ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Προστατεύστε τους Χειμώνες» και το χιόνι

Η διαδικασία της κλιματικής αλλαγής μειώνει το χιόνι στα βουνά

Kathimerini.gr

Η διαδικασία της κλιματικής αλλαγής μειώνει το χιόνι στα βουνά και πλήττει εκτός των άλλων τη βιομηχανία χειμερινών σπορ, όσο και το σκι σαν μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας. Ειδικά ο περυσινός χειμώνας, όπου στην Ευρώπη σημειώθηκαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, περιόρισαν πολύ τις χιονοπτώσεις και κράτησαν τη χιονοκάλυψη σε μεγάλα υψόμετρα, οδηγώντας πολλά θέρετρα των Αλπεων ή άλλων περιοχών σε υπολειτουργία.

Η Fondazione Montagna Sicura, ένα κέντρο ερευνών για τις Αλπεις, προέβη σε μια πολύ ανησυχητική εκτίμηση: Οι δυτικές Αλπεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια ετήσια αύξηση θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς στα τέλη του αιώνα, με αποτέλεσμα το ύψος όπου πέφτει χιόνι να ανέβει κατά 500 μέτρα και η διάρκεια παραμονής του χιονιού στο έδαφος να μειωθεί κατά 20%.

Στις ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια η κίνηση Protect Our Winters («Προστατεύστε τους Χειμώνες Μας»), η οποία σχηματίστηκε από σκιέρ, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του snowboard και άλλων χειμερινών αθλημάτων. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ εξέδωσαν έκθεση για τις «Κλιματικές επιπτώσεις στην οικονομία του χειμερινού τουρισμού στις ΗΠΑ».

Ο συγκεκριμένος κλάδος απασχολεί 210.000 ανθρώπους και συνεισφέρει περίπου 12 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ. «Το ύψος του χιονιού θα μπορούσε να μειωθεί στα δυτικά από 25% έως και 100%. Στα βορειοανατολικά η περίοδος του χιονιού θα μειωθεί στο μισό», σημειώνεται στην έκθεση.

Αν όλα αυτά είναι σημαντικά για χώρες που αξιοποιούν τον χειμερινό τουρισμό, τι να πει κανείς για χώρες όπως η Νορβηγία, όπου θεωρείται πως γεννήθηκε το σκι (υπάρχουν πετρογλυφικά ηλικίας 4.000 ετών, που απεικονίζουν ανθρώπους με σκι), ενώ λέγεται πως οι Νορβηγοί γεννιούνται με τα σκι στα πόδια τους! Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το σκι στη Νορβηγία έχει εξελιχθεί από έναν πρακτικό τρόπο μεταφοράς τον χειμώνα, σε ένα άθλημα βαθιά ριζωμένο στον νορβηγικό πολιτισμό.

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας, όμως, δημιουργούν ανησυχίες ακόμα και στη Νορβηγία για το πώς θα εξασφαλιστεί η αφθονία χιονιού. Μέχρι σήμερα, η παραγωγή χιονιού στις χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες χιονοδρομικές πίστες ανά τη χώρα, πραγματοποιούνταν με ψεκασμό νερού σε παγωμένο αέρα (αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα σε 2-3 χιονοδρομικά κέντρα). Η φυσική έκανε τα υπόλοιπα. Για βοήθεια υπήρχε και η δυνατότητα να εμπλουτίζεται το νερό με μια πρωτεΐνη, που έχει την ιδιότητα να ανεβάζει τη θερμοκρασία τήξης του ύδατος.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ανησυχία πως οι μέθοδοι αυτές δεν θα επαρκούν στο μέλλον. Το υπουργείο Πολιτισμού της Νορβηγίας επιχορήγησε με 2,3 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 20,5 εκατομμύρια ευρώ) μια ομάδα Νορβηγών ερευνητών για να αναπτύξει νέους αποδοτικούς τρόπους για την παραγωγή και τη διατήρηση του χιονιού σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες, με ενεργειακά αποτελεσματικό τρόπο.

Η ονομασία του προγράμματος χαρακτηριστική: Χιόνι για το Μέλλον. Το κλειδί της απάντησης βρίσκεται στο σπίτι μας! Και βρίσκεται στα ψυγεία. Πρόκειται για τις αντλίες θερμότητας, με βάση τις οποίες λειτουργούν τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ερευνητές του SINTEF, ενός μεγάλου ερευνητικού ινστιτούτου της Σκανδιναβίας και του νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU).

«Ενας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι να μάθουμε πώς μπορούμε να παράγουμε το χιόνι, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία, και να αναπτύξουμε ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους υλοποίησης», λέει ο Petter Neksa, ερευνητής ενέργειας στο SINTEF. Οπως υποστηρίζει, μία εφικτή προσέγγιση είναι η ανάπτυξη αντλιών θερμότητας, όπου η ψυχρή πλευρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χιονιού, ενώ η θερμή πλευρά για θέρμανση.

«Αν ο αέρας έξω είναι κρύος, τα παραδοσιακά κανόνια χιονιού λειτουργούν πολύ καλά. Αλλά όλα εξαρτώνται από τη θερμοκρασία. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, θα πρέπει να έχετε μια μονάδα ψύξης για να κάνει το χιόνι. Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαδικασία ενεργειακά αποτελεσματική είναι η θέρμανση ενός κτιρίου με τη θερμότητα που παράγεται από την αντλία θερμότητας, καθώς ψύχεται το νερό για το χιόνι», λέει ο Neksa. «Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να θερμάνουμε εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας τεχνητό χιόνι για πίστες του σκι σχεδόν δωρεάν», συμπληρώνει. Βεβαίως, δεν πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία. Απαιτείται η ανάπτυξη της σημερινής τεχνολογίας της αντλίας θερμότητας.

Ενα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να απαντηθεί είναι η διατήρηση και αποθήκευση του χιονιού. Σήμερα στη Νορβηγία, αφού απλώσουν τεχνητό χιόνι σε χιονοδρομικές πίστες, το καλύπτουν συχνά με πριονίδι, έτσι ώστε να το προστατεύσουν από την άνοδο της θερμοκρασίας ή την υγρασία. Πρόκειται για μια αποτελεσματική προσέγγιση, αλλά το πριονίδι χάνει σταδιακά τις μονωτικές του ιδιότητες και πρέπει να αντικατασταθεί.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν την εμπειρία του αλιευτικού κλάδου της χώρας, που παράγει περίπου 300.000 τόνους πάγου κάθε χρόνο για εξαγωγή ψαριών. «Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει έναν διάδρομο πλάτους οκτώ μέτρων και μήκους 150 χιλιομέτρων με πάχος πάγου 0,5 μέτρο», λέει ο Trygne M. Eikevik, καθηγητής στο NTNU.

Οι Νορβηγοί ανησυχούν και παίρνουν τα μέτρα τους. Το καλύτερο βέβαια μέτρο είναι η ανάσχεση της διαδικασίας κλιματικής αλλαγής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X