ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Καμία νέα φορολογική επιβάρυνση

Ο Υπουργός τόνισε ότι δεν θα μεταβληθεί το φορολογικό πλαίσιο λόγω της πρόσφατης επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αποφυγή όποιας νέας φορολογικής επιβάρυνσης λόγω της επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους των τελευταίων ημερών από την έκδοση των ομολόγων για την ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, διαμήνυσε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΛΚ ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Το φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου τόνισε πως πρέπει να παραμείνει απλό, ελκυστικό και προβλέψιμο, με την πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης για τις φορολογικές επιβαρύνσεις να μην μεταβάλλεται ούτε λόγω της μη - επαναλαμβανόμενης επιβάρυνσης του χρέους που κατέστη αναγκαία προκειμένου οριστικά να αντιμετωπιστούν οι εστίες αβεβαιότητας στο τραπεζικό σύστημα. Έγινε όπως είπε, για να "έχουμε στη χώρα μας τράπεζες που θα είναι απαλλαγμένες από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος".

Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι η εκχώρηση προς το κράτος ενός εξαιρετικά μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων, ακινήτων και συμμετοχών, διασφαλίζει μια νέα σημαντική πηγή δημοσίων εσόδων. Προϋπόθεση δε, όπως σημείωσε, είναι η μη-εμπλοκή του κράτους στην διαχείριση αυτών του περιουσιακών στοιχείων, τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών, κινήσεις που η κυβέρνηση ήδη προωθεί και που υπέδειξε η Ευρωπαική Επιτροπή.

Αναφορικά με τον τομέα των υπηρεσιών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της φήμης και του καλού ονόματος της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. Η διατήρηση της θετικής προοπτικής του τομέα των υπηρεσιών και η διεύρυνση του σε νέους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας της διαχείρισης επενδυτικών ταμείων, είπε. προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση με τα αυστηρά διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.

"Η σημαντικότερη προσφορά των επαγγελματιών του λογιστικού και ελεγκτικού επαγγέλματος σχετίζεται με το γεγονός ότι ο στρατηγικής σημασίας τομέας των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, βασίζεται στην δική σας παραγωγική προσπάθεια. Πρόκειται για ένα τομέα που απέδειξε ότι διαθέτει αντοχές, προοπτική και προσαρμοστική ικανότητα, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν, πριν από πέντε χρόνια, ότι η Κύπρος δεν θα ήταν σε θέση να τον διατηρήσει. Κατ’ ακρίβεια, η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι, σε ένα μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της συμβολής και των καλών επιδόσεων του τομέα των υπηρεσιών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να αποδείξουμε ότι είμαστε χώρα πρότυπο

Ο Υπουργός σημείωσε στη συνέχεια ότι η Κύπρος πρέπει να έμπρακτα να αποδείξει ότι αποτελεί χώρα πρότυπο στον τομέα της Κανονιστικής συμμόρφωσης και αυτό επιβάλλει περαιτέρω προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διευκρίνισε βέβαια, ότι άλλο η συμμόρφωση, και άλλο οι γραφειοκρατικές και εποπτικές υπερβολές, που κατά τον ίδιο πρέπει να αποφεύγονται.

Να ανεβάσουμε τον πήχη

"Η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται ήδη σε μια θετική προοπτική", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, με το ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει ισχυρός και η ανεργία συνεχώς να μειώνεται. Το κράτος, πρόσθεσε, είναι πλέον σε θέση να δρα προληπτικά και αποτελεσματικά προκειμένου να αντιμετωπίζει κινδύνους. "Πρέπει όμως να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα παραμείνουμε σταθεροί στην προώθηση πολιτικών που διασφαλίζουν την μακροοικονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην δημοσιονομική ευθύνη και στην αποφυγή των αλόγιστων ελλειμμάτων του παρελθόντος. Και θα συνεχίσουμε να προωθούμε μεταρρυθμίσεις και κινήσεις εκσυγχρονισμού, προκειμένου να ενισχύουμε συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση