ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Γεωργίας: Η ζήτηση του χαλλουμιού στο εξωτερικό αυξάνεται σταθερά

Οι εξαγωγές ανέρχονται, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, στα 111,8 εκατομμύρια ευρώ

ΚΥΠΕ

Η ζήτηση του χαλλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού αυξάνεται σταθερά, με τις εξαγωγές να ανέρχονται, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, στα 111,8 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος στην εκδήλωση «Έκθεση τοπικών προϊόντων με κύριο προϊόν το χαλλούμι», στο Πραστειό Αυδήμου. Όπως είπε το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20,49% των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων.

Παρόλα αυτά, σημείωσε, η επιτυχία αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζει.

« Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και να υποβαθμίζουμε τη σημασία της διατήρησης και διαφύλαξης της υψηλής ποιότητας του προϊόντος μας, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τα υψηλά επίπεδα ζήτησής του από τις αγορές. Η ποιότητα του Χαλλουμιού, όπως αναφέρεται και στις προδιαγραφές καταχώρισης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η διαφύλαξη της ποιότητας και της αξίας του προϊόντος αυτού απαιτεί συλλογική προσπάθεια τόσο από τους παραγωγούς του Χαλλουμιού, όσο και από τους παραγωγούς του γάλακτος. Στην προσπάθεια αυτή, τόνισε, αρωγός θα είναι πάντοτε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

«Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά, αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την παροχή στήριξης και επιπλέον κινήτρων στους αιγοπροβατοτρόφους μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο σχεδίασε παρεμβάσεις που δίνουν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και τη βελτίωση των κτηνοτροφικών μονάδων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις Παρεμβάσεις για «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», για «Επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των ζώων», και για «Επενδύσεις για επεξεργασία και διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων». Επιπλέον κίνητρα παρέχονται μέσω της Παρέμβασης για την «Εγκατάσταση νέων γεωργών» και στον τομέα της κτηνοτροφίας, ενώ η Παρέμβαση με τίτλο «Ευημερία των ζώων» αφορά και τους αιγοπροβατοτρόφους, όπως είπε, καθώς πριμοδοτείται η ανάληψη δεσμεύσεων που προάγουν την καλή διαβίωση των αιγοπροβάτων.

Ανέφερε ακόμα ότι η Παρέμβαση για παροχή «Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα», σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει στους αιγοπροβατοτρόφους μία πρόσθετη εισοδηματική στήριξη. Η Παρέμβαση σχετίζεται με τον αριθμό των ζώων και με την ποσότητα παραγόμενου γάλακτος που παραδίδεται σε τυροκομεία και ομάδες παραγωγών, και λαμβάνει υπόψη τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, ειδικότερα στις τιμές ζωοτροφών και άλλων εισροών στον τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση