ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥπΟΙΚ: Αναγκαία η ΕΣΤΙΑ αλλιώς εκποιήσεις

Μοναδική διέξοδος για την οικονομία το Σχέδιο, διότι οι τράπεζες θα επιλέξουν άλλη οδό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μοναδική διέξοδος των τραπεζών θα αποτελέσουν οι μαζικές εκποιήσεις των κύριων κατοικιών με ότι συνεπάγεται για την κοινωνία του τόπου εάν δεν προχωρήσει το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ κρίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Υπουργείο κρίνει ότι οι πρόνοιες του Σχεδίου είναι προς την ορθή κατεύθυνση και αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα για τη μείωση των ΜΕΔ σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Πρόσθετα, σύμφωνα με το ίδιο, έχουν εισαχθεί στο Σχέδιο πρόνοιες, με στόχο να διασφαλίζεται το περί δικαίου αίσθημα, να περιορίζεται ο ηθικός κίνδυνος και να αποφεύγεται η κατάχρησή του Σχεδίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως ο πλήρης αναδρομικός έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υποψηφίων για ένταξη στο Σχέδιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί το Σχέδιο αναγκαίο για τη στήριξη της οικονομίας και την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης στο πρόβλημα των ΜΕΔ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η κυπριακή οικονομία χωρίς τα βαρίδια των ΜΕΔ θα μπορέσει να αναπτυχθεί δυναμικά, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία γενικότερα.

Δράττοντας την ευκαιρία να απαντήσει σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Stockwatch, αναφέρει πως το σύνολο των ΜΕΔ που εμπίπτουν στο Σχέδιο, ύψους €3.4 εκ., αντιστοιχούν προβλέψεις ύψους €1.9 εκ. ή 56% και ως εκ τούτου, η προώθηση του Σχεδίου δεν προϋποθέτει την αύξηση των προβλέψεων από τις τράπεζες. Πέραν της κάλυψης σε προβλέψεις όλα τα δάνεια που εμπίπτουν στο Σχέδιο έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία του δανειολήπτη, ενώ για ένα ποσοστό της τάξης του 16% των επιλέξιμων δανείων η αξία των εξασφαλίσεων υπερκαλύπτει το οφειλόμενο ποσό. Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι, στην περίπτωση της πρώην ΣΚΤ, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) διατηρούσε τις επιφυλάξεις του για την αξία των εξασφαλίσεων των δανείων, κυρίως λόγω της αδυναμίας ρευστοποίησής τους, με βασικό επιχείρημα την έλλειψη αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου.

Σημειώνεται ότι με βάσει και τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυβέρνηση προώθησε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του νομικού πλαισίου σχετικά με τη διαχείριση των ΜΕΔ, οι οποίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιούλιο του 2018. Οι νέες ρυθμίσεις αφενός συνεχίζουν να παρέχουν προστασία στους ευάλωτους πολίτες ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Μηδενισμός εξασφαλίσεων

Πρόσθετα σημειώνεται ότι, ο ΕΕΜ προχώρησε στο μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων για συγκεκριμένη κατηγορία δανείων και όχι για όλο το δανειακό χαρτοφυλάκιο της πρώην ΣΚΤ. Συγκεκριμένα προχώρησε στον μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων σε δάνεια με καθυστερήσεις πέραν των δέκα (10) ετών ή με υποθήκη την κύρια κατοικία και καθυστερήσεις πέραν των επτά (7) ετών.
Ως εκ των πιο πάνω, εκτιμήσεις για μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων από τις εποπτικές αρχές, στα πλαίσια του επόμενου επιτόπιου ελέγχου για την Τράπεζα Κύπρου και τη Ελληνική Τράπεζα, κατ’ αναλογία της πρακτικής που ακολουθήθηκε από τον ΕΕΜ στην περίπτωση της πρώην ΣΚΤ, κρίνεται ως αβάσιμη.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς, επίσης, με άλλους φορείς με στόχο την οριστικοποίηση του Σχεδίου και στα πλαίσια της πολιτικής διαφάνειας που ακολουθεί. Περαιτέρω το Σχέδιο έτυχε της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκε ενώπιων της Βουλής των Αντιπροσώπων στα πλαίσια της έγκρισης του ετήσιου προϋπολογισμού και κοινοποιήθηκε τόσο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για σκοπούς πληροφόρησης των δανειοληπτών και του κοινού γενικότερα.

Η ΓΔΑ ως η αρμόδια αρχή για την αξιολόγηση των παραμέτρων του Σχεδίου, αναμένεται να τοποθετηθεί σύντομα κατά πόσο το εν λόγω σχέδιο συνιστά κρατική ενίσχυση ή όχι.

Η ανάλυση των στοιχείων για τα ΜΕΔ που εμπίπτουν στο Σχέδιο, συνολικά για τα τρία μεγαλύτερα ιδρύματα σύμφωνα με το Υπουργείο, έχουν ως εξής:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση