ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:46
 

Χάρης: Η Ελληνική πρέπει να βρει τα νέα κεφάλαια που χρειάζονται

Αναμένεται ανακοίνωση για το δεσμευτικό πλάνο άντλησης των κεφαλαίων στον Συνεργατισμό

Newsroom K

Μπορεί και σήμερα να αναμένονται ανακοινώσεις από την Ελληνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας του Συνεργατισμού, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

«Αναμένουμε ανακοίνωση πιθανώς και σήμερα, αν έχει διαβιβαστεί το τελευταίο αλλά απαραίτητο μέρος της συμφωνίας που αφορά στην κεφαλαιοποίηση της ίδιας της Ελληνικής ή της ενοποιημένης πλέον τράπεζας. Υπήρξε συμφωνία όσον αναφορά το σκέλος της συγχώνευσης, μένει πλέον αυτό των νέων κεφαλαίων για το οποίο θεωρώ πως θα έχουμε εντός των χρονοδιαγραμμάτων πολύ σύντομα».

Παράλληλα διευκρίνισε πως, «η Ελληνική απέκτησε ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού, ωστόσο πρέπει να βάλει και να βρει τα νέα κεφάλαια που χρειάζονται. Είναι ένας από τους λόγους που έγινε αυτή η επιλογή της απόκτησης μέρους και όχι του συνόλου του χαρτοφυλακίου. Ένα μέρος του χαρτοφυλακίου, όπως είναι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι σημαντικό μεν, αλλά σαφώς λιγότερα από αυτά που θα χρειάζονταν στην περίπτωση απόκτησης του συνόλου του χαρτοφυλακίου. Αυτά τα κεφάλαια αντιστοιχούν στο κομμάτι που παίρνει η Ελληνική και πρέπει να βρεθούν».

Ερωτηθείς για το τι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ελληνική, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «αυτό που πρέπει να ανακοινώσει είναι ένα δεσμευτικό πλάνο άντλησης των κεφαλαίων. Να επιβεβαιώσει με δεσμευτικό τρόπο την πρόθεση της να αυξήσει το κεφάλαιο και ότι έχει εξασφαλισμένη αυτή την αύξηση. Η υλοποίηση θα γίνει στο επόμενο διάστημα και το ζήτημα πρέπει να πάει σε γενική συνέλευση της Ελληνικής η οποία εάν δεν κάνω λάθος έχει ήδη προγραμματιστεί για τις αρχές του Ιούλη».

Η συμφωνία

Επεξηγώντας την συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως, «ναι αυξάνει το δημόσιο χρέος επειδή το ίδιο το κράτος αποκτά κάποια περιουσιακά στοιχεία. Η Ελληνική Τράπεζα δεν αποκτά το σύνολο, αλλά ένα μέρος των υποχρεώσεων και τον περιουσιακών στοιχείων. Αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης η Ελληνική. Αναλαμβάνει να πληρώσει 10 δισ. καταθέσεις στον κόσμο για να είναι και ασφαλής και να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη».

Επίσης τόνισε πως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών «είχε κλονιστεί και έπρεπε με καθοριστικό τρόπο να αποκατασταθεί, έναντι αυτής της μεγάλης υποχρέωσης που αναλαμβάνει παίρνει ισόποσα περιουσιακά στοιχεία. Δάνεια, μετρητά, ομόλογα αυτά που συνθέτουν το κομμάτι των στοιχείων του ενεργητικού μιας τράπεζας, έναντι των στοιχείων του παθητικού. Το κομμάτι που καθιστά την συμφωνία δύσκολη και αναγκαία είναι το γεγονός της ανάληψης από το ίδιο το κράτος των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορεί να απορροφήσει η Ελληνική Τράπεζα, δεν μπορεί να αντέξει και να φορτωθεί μεγαλύτερο κομμάτι του χαρτοφυλακίου. Και αυτό το κομμάτι το αποκτά το κράτος με δαπάνη 2,5 δισ. ευρώ που οδηγούν πράγματι σε μια μεγάλη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι εμετοί, τα ξερατά και πιθανές θεραπείες

«η τάση προς εμετό μπορεί να προκλήθηκε απο το βούρκο στον οποίο κυλιέται ο Γενικός Εισαγγελέας »
leoegotora  |  12:54

Λιλλήκας προς Χαμπιαούρη: Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του υπ. Παιδείας

«Για να καταψηφίσει το νόμο δε πρέπει να έχει και βουλευτές; »
LEOEGOTORA  |  12:51

Προμήνυμα διεξόδου η επαναφορά του συνδικαλιστικού χρόνου

«Εφόσον είναι αναμεμιγμένο το ΑΚΕΛ, λύση δεν θα υπάρξει!!! »
knak  |  09:06

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«....και εσυ ζοπποβορτε κυπριακε λαε πληρωνε φορους!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:43

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση