ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Κανονισμός για μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Εγκρίθηκε την Δευτέρα από το Συμβούλιο των Κρατών Μελών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών ενέκρινε την Δευτέρα κανονισμό για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ο οποίος καθορίζει δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών για τα κράτη μέλη σε τομείς που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ για την περίοδο 2021-2030, ανακοίνωσε η βουλγαρική Προεδρία, σημειώνοντας ότι ο νέος κανονισμός φέρνει την ΕΕ πιο κοντά στην εκπλήρωση της δέσμευσής της στο Παρίσι για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Στόχος του κανονισμού είναι να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 στους τομείς επιμερισμού της προσπάθειας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα κτίρια, η γεωργία (εκπομπές εκτός CO2), η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές (εξαιρουμένης της αεροπορίας και της διεθνούς ναυτιλίας).

"Η σημερινή απόφαση παρέχει ένα περαιτέρω εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών της Ευρώπης είναι μια από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής Προεδρίας", δήλωσε ο Νίνο Ντιμόμ, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν υπέβαλε την πρότασή της για την κατανομή της προσπάθειας τον Ιούλιο του 2016. Μετά από λεπτομερείς συζητήσεις μεταξύ υπουργών σε τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο κατέληξε σε γενική προσέγγιση στις 13 Οκτωβρίου 2017 και η εσθονική Προεδρία άρχισε σύντομα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό οδήγησε σε προσωρινή συμφωνία στις 21 Δεκεμβρίου 2017. Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία στις 17 Ιανουαρίου 2018.

Μετά τη σημερινή επίσημη έγκριση της νομοθετικής πράξης, που αποτελεί το τελευταίο βήμα της διαδικασίας, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

ΓεΣΥ: Εμμένει στη θέση του για άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής ο ΠΙΣ

«Yπουργέ, ο ιστάμενος στα αριστερά σου γιατρός δεν επιθυμεί να δει το ΓΕΣΥ να εργάζεται, αν δεν το ...»
ΑΚΑ  |  08:53

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση