ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μυστικό της οικονομικής επιτυχίας της Αμερικής

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, ενώ το «Βig Fiscal» βοήθησε την οικονομία να φτάσει στην πλήρη απασχόληση

Όταν ενέσκηψε η πανδημία, ο αρχικός οικονομικός αντίκτυπος ήταν καταστροφικός. Στις ΗΠΑ, 20 εκατ. θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν ξαφνικά. Υπήρχε εκτεταμένη ανησυχία ότι η πανδημία θα άφηνε μόνιμα οικονομικά σημάδια. Πράγματι, καθώς πλησιάζουμε στο ορόσημο των τεσσάρων ετών από την πανδημία, πολλές οικονομίες δεν έχουν ανακάμψει πλήρως. Όχι όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι μόνο είχαμε την ισχυρότερη ανάκαμψη στον προηγμένο κόσμο, αλλά η τελευταία αναφορά του ΔΝΤ επισημαίνει επίσης ότι η αμερικανική ανάπτυξη από το 2019 έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις. Υπάρχουν πολλές τρομερές ειδήσεις, άσχετες με την οικονομία αυτή τη στιγμή. Αλλά ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να γιορτάσουμε τα καλά νέα και να καταλάβουμε τι πήγε καλά με την οικονομία των ΗΠΑ.

Η ανεργία είναι σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960. Οι λιανικές πωλήσεις εν τω μεταξύ είναι ισχυρές και ο ρυθμός με τον οποίο οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν οικειοθελώς τις εργασίες τους είναι υψηλός, γεγονός που συνήθως υποδηλώνει μια καλή αγορά εργασίας. Τι γίνεται με τον πληθωρισμό; Η Αμερική έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Μπορούμε να εμπιστευτούμε τα κυβερνητικά δεδομένα εδώ; Διασκέδαζα λίγο με ένα εγχείρημα ονόματι «Truflation», το οποίο υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί το blockchain και υποστηρίζεται εν μέρει από τύπους κρυπτογράφησης και το οποίο υποπτεύομαι ότι είχε σκοπό να δείξει ότι ο επίσημος πληθωρισμός ήταν πολύ υποτιμημένος. Αυτό που στην πραγματικότητα δείχνουν οι αριθμοί του είναι μια απότομη πτώση του πληθωρισμού πέρυσι.

Η οικονομική επιτυχία των ΗΠΑ, λοιπόν, είναι πραγματική και αξιοσημείωτη. Πώς το καταφέραμε; Μέρος της απάντησης, για να είμαστε δίκαιοι, είναι η τύχη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μεγάλο ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη. Η Αμερική, η οποία εξάγει φυσικό αέριο, επηρεάστηκε πολύ λιγότερο. Ένας δεύτερος, πιθανώς πιο σημαντικός, παράγοντας ήταν ότι οι ΗΠΑ ακολούθησαν επιθετικά επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Στις αρχές του 2021 η κυβέρνηση Μπάιντεν θέσπισε ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο για τις δαπάνες. Πολλοί οικονομολόγοι ήταν επικριτικοί, προειδοποιώντας ότι αυτές οι δαπάνες θα τροφοδοτούσαν τον πληθωρισμό, κάτι που πιθανότατα έκαναν για λίγο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, ενώ το «Βig Fiscal» βοήθησε την οικονομία να φτάσει στην πλήρη απασχόληση. Και κάτι τελευταίο: όταν «χτύπησε» η πανδημία, όλες οι προηγμένες χώρες έλαβαν μέτρα, αλλά ακολούθησαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Αμερική, ως επί το πλείστον, άφησε τις απολύσεις να συμβούν, αλλά προστάτευσε τους εργαζομένους με διευρυμένα επιδόματα ανεργίας. Η εικασία μου είναι ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ αποδείχθηκε σωστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση