, βιώσιμες και μακροχρόνιες αναδιαρθρώσεις.

Σε ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι μετά από πολλές προσπάθειες και με την βοήθεια όλων σχεδόν των κομμάτων κατάφεραν να διασφαλίσουν το δικαίωμα των Δανειοληπτών για πρόσβαση στο Δικαστήριο και να διαφυλάξουν την αξιοπιστία της Κύπρου ως κράτους δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.

«Διασφαλίσαμε επίσης το δικαίωμα των Δανειοληπτών για πληροφόρηση μέσω συστημένης επιστολής των ειδοποιήσεων που προετοιμάζουν την ιδιωτική εκποίηση», σημειώνει η ανακοίνωση.

Τα κύρια σημεία των τροποποιήσεων στα κυβερνητικά νομοσχέδια, που έχουν πλέον καταστεί Νόμος, επιταχύνουν τις διαδικασίες ιδιωτικής εκποίησης πράγμα που ομολογουμένως χαρακτηρίζει τα σύγχρονα κράτη διασφαλίζοντας ότι η ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων (υποθήκες), θα είναι δυνατή σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει την υποχρέωση του προς τον δανειστή του (που μπορεί να μην είναι τράπεζα αλλά ιδιώτης).

Με την νέα νομοθεσία βελτιώνεται επίσης σημαντικά το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που περιλαμβάνει και τα μέσα προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτω υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται ρητά στις σχετικές πρόνοιες (άρθρα).

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τους Δανειολήπτες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχονται για να προστατεύσουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους, τονίζοντας ότι για το θέμα των εκποιήσεων, θα πρέπει να επισημανθεί το ότι ναι μεν η ύπαρξη αγωγής που εκκρεμεί στο Δικαστήριο, δεν αναστέλλει αυτόματα τον πλειστηριασμό, όμως με την καταχώρηση αίτησης για έκδοση προσωρινού διατάγματος με βάση το άρθρο 32 του περί Δικαστηρίων Νόμου, παρέχεται η δυνατότητα στον Δανειολήπτη με γρήγορη διαδικασία να αναστείλει τον πλειστηριασμό, νοουμένου ότι η αγωγή του εκ πρώτης όψεως είναι βάσιμη, έχει πιθανότητα επιτυχίας και υπάρχει ο κίνδυνος εάν προχωρήσει ο πλειστηριασμός να μην αποδοθεί δικαιοσύνη στον Δανειολήπτη εάν κερδίσει την δίκη.

Σημειώνοντας ότι οι Δανειολήπτες πρέπει να παραλαμβάνουν τις επιστολές, που πλέον θα τους αποστέλλονται συστημένες για να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι η τυχόν μη παραλαβή δεν ωφελεί καθόλου μάλιστα και είναι επικίνδυνη γιατί υπάρχει νομικό αμάχητο τεκμήριο που θεωρεί ότι η επιστολή παραλήφθηκε εάν περάσουν λίγες μέρες μετά την ημερομηνία της ειδοποίησης του ταχυδρομείου σχετικά με την συστημένη επιστολή. Τούτο σημαίνει ότι η προθεσμία θα τρέχει και πιθανόν ο πλειστηριασμός να πραγματοποιηθεί εν άγνοια του Δανειολήπτη.

Αναφέρει ότι η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης παραμείνει στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Αν ο πλειστηριασμός δεν πετύχει, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην πώληση του ακινήτου για περίοδο 3 μηνών με επιφυλασσόμενη τιμή το 50%. Εάν αποτύχει και ο 2ος πλειστηριασμός, εντός 6 μηνών η τράπεζα θα μπορεί να αγοράσει στην αγοραία αξία το ακίνητο, η να συνεχίσει τις προσπάθειες πώλησης χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή.

Η επιλογή της ιδιωτικής εκποίησης ισχύει και για τις υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί ήδη διατάγματα δικαστηρίου για εκποίηση μέσω κτηματολογίου.

Τέλος παρέχεται στις Τράπεζες η δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που σίγουρα θα ωφελήσει την διαδικασία γιατί αποκλείει κατά ένα μεγάλο βαθμό την χειραγώγηση της διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση