ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:00
 

Τον δρόμο της Κύπρου για τα διαβατήρια βλέπει η Ελλάδα

Ενισχύεται η επιχειρηματολογία για επέκταση του προγράμματος «χρυσή βίζα» και στην παραχώρηση υπηκοότητας

Newsroom K

Ένα από τα ισχυρότερα διαβατήρια διαθέτει η Κύπρος, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της παγκόσμιας λίστας με τα ισχυρότερα διαβατήρια, της Henley Global.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος προσφέρει στον κάτοχο του διαβατηρίου της την ελεύθερη μετάβαση (χωρίς δηλαδή την ανάγκη έκδοσης βίζας) σε 173 χώρες, με την Ιαπωνία όμως, που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, να προσφέρει πρόσβαση σε 190 χώρες.

Η εταιρεία τοποθετεί την Κύπρο στην 15η θέση της σχετικής κατάταξης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 7η, μαζί με τη Μάλτα και την Αυστραλία. Υ

Υπάρχουν χώρες που τρέχουν προγράμματα προσέλκυσης ξένων επενδυτών με αντάλλαγμα τη χορήγηση άδειας παραμονής, η Κύπρος όμως και η Μάλτα δίνουν και την ιθαγένεια έναντι επενδύσεων σε ακίνητα αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» της Ελλάδας, ενισχύεται η επιχειρηματολογία στελεχών της αγοράς ακινήτων που κάνουν λόγο για ανάγκη περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος «χρυσή βίζα», ώστε να χορηγεί και η Ελλάδα όχι μόνο άδεια παραμονής, αλλά και υπηκοότητα. Δηλαδή, το ελληνικό διαβατήριο, σε όσους επενδυτές το επιθυμούν, ή έστω σε κάποιο ανώτατο αριθμό κατ’ έτος, όπως έπραξε πρόσφατα η Κύπρος, υπό το βάρος των πιέσεων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2017 η Κύπρος είχε προσελκύσει πάνω από 4.8 δισ. ευρώ ξένων επενδύσεων σε διάστημα τριών ετών, μόνο από το πρόγραμμα χορήγησης «χρυσή βίζα», το οποίο είχε δύο σκέλη. Πρώτον την αγορά κατοικίας 0.5 εκατ. ευρώ και επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ, ή δεύτερον, την αγορά κατοικίας ή κατοικιών τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο τέθηκε πλαφόν έκδοσης 700 διαβατηρίων κατ’ έτος, αριθμός που θεωρείται βέβαιο ότι θα καλύπτεται ούτως ή άλλως, με βάση την υφιστάμενη ζήτηση, κάτι που με πρόχειρους υπολογισμούς, μεταφράζεται σε έσοδα ύψους 1.4 δισ. ευρώ ετησίως.

Πάντως, είναι βέβαιο ότι η πρακτική σύνδεσης της χορήγησης άδειας παραμονής ή υπηκοότητας με την υλοποίηση επενδύσεων δεν πρόκειται να ανακοπεί, το αντίθετο μάλιστα. Ολο και περισσότερες χώρες εκπονούν τέτοια προγράμματα, καθώς η ζήτηση από κατοίκους χωρών εκτός Ε.Ε. ή έστω της Συνθήκης Σένγκεν όλο και μεγαλώνει. Μόνο στη Ρωσία υπολογίζεται ότι την τελευταία διετία έχει αυξηθεί ο αριθμός των επενδυτών, που αποκτούν ακίνητα εκτός Ρωσίας, με στόχο τη λήψη άδειας παραμονής.

Σύμφωνα με την ίδια τη Henley & Partners, όλο και περισσότερα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να έχουν και ένα δεύτερο διαβατήριο πέραν της χώρας καταγωγής τους, ώστε να έχουν πολλαπλάσιες επαγγελματικές και οικονομικές ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ή ακόμα και την επιλογή ενός διαφορετικού τρόπου ζωής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Δύσκολη υπόθεση η προσωπική ευτυχία

«Αμα έχεις πίστη στο θεό και προσεύχεσε καθημερινα , βέβαια θα έχεις πρωσοπικη ευτυχία.»
Marios  |  20:51

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X