ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ στην «Κ»: Δεν αποκλείεται να καθοριστεί όριο στις πολιτογραφήσεις

Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να διαφοροποιήσει για δεύτερη φορά το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών, τόνισε

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να διαφοροποιήσει για δεύτερη φορά το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχει και συνέχεια, εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι ενδεχομένως να καθοριστεί και όριο στις πολιτογραφήσεις που θα πραγματοποιούνται ανά έτος, αν και, όπως επισημαίνει, υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη για τον αριθμό που δίδονται, δηλαδή ότι είναι μεγάλος.

Αυτούσιο το κομμάτι του Υπουργού που αναφέρεται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

–Είναι δίκαιος ο χαρακτηρισμός του προγράμματος των πολιτογραφήσεων ως μια φούσκα και ότι δεν βοηθά πραγματικά την οικονομία της Κύπρου;

–Όχι, δεν συμφωνώ. Είναι άλλο ένα εργαλείο, άλλο ένα κίνητρο, που μαζί με άλλα έχει βοηθήσει. Όπως βοήθησαν και τα φορολογικά κίνητρα και οι ελαφρύνσεις, τα πολεοδομικά κίνητρα, οι μεγάλες και σημαντικές ξένες επενδύσεις είτε για μαρίνες είτε για καζίνο, οι μεγάλες επενδύσεις στις πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές, όπως βοήθησε η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και η δημιουργία νέων αεροπορικών εταιρειών με ξένα ιδιωτικά κεφάλαια που έχει επιτρέψει τις πολύ καλές επιδόσεις στον τουρισμό, όπως θα βοηθήσουν οι επενδύσεις στα λιμάνια. Συνεπώς, είναι μια μεγάλη πολυεπίπεδη προσπάθεια που έχει γίνει και φέρνει αποτελέσματα, και μέρος αυτής είναι πράγματι και τα κίνητρα που προσφέρουμε ως κράτος σε ξένους επενδυτές. Αυτά τα κίνητρα θα διατηρηθούν, επειδή είμαστε μια οικονομία ανοιχτή, ανταγωνιστική και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προσελκύει ξένους επιχειρηματίες, επενδυτές, άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης που συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πτυχές που μας προβληματίζουν ή ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση της απόδοσης και του συγκεκριμένου σχεδίου πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών.

–Μήπως πρέπει να μπει ένα όριο στον αριθμό των πολιτογραφήσεων που δίδονται από την κυβέρνηση;

–Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη για την έκταση του σχεδίου πολιτογραφήσεων προς επενδυτές. Οι περιπτώσεις είναι λίγο πάνω από 1000, από το 2013 μέχρι σήμερα. Όταν παρουσιάσαμε αυτά τα νούμερα σε αντιπροσωπείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπήρξε αποκατάσταση μιας λανθασμένης εντύπωσης που είχε δημιουργηθεί, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα σχέδιο μαζικό. Αλλά εκεί που θα συμφωνούσα είναι ότι υπάρχει όντως μια υπερβολή σε σχέση με την προβολή και τη διαχείριση αυτού του σχεδίου από συγκεκριμένους εγχώριους διαχειριστές. Η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αναθεώρηση του σχεδίου και δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέα ρύθμιση και διαφοροποίησή του, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο θα έχει συνέχεια, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της οικονομίας μας, δεν θα οδηγεί σε υπερβολές και θα διαφυλάσσει το καλό όνομα της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και θα μελετηθούν, περιλαμβανομένης της αυστηρότερης ρύθμισης της προβολής και της διαφήμισης αυτού του σχεδίου, καθώς και του καθορισμού ορίου στις πολιτογραφήσεις που θα πραγματοποιούνται ανά έτος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση