ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το 2022 καλύτερη χρονιά για ακίνητα την τελευταία 14ετία

ΔΑΝΟΣ: Στην αγορά γραφείων, 70.000 τ.μ. είναι υπό κατασκευή ενώ επιπλέον 14.000 τ.μ. βρίσκονται στα σχέδια

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το 2022, χαρακτηρίζει η εταιρεία ΔΑΝΟΣ ως την καλύτερη χρονιά για τα ακίνητα την τελευταία 14ετία, παρόλη την οικονομική αστάθεια, καθώς η αγορά ξύπνησε από το «λήθαργο» της μετά-covid περιόδου. Όπως σημειώνει η εταιρεία σε σχετικό ριπόρτ που βγήκε την Παρασκευή, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που πωλήθηκε πέρυσι στην Κύπρο έφτασε τα 5,85 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όλους τους τύπους ακινήτων, κατοικιών, εμπορικών ακινήτων, οικοπέδων και κτιρίων. «Αν θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά μόνο στις οικιστικές μονάδες (διαμερίσματα και σπίτια), εδώ έχουμε σχεδόν 4 δισ. ευρώ πωλήσεων», σχολιάζει σχετικά. Συγκρίνοντας αυτό το νούμερο με τα δεδομένα του περασμένου έτους, βλέπουμε μια αύξηση των πωλήσεων κατά 30% σε ετήσια βάση. Επίσης το ποσοστό αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα από το 2008 και η εταιρεία σημειώνει ότι σχεδόν όλες οι περιοχές της Κύπρου παρουσίασαν αύξηση στις συνολικές πωλήσεις ακινήτων από πέρυσι, με την Πάφο να πρωτοστατεί με 58% αύξηση στις συνολικές πωλήσεις και 79% σε πωλήσεις στο εξωτερικό.

Παραδοσιακά, όπως αναφέρεται στο ριπόρτ, το νησί προσελκύει χιλιάδες επενδυτές ακινήτων από όλο τον κόσμο, με τη Λεμεσό και την Πάφο να είναι οι περιοχές που προσελκύουν τους περισσότερους ξένους αγοραστές τόσο από χώρες της Ε.Ε., όσο και από χώρες εκτός Ε.Ε. «Το περασμένο έτος δεν αποτέλεσε εξαίρεση», σημειώνει σχετικά. Όσον αφορά τους τύπους ακινήτων, στο ριπόρτ αναφέρεται ότι, η Πάφος παραμένει ο ηγέτης στην αγορά βιλών και κατοικιών, λόγω της εκπληκτικής τοποθεσίας, της θέας, του κλίματος της περιοχής και της ατμόσφαιρας, ενώ η –όπως τη χαρακτηρίζει– «κοσμοπολίτικη» Λεμεσός είναι ο βασιλιάς των πολυτελών διαμερισμάτων και των ψηλών παραθαλάσσιων πύργων. «Η Λευκωσία είναι μια πιο ταπεινή αλλά πιο σταθερή αγορά, που προσελκύει φοιτητές, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και δημόσιους υπαλλήλους», αναφέρει σχετικά.

Παρά τη μεσολάβηση της πανδημίας και την επικράτηση της τηλεργασίας οι περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν τη φυσική παρουσία για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους.

Στις 22.500 ο αριθμός

Σύμφωνα με την ΔΑΝΟΣ, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έγιναν συναλλαγές το 2022 έφτασε τις 22.500 σε σύγκριση με 20.100 το 2021, υποδεικνύοντας αύξηση 12%, ξεπερνώντας ακόμη και τα υψηλότερα επίπεδα προ πανδημίας του 2019 (17.200 ακίνητα) κατά 31%. Στη διάρκεια του 2022 οι παράκτιες περιοχές Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου παρουσίασαν διψήφιες ετήσιες αυξήσεις ως προς τον όγκο συναλλαγών σε σύγκριση με το 2021 (18%, 23% και 31% αντίστοιχα). Από την άλλη πλευρά, οι επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου σημείωσαν οριακή πτώση 6% και 1% αντίστοιχα. Η Λεμεσός αποτέλεσε την πλειοψηφία του όγκου των συναλλαγών με 31%, ακολουθούμενη από τη Λευκωσία με 27% που ήταν ο «οδηγός» του όγκου συναλλαγών κατά το 2021.

Στα 7.600 τα οικιστικά

Συνολικά, ο αριθμός των οικιστικών ακινήτων που συναλλάχθηκαν έφτασε τα 7.600 κατά το 2022, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση 19% και αύξηση 41% σε σύγκριση με τα προ πανδημικά επίπεδα του 2019. Σε όρους αξίας συναλλαγής, αυτό το τμήμα έφτασε τα 1,3 δισ. ευρώ το 2022, αποτελώντας 25% της συνολικής αξίας των συναλλαγών του έτους. Στη διάρκεια του 2021 οι τιμές των οικιστικών κατέγραψαν αύξηση 3% σε σχέση με το 2020. Όπως αναφέρει το ριπόρτ, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2022 οι τιμές των δεικτών διατήρησαν την ανοδική τους τάση, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 6% και ετήσια αύξηση 5% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Όσον αφορά στις τιμές των οικοδομικών υλικών, η Εταιρεία σημειώνει πως οι τιμές συνέχισαν να καταγράφουν ανοδική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και του 2022, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 30% σε περίοδο δύο ετών (2022 αύξηση: 17,2%).

Με ζήτηση για γραφεία

Στο ριπόρτ προστίθεται ότι, η ζήτηση για επιχειρηματικούς χώρους στην Ευρώπη εκτινάχθηκε μετά τον κορωνοϊό, προκαλώντας υψηλότερα ζητούμενα ενοίκια και απέφερε εν μέρει διόρθωση των τιμών από την αύξηση των επιτοκίων. Η ισχυρή ζήτηση που καθοδηγείται εν μέρει από τις επιχειρήσεις που θέλουν να επαναφέρουν το προσωπικό στο γραφείο φέρει αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και έχουν ωθήσει ψηλά τις αποδόσεις υψηλού κόστους. Σημαντικές επενδύσεις καταγράφονται αυτήν την περίοδο στην αγορά γραφείων, καθώς 70.000 τ.μ. είναι υπό κατασκευή, ενώ επιπλέον 14.000 τ.μ. βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Συνολικά αναμένεται να κατασκευαστούν 84.000 τ.μ. νέα γραφεία έως το 2024-2025 καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν το έλλειμμα νέων εξελίξεων που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, στελέχη του κλάδου δεν φαίνεται να ανησυχούν για τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς, καθώς η ζήτηση για σύγχρονα και –κυρίως– «πράσινα γραφεία» είναι πολύ υψηλή ήδη. Κατά το τελευταίο εξάμηνο του περασμένου έτους, η απορρόφηση γραφείων (νέες μισθώσεις) εκτιμάται ότι έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 25.000 τ.μ. Η εξέλιξη αποδεικνύει ότι παρά τη μεσολάβηση της πανδημίας και την επικράτηση της τηλεργασίας οι περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν τη φυσική παρουσία για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους, τουλάχιστον για μερικές ημέρες την εβδομάδα. Η ΔΑΝΟΣ σημειώνει πως, η υψηλή ζήτηση αντικατοπτρίζεται και στις τιμές των ενοικίων, που είναι πλέον 23 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση για τη Λευκωσία, ενώ έχουν σημειωθεί και περιπτώσεις μισθώσεων στη Λεμεσό στα επίπεδα των 45 ευρώ/τ.μ.

Ανησυχία για τα παλαιότερα

Εκείνο που προβλέπει η Εταιρεία ότι μπορεί να φέρει κάποια αναταραχή στην αγορά των γραφειακών χώρων είναι το τι θα συμβεί με τα παλαιότερα ακίνητα που εγκαταλείπουν εταιρείες, πολυεθνικές και μη, αλλά και το κοινό, προκειμένου να μετεγκατασταθούν στο νέα κτίρια που χτίζονται σήμερα, ή πρόκειται να χτιστούν στο μέλλον. Τα ακίνητα αυτά, έχοντας χτιστεί κυρίως στην περίοδο 1990-2010 θα απαιτήσουν σημαντικό κεφάλαιο για την ενεργειακή τους αποδοτική αναβάθμιση, εάν οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να συνεχίσουν την προσέλκυση νέων ενοικιαστών. Εναλλακτικά, είναι δυνατό να αλλάξουν χρήση, αν και πάλι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα απλό θέμα. «Επομένως, πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το απόθεμα ακινήτων τα επόμενα χρόνια είναι μία ερώτηση που δεν έχει βρει ακόμη ικανοποιητική απάντηση», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση