ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Φαινόμενο της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και η Αιθαλομίχλη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα παγκόσμια

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, που εκδηλώνεται μέσω της αιθαλομίχλης μπορεί να επηρεάσει δυσμενέστατα την υγεία των ατόμων όλων των ηλικιών, προξενώντας τους τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα προβλήματα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα οι μεγαλουπόλεις των σύγχρονων κοινωνιών και η οποία προέρχεται κυρίως από τα μέσα μεταφοράς, τις βιομηχανικές δραστηριότητες, και από τους διάφορους τύπους θέρμανσης (π.χ. καυστήρες πετρελαίου/ φυσικού αερίου, κλιματιστικά, καυστήρες βιομάζας/πέλλετ, θερμάστρες/σόμπες, τζάκια, κ.α.).

Το φαινόμενο αυτό, εξαιτίας και της συμβολής της οικονομικής κρίσης έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό από τους έλληνες πολίτες, που κάθε χρόνο βρίσκονται κυριολεκτικά να ασφυκτιούν την περίοδο του χειμώνα στις πόλεις τους. Η επίδραση και η ένταση του φαινομένου ολοένα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς η οικονομική κρίση αυξάνεται, λόγω του ότι αρκετοί από τους συμπολίτες μας δεν διαθέτουν τα χρήματα να προμηθευτούν πετρέλαιο, ξυλεία για το τζάκι ή ακόμα και ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, αφού πολλοί από αυτούς δεν διαθέτουν ρεύμα για να λειτουργήσουν ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ, ένα αερόθερμα ή τουλάχιστον ένα κλιματιστικό.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε λανθασμένες πρακτικές θέρμανσης, οι οποίες προξενούν περιβαλλοντικά προβλήματα, που επιβαρύνουν σημαντικά τόσο στο φυσικό περιβάλλον (π.χ. μόλυνση του αέρα, προβλήματα στην βιοποικιλότητα κ.α. ), όσο και στην ίδια την ανθρώπινη υγεία. Οι λανθασμένες πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας για θέρμανση είναι η χρήση ως καύσιμη ύλη ξύλων από παλιά έπιπλα, πλαστικών συσκευασιών ή εν γένει πλαστικών, χαρτιά και χαρτόνια συσκευασιών, εύφλεκτα αέρια ή υγρά και εν γένει πολυμερή. Όλα αυτά τα υλικά, που αναφέρθηκαν διαθέτουν ένα πλήθος χημικών ουσιών, που όταν καούν εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και εν μέρει και στην οικία, όπου καίγονται στο τζάκι και αποτελούν ένα χημικό κοκτέϊλ ιδιαίτερα επικίνδυνο και τοξικό για την υγεία.

Ειδικότερα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, που εκδηλώνεται μέσω της αιθαλομίχλης μπορεί να επηρεάσει δυσμενέστατα την υγεία των ατόμων όλων των ηλικιών, προξενώντας τους τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα προβλήματα, ακόμα και αν αποτελούν κομμάτι του υγιούς πληθυσμού μιας κοινωνίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2015 ο επιστήμονας αέριας ρύπανσης Romain Lacombe σε μια ομιλία του στην Αθήνα ανέφερε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια πανδημία, που ωθεί κάθε χρόνο στον θάνατο περισσότερους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο (7 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως), από ότι το κάπνισμα του τσιγάρου (6 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως).

Επίσης, μέσα από την παρουσίασή του παρέθεσε χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν ότι οι μήνες ζωής που χάνει ένας μέσος πολίτης κατά την διάρκεια της ζωής του στην Αθήνα είναι 12 μήνες, εάν αυτός ο πολίτης έμενε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας καθ' όλη την διάρκεια της ζωή του χωρίς να αλλάξει μέρος διαβίωσης μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο μέσος άνθρωπος αναπνέει την ημέρα 20 kg αέρα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει φυσιολογικά στην καθημερινότητά του, καθιστώντας τον αέρα τον πιο σημαντικό πόρο που χρησιμοποιούμε. Για συντομία φανταστείτε την αιθαλομίχλη ως ένα σύννεφο αμέτρητων μικροσωματιδίων διαφόρων μορφών, μεγεθών και χημικών συστάσεων, που εισέρχονται στους πνεύμονές σας κάθε φορά που εισπνέετε, δυσκολεύοντας έτσι την αναπνοή σας και τραυματίζοντας το αναπνευστικό σας σύστημα και τους πνεύμονες.

Με αυτό τον μηχανισμό η αιθαλομίχλη προκαλεί ένα πλήθος προβλημάτων υγείας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που διακρίνονται στα βραχυπρόθεσμα, τα οποία είναι η επιδείνωση της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας, η επιπλέον καταπόνηση της καρδιάς και των πνευμόνων, που πρέπει να δουλεύουν πιο έντονα για να τροφοδοτήσουν με οξυγόνο το ανθρώπινο σώμα και τα κατεστραμμένα κύτταρα στο αναπνευστικό σύστημα.

Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, που προκαλούνται είναι η αυξημένη γήρανση των πνευμόνων, η απώλεια της ικανότητας των πνευμόνων, η μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, η ανάπτυξη ασθενειών, όπως είναι το άσθμα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα, η πιθανότητα μελλοντικής ανάπτυξης καρκίνου και τέλος η μείωση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου.

Κλείνοντας παρατίθενται τα δεδομένα του ΤΕΕ, που βρέθηκαν στον ιστότοπο (οι υπερσύνδεσμοι φωτίζονται με μπλέ χρώμα) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) και δείχνουν τόσο το ετήσιο κόστος για διάφορους τύπους θέρμανσης για ένα τυπικό διαμέρισμα και για μια μονοκατοικία 100 m2, όσο και των ετήσιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών, που προσμετράται σε τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Με μια γρήγορη ματιά μπορεί κανείς να παρατηρήσει και για τα διαμερίσματα και για τις μονοκατοικίες ότι οι οικονομικότεροι τύποι ατομικής θέρμανσης είναι οι αντλίες θερμότητας, τα κλιματιστικά, οι πελλέτες και το φυσικό αέριο και εκείνα με τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι το οι πελλέτες, οι αντλίες θερμότητας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Επιπρόσθετα, για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες οι θερμάστρες και οι σόμπες κοστίζουν πολύ για να λειτουργήσουν και έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, τα τζάκια ρυπαίνουν σημαντικά το περιβάλλον, παρόλο που έχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας και τα κλιματιστικά παρόλο που είναι οικονομικά έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ενώ τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν τα συστήματα θέρμανσης των πελλετών και των αντλιών θερμότητας. Οι πελλέτες αποτελούν βιομάζα, συνεπώς αναφέρονται σε καυστήρες βιομάζας.

Τέλος, οι καθημερινές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αθήνας βρίσκονται διαθέσιμα στον ιστότοπο του ΥΠΕΚΑ http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=708&language=el-GR με τα σχετικά όρια ενημέρωσης του κοινού και συναγερμού να αναλύονται, όπως επίσης μπορεί κανείς να βρει τις αναλυτικές Ετήσιες Εκθέσεις Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης των προηγούμενων ετών.

Σε ημέρες που οι συγκεντρώσεις αέριων ρύπων ξεπερνά αυτά τα όρια γίνεται ενημέρωση του κοινού και προτείνεται τα παιδιά να μην εκτίθενται στην αιθαλομίχλη για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να περιορίζονται οι εξωτερικές δουλειές και δραστηριότητες, η μετακίνηση εκτός κτιρίων, , όπως επίσης και η φυσική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X