ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:58
 

Το βλέμμα των CEO’s των τραπεζών στραμμένο στην τεχνολογία

Σε δεύτερη μοίρα περνάει πλέον το πρόβλημα των ΜΕΔ–Μονόδρομος η εξέλιξή τους είπαν στο Banking Forum

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά την αποτελεσματική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τις τράπεζες μέσα σε λίγους μήνες, πλέον το βλέμμα των CEO’s των Κυπριακών τραπεζών στρέφεται στην τεχνολογική εξέλιξη και ψηφιοποίησης του μοντέλου λειτουργίας τους.

Μιλώντας στο 6ο Banking Forum τέσσερις συν ένας CEO των Κυπριακών τραπεζών, συνόψισαν πως η τεχνολογική στροφή είναι αναπόφευκτη και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, στην παραπάνω θέση συμφώνησαν οι εξής: Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, ο CEO της RCB Bank Δρ. Kiril Zimarin, ο CEO της Astrobank Γιώργος Άππιος, ο CEO της Alpha Bank Κύπρου Κωνσταντίνος Κουτεντάκης και ο Διευθυντής Χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου.

Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας εξέφρασε τη θέση πως η επιβίωση των τραπεζών είναι υψίστης σημασίας και είναι μία περίοδος μετάβασης και εξέλιξης. Ανέφερε πως τα προβλήματα των τραπεζών παραμένουν μεν τα Μη Εξυπηρετούμενα, αλλά η τεχνολογική εξέλιξη μαζί με τη μείωση του κόστους των τραπεζών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Σχολίασε σχετικά πως πρέπει μία τράπεζα να παράσχει πλέον στον πελάτη όλα της τα εργαλεία – προϊόντα μέσα από την τεχνολογία και η παραδοσιακή τραπεζική να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαίο. Αυτό δείχνουν, όπως είπε, οι σχετικές μελέτες. Οι πελάτες δεν επισκέπτονται τα καταστήματα με την ίδια συχνότητα που τα επισκέπτονταν παλαιότερα και πρέπει να δημιουργηθούν δομές ώστε να εξυπηρετούνται μέσω της τεχνολογίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Δρ. Zimarin για την τεχνολογική εξέλιξη των τραπεζών σημείωσε πως αναμένονται οι περισσότερες αλλαγές μαζί με τις εταιρείες Fintech, ενώ συγκεκριμένα για την τράπεζά του σχολίασε ότι βάσει του νέου του πενταετούς πλάνου, όπως και σε άλλα, και σε αυτόν τον τομέα θα γίνουν βήματα ένα προς ένα.

Λαμβάνοντας το λόγο ο CEO την Alpha Bank, ανέφερε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που καθημερινώς γίνονται δέκτες νέων εφαρμογών και τεχνολογιών. Εξήγησε πως αυτές τις εφαρμογές και τις τεχνολογίες θα πρέπει με τη σειρά τους οι τράπεζες να τις μεταφέρουν στους πελάτες, αλλά και οι ίδιες να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται. Είπε πως πράγματι υπάρχει παράθυρο συνεργασίας με τις εταιρείες Fintech και είναι και η διέξοδος των εταιρειών αυτών. Βάσει ερευνών, συνέχισε, «πεθαίνουν» μέσα σε 2 χρόνια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ο κ. Άππιος της Astrobank αναφορικά με την τεχνολογική εξέλιξη ανέφερε πως η τράπεζα συνεχώς προσπαθεί να μετεξελιχθεί τεχνολογικά, γι αυτό κιόλας έκανε το νέο προϊόν Skash. Σύμφωνα με τον κ. Άππιο, για να δημιουργηθεί η εφαρμογή Skash συνεργάστηκε η τράπεζα με εταιρεία Fintech και είπε πως πράγματι το μέλλον των τραπεζών είναι στην τεχνολογία.

Ο Διευθυντής Χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου από πλευράς του ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλέον σχέση μεταξύ των τραπεζικών εργασιών που γίνονταν προ κρίσης σε σχέση με αυτές που γίνονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι ισολογισμοί των τραπεζών είπε πως συρρικνώνονται συνεχώς, άρα είναι μονόδρομος να επενδύσουν στην τεχνολογία οι τράπεζες. Σύμφωνα με δεδομένα, το 40% των πελατών των τραπεζών δεν είναι καθόλου συνυφασμένοι με την τεχνολογία, ενώ το 85% των τραπεζών παγκοσμίως βρίσκονται σε μια διαδικασία ψηφιακής μεταμόρφωσης ώστε να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες.

Τεχνολογία αλλά και Cyberattacks

Ο Partner and Banking and Capital Markets Leader της PwC Germany Burkhard Eckes, τόνισε πως οι κυβερνοεπιθέσεις θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα πρέπει να ανησυχήσουν τις τράπεζες. Συγκεκριμένα ανέφερε πως έρευνα της PwC δείχνει ότι μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να φέρει την επόμενη τραπεζική κρίση, αλλά και να μειωθεί η αξιοπιστία τους εάν πραγματοποιηθεί. Τέλος, κατά τον ίδιο, οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές θα επικεντρωθούν στα επόμενα χρόνια σε θέματα που άπτονται των εταιρειών - τεχνολογιών Fintech.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X