ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΗΕ: Τα «βουνά» τοξικών ηλεκτρονικών σκουπιδιών συνεχίζουν να ψηλώνουν

Τα χειρότερα στατιστικά στην Ανατολή εντοπίζονται στο Χονγκ Κονγκ

ΠΗΓΗ: Reuters

Κάθε χρόνο, η ανθρωπότητα πετά εκατομμύρια τόνους «ηλεκτρονικών σκουπιδιών» (παλιά κινητά, λάπτοτ, τάμπλετ κ.ο.κ), με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση τόνων τοξικών υλικών σε χωματερές ανά την υφήλιο.

Ιδιαίτερα «παραγωγικοί» στα τοξικά αυτά σκουπίδια από απαρχαιωμένα γκάτζετ είναι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, με τον μέσο πολίτη να ξεφορτώνεται 17 κιλά τέτοιων σκουπιδιών κάθε χρόνο, όπως σημειώνεται σε νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Στα κατά κεφαλήν ηλεκτρονικά σκουπίδια, συνοπολογίζονται και τα σκουπίδια των βιομηχανικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα.

Όμως οι ασιάτες καταναλωτές, ενδέχεται να ξεπεράσουν τους δυτικούς πολύ γρήγορα, δεδομένου του τρέχοντος ρυθμού αύξησης. Άλλωστε η Ασία ήδη καταναλώνει τα μισά ηλεκτρονικά του πλανήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία 12 ασιατικών χωρών.

Κατά μέσο όρο, οι ασιάτες αύξησαν τον ρυθμό συσσώρευσης τέτοιων σκουπιδιών κατά 63%, μέσα την τελευταία πενταετία. Ο όγκος των «ψηφιακών σκουπιδιών» αυξήθηκε κατά δύο τρίτα την ίδια περίοδο, αλλά οι επιδόσεις των επιμέρους χωρών διέφεραν σημαντικά, κατά περίπτωση.

Η Κίνα, για παράδειγμα, διπλασίασε τα e-πόβλητά της. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στην αρχή του 2015, υπολογιζόταν πως η χώρα «πετούσε» 11 κιλά ηλεκτρονικών σκουπιδιών, άνα άτομο, τον χρόνο.

Τα χειρότερα στατιστικά στην Ανατολή, εντοπίζονται στο Χονγκ Κονγκ, που κατά μέσο όρο συγκεντρώνονται περί τα 24 κιλά σκουπιδιών, ανά άτομο, κάθε χρόνο. Στον αντίποδα, η Καμπότζη συγκεντρώνει «μόλις» ενάμισι κιλό τέτοιων σκουπιδιών, ανά κάτοικο.

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, παρέχοντας καλύτερα προϊόντα, οι ποσότητες σκουπιδιών ηλεκτρονικών συσκευών θα αυξάνονται ολοένα και με ταχύτερους ρυθμούς, προειδοποιούν ειδικοί αναλυτές.

Ένα άλλο ζήτημα που καθιστά τους ασιάτες το μελλοντικό «φαβορί» στη συσσώρευση «τεχνολογικών σκουπιδιών» είναι, άλλωστε, και η έλλειψη υποδομών και νόμων για την ανακύκλωση, με αποτέλεσμα οι περισσότερες συσκευές να καταλήγουν σε χωματερές όπου καίγονται, με δεινές συνέπειες για την ατμόσφαιρα, ή σε ανεπίσημες δομές ανακύκλωσης, των οποίων τα παράγωγα αξιολογούνται ως εξίσου επιζήμια για το περιβάλλον.

Για τους αντίθετους ακριβώς λόγους, η έκθεση του ΟΗΕ, εξάρει την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν και για τις πολιτικές ανακύκλωσης που ακολουθούν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X