ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σήμερα οι «βαριές» αποφάσεις για το Συνεργατισμό

Προχωρά και το Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης - Ανώτατο όριο λίγο πάνω από 150.000 ευρώ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Ελληνική Τράπεζα από τη μία προσπαθεί να βγάλει την εξίσωση των κεφαλαίων που θα χρειαστεί για να απορροφήσει τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα στέλνοντας το Capital Plan μέχρι την έκτακτη συνέλευση του ΔΣ της ΣΚΤ το απόγευμα της Δευτέρας, από την άλλη το Σχέδιο της Εθελούσιας των υπαλλήλων του Συνεργατισμού φαίνεται να προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η «Κ», έχει καθοριστεί ο «σκελετός» του Σχεδίου, το οποίο θα αφορά 900 άτομα από τους υπαλλήλους του Συνεργατισμού. Οι Συντεχνίες ΣΕΚ - ΠΕΟ - ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ ευελπιστούν να λάβουν ως ανώτατες αποζημιώσεις για υπαλλήλους τα 200.000 ευρώ, στα ίδια πρότυπα με το Σχέδιο Αφυπηρέτησης που δόθηκε το Νοέμβριο από την Ελληνική Τράπεζα και είδαν την «πόρτα εξόδου» 220 άτομα. Τα δεδομένα όμως φαίνεται να είναι διαφορετικά για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, καθώς το Σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία δείχνει ανώτατο όριο αποζημίωσης λίγο πάνω από τα 150.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με υπολογισμούς των υπευθύνων που επεξεργάζονται το Σχέδιο Αφυπηρέτησης, ο μέσος όρος των χρημάτων που θα λάβουν οι 900 -πρώην πλέον- εργαζόμενοι, θα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ. Σημαντικός δε και ο στόχος των 900 που θα αφυπηρετήσουν να επιτευχθεί, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καθώς δεν είναι καθόλου απίθανο να αλλάξουν αυτά τα νούμερα και να ληφθούν άλλες λύσεις οι οποίες στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι γνωστές.

Σημειώνεται πως το 60% των υπαλλήλων του Συνεργατισμού κυμαίνονται ηλικιακά στα 45 χρόνια.

Συνεδριάζει η Ελληνική

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην Ελληνική Τράπεζα, καθώς το Capital Plan μέχρι και την Κυριακή το βράδυ δεν είχε φτάσει στα «χέρια» του Συνεργατισμού. Υπογραμμίζεται ότι η Ελληνική Τράπεζα την Κυριακή το βράδυ συνεδρίασε ώστε να βρει την «συνταγή» που θα της επιτρέψει να λάβει τον «καλό» Συνεργατισμό. Από την Παρασκευή ανακοίνωσε εξάλλου η Ελληνική πως υπέβαλε τελική προσφορά για την απόκτηση μέρους των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ, με την προσφορά να υπόκειται, σε αύξηση κεφαλαίου της Εταιρείας. Τα κεφάλαια που αναζητεί κυμαίνονται λίγο πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Από την πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας έλειπε το Capital Plan, δηλαδή τα ονόματα των μετόχων που θα απορροφήσουν τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της Τράπεζας (καλό Συνεργατισμό), από υφιστάμενους και άλλους επενδυτές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΚΤ συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση της Ελληνικής μαζί με το Capital Plan και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, στις 18:30.

Προδρόμου: Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία για τα ΜΕΔ

«Θα πρέπει σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της νομοθεσίας, να δώσουμε τη λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στο περιθώριο της τέλεσης του εθνικού μνημοσύνου των ηρώων των κοινοτήτων Σπηλιών-Κουρδάλων.

Κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης για τον Συνεργατισμό είπε ότι η Ελληνική Τράπεζα και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα έχουν συνενωθεί σε ένα νέο μεγάλο σχήμα το οποίο ενισχύεται με δέκα δισ. ευρώ σε καταθέσεις, οι οποίες είναι εξασφαλισμένες, αντίθετα από ό,τι ήταν η φημολογία που έβλαψε τον Συνεργατισμό πριν από μερικές βδομάδες και ακόμα και από δηλώσεις πολιτικών ηγετών ότι δήθεν δεν ήταν σίγουρες οι καταθέσεις.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως, «έχουμε το πρόπλασμα, τη μαγιά, τα επτά δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) του Συνεργατισμού που βγαίνουν εκτός τραπεζικού συστήματος και που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει ο Φορέας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων».

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η νομοθεσία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ΜΕΔ, κάτι που ήταν η επιθυμία και η πρόταση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση