ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ηροδότου, ο Κεντρικός Τραπεζίτης και ο Επίτροπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να λάβει δύσκολες αποφάσεις για δύο σημαντικές θέσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί εάν θα συνεχίσει στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη ο κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου για δεύτερη θητεία. Μιλώντας στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων, ο υπεύθυνος του οικονομικού ρεπορτάζ της «Κ», Παναγιώτης Ρουγκάλας, ανέφερε ότι πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Ηροδότου να παραμείνει στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Παράλληλα, η θέση του επικεφαλής χρηματοοικονομικού επιτρόπου (αν και δουλεύει υποδειγματικά ο θεσμός) είναι ορφανή από τα μέσα καλοκαιριού του 2023, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρόσωπο που θα λάβει τη θέση τού χρηματοοικονομικού επιτρόπου και που θα ανακοινωθεί πιθανώς εντός Φεβρουαρίου, θα είναι ο σύμβουλός του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα θέματα οικονομίας και πρώην αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Κύπρου, κ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης. Να σημειωθεί ότι έχει δοθεί ένα τέλος στο σενάριο να προωθηθεί νέος νόμος για να λάβει ο κ. Παύλος Ιωάννου ξανά το χρίσμα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Εάν ανακοινωθεί το όνομα του κ. Πατσαλίδη για χρηματοοικονομικό επίτροπο αυτομάτως σημαίνει ότι για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα επαναδιορισθεί ο κ. Ηροδότου. Εάν όμως δεν δούμε το όνομα του κ. Πατσαλίδη για τη θέση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, τότε το όνομα του κ. Πατσαλίδη θα συνεχίσει να «παίζει» για κεντρικού τραπεζίτη. Το αντίστροφο πάντως, δηλαδή κ. Πατσαλίδης για κεντρικός τραπεζίτης και κ. Ηροδότου για χρηματοοικονομικός επίτροπος, είναι ένα σενάριο που λαϊκά, «δεν παίζει», δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο κ. Ηροδότου.

Γενικότερα, η παραμονή του κ. Ηροδότου στη θέση του ευνοείται αυτή τη χρονική στιγμή, παρόλο που πριν μερικούς μήνες «ακουγόταν» ότι θα τον αντικαθιστούσε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Πατσαλίδης είναι ένας έμπειρος τραπεζίτης με θητεία στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας για πολλά χρόνια σε διοικητική θέση και σε περίοδο που οι τράπεζες της Κύπρου δεν ήταν στην καλύτερή τους κατάσταση. Έτσι, έχει τις δυνατότητες να καλύψει και τις δύο θέσεις, αφού για τη μία θα ηγείται για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, ενώ από την άλλη θα είναι ο «μαέστρος» ενός νευραλγικού προβλήματος της χώρας που παραμένει –τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συνεργάστηκαν καλά

Πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω κάποια ζητήματα, ανέφεραν ότι ενώ υπήρχε η ιδέα ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο διοικητής της Κεντρικής δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις πριν από ένα χρόνο, έρχονται σήμερα να προσθέσουν ότι οι σχέσεις τους είναι καλές διότι συνεργάστηκαν στενά τα πρότερα χρόνια. Όντας ως υπουργός Εξωτερικών ο κ. Χριστοδουλίδης στην κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε στενή συνεργασία με τον κ. Ηροδότου στις προσπάθειες της Κύπρου για να καθαρίσει το όνομά της στα ξένα κράτη όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι οι προσπάθειες που έγιναν και για επιβολή-εφαρμογή κυρώσεων (sanctions), αλλά και τον καιρό που η Κύπρος είχε προσλάβει ειδικό νομικό σύμβουλο, την «Πίλτσμπουρι» για να καθαρίσει το όνομα της χώρας στους ξένους επενδυτές. Υπενθυμίζεται πως, έτσι κατάφερε η Κύπρος να φέρει περισσότερες ανταποκρίτριες τράπεζες σε δολάριο τα τελευταία χρόνια. Η συνεργασία τότε του προέδρου Χριστοδουλίδη ως ΥΠΕΞ και του διοικητή της ΚΤΚ ήταν στενή.

Από την άλλη και οι σχέσεις του κ. Πατσαλίδη με τον ΠτΔ είναι επίσης γνωστές. Ο πρόεδρος τον έχει διορίσει στη θέση του ειδικού συμβούλου του για θέματα οικονομίας, ενώ ήταν και επικεφαλής του επιτελείου του κ. Χριστοδουλίδη για τα θέματα της οικονομίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Το όνομά του είχε «παίξει» και για υπουργός Οικονομικών (πριν μπει ο κ. Μάκης Κεραυνός), δηλαδή μέχρι στιγμής ήταν/είναι «υποψήφιος» για τρεις θέσεις-κλειδιά.

Θα μετρήσει;

Οι σχέσεις του κεντρικού τραπεζίτη με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι γνωστές και είναι καλές. Το ζήτημα είναι εάν σε όλη αυτή την κατάσταση για ανανέωση της θητείας του θα παίξουν κάποιο ρόλο οι «μεγάλες δυνάμεις», εάν οι ίδιες θα ασχοληθούν ουσιαστικά και εάν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσμετρήσει την άποψη των ισχυρών Ευρωπαίων.

Παράλληλα, μία παράμετρος η οποία δεν έχει καταγραφεί ακόμα αφορά τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνού. Ενός προσώπου που ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης διάλεξε από την αρχή της θητείας του και παρέμεινε μετά και από τον ανασχηματισμό που προχώρησε στις αρχές του έτους. Δεν αποκλείεται για τις δύο αυτές θέσεις, του επιτρόπου και του τραπεζίτη να έχει κάποιο λόγο και ο κ. Κεραυνός, κάτι που έχει τη δυναμική να αλλάξει τα άνωθεν δεδομένα.

Μεγάλο φορτίο

Μετά και την ψήφιση των νόμων που θα δώσει ώθηση στο μεγάλο ζήτημα των ΜΕΔ που υπάρχουν στην οικονομία, το φορτίο του χρηματοοικονομικού επιτρόπου θα είναι βαρύ. Όπως είναι βαρύ άλλωστε και για την υφιστάμενη επικεφαλής του Φορέα, την κ. Βαλεντίνα Γεωργιάδου που τόσους μήνες φέρνει εις πέρας τις υποθέσεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Βλέποντας μάλλον το μεγάλο έργο που αναμένεται για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ στην οικονομία, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διάφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης εντός Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση